Πήραν νήπια για προσκύνημα ιερών λειψάνων!

Με επιστολή στο ΥΠΠ η Επίτροπος Διοικήσεως κακίζει την πρωτοβουλία δημόσιου νηπιαγωγείου να μεταφέρει νήπια σε εκκλησία για προσκύνημα ιερών λειψάνων.

Τα της Εκκλησίας από την Εκκλησία και τα της Πολιτείας από την Πολιτεία. Αυτό είναι επί της ουσίας το μήνυμα που στέλνει στο υπ. Παιδείας της Κύπρου με επιστολή-έκθεσή της η επίτροπος Διοικήσεως εξ αφορμής καταγγελίας που δέχθηκε για πρωτοβουλία δημόσιου νηπιαγωγείου να μεταφέρει νήπια σε εκκλησία για να προσκυνήσουν ιερά λείψανα.

Η καταγγελία έγινε στο Γραφείο της Ελίζας Σαββίδου στις 3/11/2015, ωστόσο, όπως προκύπτει από την επιστολή της, το θέμα διερεύνησε και η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Βεβαίως η βαρύτητα της έκθεσης της Ελίζας Σαββίδου είναι διαφορετική αφού προσεγγίζει ευρύτερα το θέμα «καθιστώντας σαφές πως εκδηλώσεις, δραστηριότητες ή μυστήρια οποιασδήποτε θρησκείας κινούνται πέραν και εκτός του εκπαιδευτικού πλαισίου της θρησκευτικής αγωγής, αναπόφευκτα παραβιάζουν τη θρησκευτική ουδετερότητα που οι πολιτειακοί θεσμοί οφείλουν να τηρούν». Για την κ. Σαββίδου «η συμμετοχή σε θρησκευτικά μυστήρια ή η με οποιαδήποτε μορφή εκδήλωση λατρείας βάσει θρησκευτικών πεποιθήσεων αποτελεί προσωπική επιλογή του καθενός και επιλογή των γονέων για το ανήλικο παιδί τους. Τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να απασχολούν την Πολιτεία αλλά την Εκκλησία και ευρύτερα τους θρησκευτικούς φορείς», εξηγεί.
Εντύπωση υποβολής

Όπως περαιτέρω προσθέτει η κ. Σαββίδου -που θεωρεί ότι δεν πρέπει να δημιουργείται στα σχολεία η εντύπωση κατήχησης ή υποβολής σε μια θρησκευτική πίστη, ακόμη κι αν είναι η επικρατέστερη- «η τέλεση μυστηρίων ή η διοργάνωση δραστηριοτήτων που συνδέονται με το δόγμα μιας θρησκείας με πρωτοβουλία και υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών κατά τις διδακτικές ώρες, εντός ή εκτός του σχολείου, αναμφίβολα διαταράσσει την ουδετερότητα που οφείλει να διατηρεί η Πολιτεία στα ζητήματα αυτά». Αναφερόμενη ειδικά στο περιστατικό εξηγεί «πως δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τη φύση και την ένταση του βιωματικού χαρακτήρα και του λατρευτικού περιεχομένου της εν λόγω δραστηριότητας. Προεχόντως όμως δεν θα πρέπει να αγνοείται ότι σ’ αυτή υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν παιδιά προσχολικής ηλικίας και διοργανώθηκε αποκλειστικά με πρωτοβουλία του σχολείου».

Σύμφωνα με το politis.com.cy η επίτροπος εφιστά την προσοχή του υπ. Παιδείας πως τέτοιες ενέργειες εκφεύγουν της ευρύτερης θρησκευτικής αγωγής, που είναι αποδεκτή εντός του σχολικού προγράμματος και καθιστούν το σχολείο «θρησκευόμενο» και φορέα θρησκευτικών παραδόσεων και λατρευτικών πρακτικών μιας συγκεκριμένης θρησκείας.
«Και ναι μεν το προσκύνημα ιερών λειψάνων καθώς και οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση λατρείας ή πίστης μπορεί να οργανώνεται από την Εκκλησία βάσει των κανόνων της, πλην όμως η πολιτειακή στάση κρίνεται θεσμικά, δημοκρατικά, δικαιοκρατικά. Με άλλα λόγια, τα πολιτειακά όργανα λειτουργούν ως όργανα του κράτους και όχι ως πιστοί υπαγόμενοι στις θρησκευτικές παραδόσεις και πρακτικές», καταλήγει.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.