Στις κάλπες προσέρχονται οι Ισλανδοί με διάχυτη την αίσθηση ότι έχει κλονιστεί για τα καλά η πίστη στην καθεστηκυία πολιτική τάξη.
Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν μπροστά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με κυρίαρχο αυτό των Πειρατών, που αν επιβεβαιωθούν οι σφυγμομετρήσεις θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
«Δεν πρόκειται να παίξουμε με την τύχη της χώρας. Απλά θέλουμε να φέρουμε την Ισλανδία στον 21ο αιώνα και θα το πράξουμε τολμώντας να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», υποστήριξε η Μπιργκίτα Γιόνστοτιρ, ηγέτιδα του κόμματος των Πειρατών.
Καθοριστικό ρόλο, για το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να διαδραματίσει το νεοσύστατο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, που σύμφωνα με κάποιους αναλυτές ίσως να αλλάξει τα δεδομένα την τελευταία στιγμή.
«Είναι σημαντικό διότι η ισλανδική κοινωνία παρέμεινε στάσιμη για ένα διάστημα και είναι σημαντικό ώστε να προωθήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που αναμένονταν εδώ και καιρό κι έχουμε το πρόγραμμα γι’ αυτές», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπένεντικτ Γιοχάνεσον, υποψήφιος του φιλελευθέρου Μεταρρυθμιστικού Κόμματος «Vidreisn».
Οι πολίτες αισθάνονται προδομένοι μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για την εμπλοκή 600 Ισλανδών σε υπεράκτιες εταιρίες, όπως αναφέρονται στα Panama Papers.
«Θέλω την διαφθορά μακριά από την πολιτική. Θέλω το σύστημα να δουλεύει ανοικτά ώστε ο κόσμος να έχει πρόσβαση σε κάθε πληροφορία», αναφέρει λίγο πριν ψηφίσει η Σόλβέιγκ Λίλια Ολαντοτίρ.
Το σκάνδαλο προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον του Προοδευτικού Κόμματος και στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.