Παρουσίαση 4 υποθέσεων εξάρθρωσης εγκληματικών ομάδων [βίντεο]

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση τεσσάρων υποθέσεων που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και αφορούν σε εξαρθρώσεις ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας και φέρουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο επίπεδο της έρευνας, της εξιχνίασης και της διαλεύκανσης τους.

Η πρώτη περίπτωση αφορά σε εξάρθρωση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, πολυμελούς εγκληματικής ομάδας τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές οχημάτων από διάφορες περιοχές της Αττικής και τα διέθεταν προς πώληση, είτε αυτούσια είτε ως ανταλλακτικά, σε περιοχές εκτός του νομού Αττικής, όπως Κρήτη και Μεσσηνία.

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν την 12 Δεκεμβρίου 2017 στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 150 αστυνομικών, σε Αττική, Πελοπόννησο και Κρήτη, (12) ημεδαποί (ηλικίας από 21 έως 41 ετών), μεταξύ των οποίων και τα (3) αρχηγικά μέλη.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας και του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων κλοπών κατ΄ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας, της ψευδορκία, της απάτης για τις ασφάλειες, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα (8) μέλη της οργάνωσης, οι όποιοι κατηγορούνται για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της πλαστογραφίας, της ψευδορκίας και της απάτης για τις ασφάλειες.

Από την πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, την τελευταία πενταετία συγκρότησαν ομάδα, η οποία διέθετε εσωτερικούς κανόνες δομής και δράσης, διακριτούς ρόλους και αφθονία υλικοτεχνικού εξοπλισμού, με σκοπό τον πορισμό εισοδήματος από τη διάπραξη κλοπών οχημάτων.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της έρευνας εξακριβώθηκαν :

Η σύνθεση των μελών της εγκληματικής ομάδας, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, ενώ διευκρινίσθηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
Ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi), οι διασυνδέσεις τους, καθώς και οι χώροι αποσυναρμολόγησης των κλεμμένων οχημάτων και οι χώροι που κατέληγαν τα ανταλλακτικά αυτών.
Εντοπίστηκαν οι χώροι (καβάτζες), όπου απέκρυβαν και διατηρούσαν τον εξειδικευμένο εξοπλισμό τους, για την κλοπή των οχημάτων μαζί με ανταλλακτικά κλεμμένων αυτοκίνητων.
Αρχηγικό-καθοδηγητικό ρόλο είχαν τρεις από τους συλληφθέντες, ηλικίας 28, 29 και 32 ετών.

Ο 28χρονος είχε το σχεδιασμό, συντόνιζε τη δράση και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, αναθέτοντας τους επί μέρους ρόλους, ενώ είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη υποδομή για την τέλεση των κλοπών, έχοντας πάντοτε φυσική παρουσία κατά τη διάπραξη τους.

Επιπλέον, διέθετε ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στις κλοπές αυτοκινήτων, σε ορισμένες περιπτώσεις εντόπιζε ο ίδιος το όχημα που θα αφαιρούσαν, ενώ λόγω των γνωριμιών του στο χώρο των αυτοκινήτων, λάμβανε παραγγελίες για την κλοπή συγκεκριμένων τύπων και μοντέλων, έχοντας την ευχέρεια και τη δυνατότητα να τα προωθήσει άμεσα.

Οι δύο άλλοι αρχηγοί (29χρονος και ο 32χρονος), οι οποίο αποτελούσαν τα βασικά επιχειρησιακά μέλη της οργάνωσης, δρούσαν από κοινού με τον 28χρονο και αφαιρούσαν τα οχήματα που είχε στοχοποιήσει η οργάνωση, ενώ ήταν επιφορτισμένοι και με τον εντοπισμό των οχημάτων, που θα αφαιρούσαν.

Ειδικό ρόλο είχε και 41χρονος που διαχειριζόταν συνεργείο αυτοκινήτων σε περιοχή της Αττικής, όπου κατέληγαν στην πλειοψηφία τους τα αφαιρεθέντα οχήματα, με σκοπό την μετέπειτα προώθηση τους στην αγορά. Σημειώνεται ότι, η επωνυμία του συνεργείου, παρέπεμπε σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο εταιρείας και έτσι δεν κινούσε υποψίες για την τέλεση παράνομων δραστηριοτήτων.

Καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση είχαν και (2) από τους συλληφθέντες (35 και 39 ετών), οι οποίοι χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, χορηγούσαν κωδικούς κοπής με τη χρήση των οποίων ήταν δυνατή η κατασκευή κλειδιών, τα οποία χρησιμοποιούταν για να ανοίξουν οχήματα συγκεκριμένης εταιρίας, χωρίς να τα παραβιάσουν, επίσης ήταν επιφορτισμένοι με το να τροποποιούν ηλεκτρονικούς εγκεφάλους των αφαιρεθέντων οχημάτων.

Ο 39χρονος μάλιστα αποτελούσε και συνδετικό κρίκο μεταξύ διάφορων κλεπτών αυτοκινήτων, καθώς σε περίπτωση που επιθυμούσαν να θέσουν σε κυκλοφορία κλεμμένα οχήματα, με παραποιημένους αριθμούς πλαισίου, απευθύνονταν σε αυτόν, προκειμένου να παρέμβει στους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους, καταχωρώντας σε αυτούς το πλαίσιο νόμιμων οχημάτων.

Επιπλέον, ο ίδιος μείωνε την ένδειξη των χιλιομέτρων του κοντέρ σε οχήματα που ήταν προς πώληση, αυξάνοντας την αξία πώλησής τους και εξαπατώντας τους αγοραστές.

Ένα ακόμη μέλος με κομβικό ρόλο στην οργάνωση ήταν 32χρονος συλληφθείς, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα κλειθροποιίας σε περιοχή της Αττικής, ο οποίος αφού λάμβανε τους απαραίτητους κωδικούς, προέβαινε στην κατασκευή κλειδιών, εξυπηρετώντας τα μέλη της οργάνωσης ακόμα και βραδινές ώρες, πέραν του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματός του.

Τρεις εκ των συλληφθέντων, έδιναν στα αρχηγικά μέλη παραγγελίες για την κλοπή συγκεκριμένων αυτοκινήτων, τα οποία παραλάμβαναν έναντι συμφωνηθέντος χρηματικού ποσού και τα διέθεταν περαιτέρω προς πώληση, νομιμοποιώντας τα παράνομα έσοδα της οργάνωσης, αποκομίζοντας και οι ίδιοι παράνομα περιουσιακά οφέλη.

Μάλιστα ένας από αυτούς εντόπιζε τρακαρισμένα οχήματα τα οποία διέθετε προς πώληση στον 28χρονο «αρχηγό», τα οποία προορίζονταν ως ανταλλακτικά, ενώ τα στοιχεία νόμιμης κυκλοφορίας τους θα χρησιμοποιούνταν για τη νομιμοποίηση κυκλοφορίας κλεμμένων οχημάτων.

Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο ακόμη ημεδαποί, που δεν συνελήφθησαν, οι οποίοι διατηρούσαν καταστήματα εμπορίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, αποδέχονταν ανταλλακτικά από τα αφαιρεθέντα οχήματα και τα διέθεταν προς πώληση.

Τα μέλη της οργάνωσης και στις δύο μεθόδους χρησιμοποιούσαν φορητό υπολογιστή με κατάλληλα προγράμματα, ικανά να παρακάμπτουν το σύστημα immobilizer των αυτοκινήτων, δίνοντας τη δυνατότητα στο κάτοχό τους, να αφαιρεί το όχημα σε 25 με 30 δευτερόλεπτα.

Μετά την κλοπή οι δράστες στάθμευαν τα αυτοκίνητα πλησίον των κατοικιών των δύο αρχηγών, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν φέρει σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (gps) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα διέρχονταν από τα σημεία που τα είχαν σταθμεύσει, για να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές ή τον ιδιοκτήτη τους. Στα οχήματα που έσπαγαν το φινιστρίνι, τοποθετούσαν στη θέση του μαύρο κάλυμμα, ώστε να μην είναι ιδιαίτερα εμφανής η θραύση.

Στη συνέχεια τα περισσότερα οχήματα τα μετέφεραν στο συνεργείο του 41χρονου, όπου υπήρχε κατάλληλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και προέβαιναν είτε στην αποσυναρμολόγησή τους για να τα μεταπωλήσουν ως ανταλλακτικά είτε στην παραποίηση των πλαισίων τους, με τη μέθοδο του «εντοιχισμού» ή της απόξεσης.

Σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ήδη αγοράσει όχημα που είχε καταστραφεί από τροχαίο ατύχημα, πλην όμως δεν είχε αποσυρθεί από τη νόμιμη κυκλοφορία και είτε απέκοπταν από αυτό τα μεταλλικά τμήματα που έφεραν τους αριθμούς πλαισίου, είτε τους απόξαιναν.

