“Πόρτα” στην Τουρκία από Συμβούλιο Εφετών για έκδοση Κούρδου!

Τη μη έκδοση στην Τουρκία αποφάσισε το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών Αθήνας σχετικά με το αίτημα της τουρκικής πλευράς για τον Τούρκο κουρδικής καταγωγής, Μεχμέτ Ντογκάν.
Υιοθετώντας την αρνητική εισήγηση της εισαγγελέως, οι εφέτες -μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν ότι το τουρκικό αίτημα δεν πρέπει να ικανοποιηθεί αφού ήδη έχει αναγνωριστεί στο πρόσωπο του από ευρωπαϊκή χώρα και συγκεκριμένα τη Γαλλία, η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.
Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθεί ενώπιον του συμβουλίου και το αίτημα έκδοσης από την γείτονα χώρα και για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μεχμέτ Ντογκάν συνελήφθη μαζί με άλλους 8 ομοεθνείς του στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο .Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, αδίκημα το οποίο δεν αποδέχονται.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επίμαχης απόφασης :
“Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπο του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.