Ακολούθως έκαναν την ίδια διαδικασία και στο αφαιρεθέν όχημα, το οποίο είχαν φροντίσει να είναι ιδίας μάρκας, μοντέλου, χρώματος, χρονολογίας κατασκευής και τύπου καυσίμου (κινητήρα).

Επιπρόσθετα, με το κατάλληλο λογισμικό προέβαιναν στις κάτωθι ενέργειες:

διέγραφαν από τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους του κλεμμένου οχήματος τον αριθμό πλαισίου και καταχωρούσαν ως αριθμό πλαισίου αυτόν του τρακαρισμένου,
διέγραφαν πλήρως το ιστορικό συντήρησης και βλαβών του κλεμμένου οχήματος και,
αντέγραφαν όλο το ιστορικό συντήρησης και βλαβών του τρακαρισμένου οχήματος και μετέφεραν τα σχετικά δεδομένα στον εγκέφαλο του κλεμμένου.
Με αυτόν τον τρόπο το κλεμμένο όχημα γινόταν απόλυτα νομιμοφανές και τα μέλη της οργάνωσης το μεταπωλούσαν για πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχαν διαθέσει για το τρακαρισμένο, εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη.

Από την προανάκριση διαπιστώθηκε επίσης ότι κάποια μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης.

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης σε οικίες, χώρους αποθήκευσης και καταστήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(20) κλεμμένα αυτοκίνητα και (4) κλεμμένες μηχανές,
(20) κινητήρες αυτοκίνητων,
πάνω από (150) «εγκέφαλοι» οχημάτων,
πάνω από (15) «φύσες» παράκαμψης «immobilizer» με ενσωματωμένο σύστημα εγγραφής κλειδιών με την άξια τους στη «μαύρη» αγορά να εκτιμάται στις 200.000,
(12) laptop με ειδικό λογισμικό για παράκαμψη «immobilizer» και εκ νέου ενεργοποίησης λογισμικού του εγκεφάλου του αυτοκινήτου με την αξία τους στη «μαύρη» αγορά να εκτιμάται στις (120.000),
πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων παραβίασης κλειδαριών οχημάτων,
πλήρες σύστημα κοπής κλειδιών οχημάτων,
εκατοντάδες κλειδιά, διαφόρων οχημάτων και μαρκών,
πλήρη διαγνωστικά συστήματα οχημάτων,
αυτοματοποιημένη μονάδα αποσυναρμολόγησης οχημάτων, αποτελούμενη από ανυψωτήρα, κόπτες, πάγκους επεξεργασίας, υδραυλικούς γερανούς, «παπαγαλάκι» και πλήθος εργαλείων,
ειδικό ηλεκτρονικό σφυρί χάραξης αριθμών πλαισίων και κινητήρα και μεταλλικά γράμματα «ποντες»
πάνω από (1000) τεμάχια ανταλλακτικών παντός τύπου (εσωτερικού οχήματος, μηχανολογικού, ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού)
πλήθος αυτοκόλλητων ταινιών, με εντυπωμένους αριθμούς πλαισίων οχημάτων
5 κιλά κάνναβης και 142 γραμμάρια κοκαΐνης
29.000 ευρώ, καθώς και
πιστόλι και φυσίγγια.
Τα μέλη της οργάνωσης στις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν συνεχώς κωδικοποιημένες εκφράσεις και λέξεις (αργκό) με σύνθετη ορολογία και συγκεκριμένες λέξεις για τον χαρακτηρισμό των συνεργατών τους, ενώ λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας κατά τις μετακινήσεις τους.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιαστεί (22) περιπτώσεις, κλοπής οχημάτων, ενώ με βάση τα ευρήματα εκτιμάται ότι οι κλοπές οχημάτων που έχουν διαπράξει ξεπερνούν τις (500).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρχηγικά μέλη παρότι είναι άεργοι, έκαναν πολυτελή ζωή.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση.

Στη δεύτερη υπόθεση από το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της Υ ποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, επιτεύχθηκε η εξάρθρωση (4) εγκληματικών οργανώσεων, ιεραρχικά δομημένων, με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή – μεταφορά – αποθήκευση – εμπορία και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης & κάνναβης, κυρίως στις περιοχές της Σαλαμίνας, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας & Καρπάθου.

Ύστερα από οργανωμένη και συντονισμένη, ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την 13-12-2017 σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με τη συμμετοχή τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας, κεντρικών και περιφερειακών Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή (2) εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών και παρουσία Δικαστικών Λειτουργών, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά και Αθηνών, συνελήφθησαν συνολικά (23) άτομα, εκ των οποίων οι (21) μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και (2) άτομα (ημεδαπός και υπήκοος Αλβανίας) για προμήθεια προς χρήση.

Από τα (21) μέλη, (19) είναι ημεδαποί ηλικίας από 19 έως 59 ετών και (2) υπήκοοι Αλβανίας 32 και 47 ετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα αρχηγικά μέλη. Δυο από τους συλληφθέντες είναι αλβανικής υπηκοότητας (το ένα αρχηγικό), οι οποίοι βρίσκονται έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης, για υποθέσεις ναρκωτικών. Ένα μέλος της οργάνωσης, απεβίωσε τον Αύγουστο του 2017 από παθολογικά αίτια. Η έρευνα συνεχίζεται για την σύλληψη των μελών που διαφεύγουν και για την ταυτοποίηση και εντοπισμό των αγνώστων.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, καθώς και παραβάσεις που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση και την πολύμηνη έρευνα, τουλάχιστον από αρχές Μαΐου του 2017, οι προαναφερθέντες κατηγορούμενοι, είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε τέσσερις (4) αυτοτελείς, ιεραρχικά δομημένες, εγκληματικές ομάδες.

Οι ομάδες αυτές είχαν διαρκή δράση και τα μέλη τους διακριτούς ρόλους, στο πλαίσιο των οποίων αντάλλασσαν πληροφορίες και διακινούσαν μεταξύ τους, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών. Με την καθοδήγηση μάλιστα, των Αρχηγικών μελών τους, προέβαιναν σε καθημερινή διακίνηση – εμπορία ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης, κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης, ενώ αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι κάθε ομάδα διέθετε ξεχωριστό πελατολόγιο, με πολυάριθμούς «πελάτες».

Οι εγκληματικές οργανώσεις είχαν αναπτύξει τη παράνομη δραστηριότητά τους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αλλά και στα νησιά της Καρπάθου και της Κέρκυρας, ενώ εκτιμάται ότι κατά το διάστημα της έρευνας διακίνησαν τουλάχιστον (4) κιλά κοκαΐνης και (63) κιλά κάνναβης, σε πλήθος χρηστών.

Από την έρευνα προέκυψε μάλιστα η επαγγελματική υποδομή των μελών των εγκληματικών οργανώσεων με στόχο την καθημερινή διακίνηση και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους, το οποίο βάσει των προαναφερόμενων διακινηθέντων και κατασχεθέντων ποσοτήτων, ξεπερνάει το χρηματικό ποσό των (500.000,00) ευρώ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας – προανάκρισης και ειδικότερα απογευματινές ώρες της 31 Αυγούστου 2017, στην περιοχή της Σαλαμίνας, ύστερα από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών είχαν συλληφθεί τρία μέλη της δεύτερης εγκληματικής ομάδας, καθώς στο όχημα που επέβαιναν, είχαν βρεθεί και κατασχεθεί σαράντα (40) αυτοσχέδιες συσκευασίες, οι οποίες περιείχαν φυτικά αποσπάσματα κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους περίπου (41) κιλών και (920) γραμμαρίων. Επίσης για την ίδια υπόθεση είχαν κατασχεθεί και (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Έχοντας γνώση των μεθόδων της αστυνομίας και προκειμένου να δυσχεράνουν στο μέγιστο βαθμό τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, τα μέλη της οργάνωσης για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις – συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν λέξεις κωδικούς και συγκεκαλυμμένες φράσεις.

Σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους και σε καθημερινή βάση έκαναν χρήση διαδικτυακών εφαρμογών για την πραγματοποίηση των συνομιλιών τους, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων, ονομαστικοποιημένες σε άτομα αλλοδαπής καταγωγής, τις οποίες αντικαθιστούσαν ανά τακτά διαστήματα, πάγια πρακτική ατόμων που ενέχονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Κατά την επιχείρηση, διενεργήθηκαν συνολικά είκοσι (20) κατ’ οίκον έρευνες, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

15 κιλά και -300- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
225 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης,
38 γραμμάρια κοκαΐνης,
200 γραμμάρια λευκής σκόνης, προφανώς νοθευτική ουσία,
το χρηματικό ποσό των -7,500- χιλιάδων ευρώ,
2 πιστόλια και -220- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
5 σφραγίδες, εκ των οποίων οι 3 δημόσιων αρχών και οι δύο με ονόματα,
65 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών τηλεφωνικών συνδέσεων (κάρτες Sim ),
18 Ι.Χ.Ε. αυτ/τα, καθως και
4 μοτοσυκλέτες και 6 ζυγαριές ακριβείας.
Επίσης κατά την έρευνα, εξιχνιάστηκαν (4) κλοπές, (δύο κλοπές σε οικίες και δύο κλοπές οχημάτων), τις οποίες διέπραξαν μέλη των εγκληματικών ομάδων, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για τα δύο (2) πιστόλια που κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος τους παρέπεμψε στη Γ΄ Ανακρίτρια Πειραιά.

Στην τρίτη υπόθεση την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, σε περιοχές της Δυτικής και της Βορειοανατολικής Αττικής, συνελήφθησαν (2) ημεδαποί, ηλικίας 46 και 51 ετών μέλη εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε κλοπές οχημάτων, από διαφορές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύσταση συμμορίας, των διακεκριμένων κλοπών, της πλαστογραφίας, της απάτης, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, κατ΄ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων, της παραβίασης περιορισμών διαμονής και της απείθειας, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Εξιχνιάστηκαν (17) περιπτώσεις κλοπών οχημάτων και δίκυκλων μοτοσικλετών, ενώ εκτιμάται ότι με την ίδια μεθοδολογία έχουν διαπράξει περισσότερες πλήθος παρόμοιων αδικημάτων.

Ειδικότερα από την έρευνα και την προανάκριση, προέκυψε ότι από 4μήνου και πλέον, οι κατηγορούμενοι έχοντας συναποφασίσει τη διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων, ενώθηκαν και συνέστησαν εγκληματική ομάδα και αφού παραλάμβαναν από άγνωστους συνεργούς τους, κλεμμένα οχήματα, στη συνέχεια τα παραποιούσαν, καταρτίζοντας νέα στοιχεία νόμιμης κυκλοφορίας τους (άδεια κυκλοφορίας, αριθμός πλαισίου κ.λπ.) και τα διέθεταν προς πώληση ως νόμιμα, εξαπατώντας τους αγοραστές, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Τα μέλη της ομάδας για την επίτευξη των σκοπών τους είχαν νοικιάσει, με στοιχεία τρίτων προσώπων, (2) αποθηκευτικούς χώρους σε περιοχή της Αττικής, όπου απέκρυπταν τα κλεμμένα οχήματα και τα παραποιούσαν.

Για την παραποίηση των οχημάτων χρησιμοποιούσαν αυτοκόλλητα «ταμπελάκια» από πλαίσια αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν νόμιμα, τα οποία προφανώς κατήρτιζαν μόνοι τους.

Τα κλεμμένα οχήματα μετά την παραποίηση των στοιχείων κυκλοφορίας τους τα μεταστάθμευαν προσωρινά σε άλλους χώρους (πλυντήρια αυτοκινήτων, ελεύθερους χώρους πλησίον των κατοικιών τους και σε χώρους συγγενικών προσώπων τους), μέχρι να βρεθεί ο τελικός αγοραστής του οχήματος.

Επισημαίνεται ότι τα κλεμμένα οχήματα καθ’ όλο το διάστημα που ήταν στην κατοχή τους, τα μετακινούσαν με χρήση πινακίδων «ΔΟΚ», οι οποίες δεν είναι καταχωρημένες στο σύστημα της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να ελεγχθούν από περιπολούντες αστυνομικούς.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο της επιχείρησης σε οικίες και αποθήκες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

(10) καινούργιες δίκυκλες μοτοσικλέτες , μεγάλου κυβισμού, συνολικής αξίας περίπου (200.000) ευρώ, οι οποίες απασχολούν τις γερμανικές αρχές από τον Οκτώβριο του 2016,
(14) οχήματα, μεταξύ των όποιων και πολυτελή,
σκάφος,
(2.500) ευρώ περίπου,
(62,5) γραμμάρια κάνναβης,
διόπτρα, χατζάρες, σφαίρες οπλών, ηλεκτρικός εκκενωτής και flober,
πλήθος κλειδιών οχημάτων,
πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας «ΔΟΚ»,
πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας ελληνικών και αλλοδαπών αρχών,
πλήθος εγγράφων (υπεύθυνες δηλώσεις, φ/α αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, φ/α εγγράφων με στοιχειά τρίτων ατόμων), καθώς και
εξαρτήματα για κατάρτιση πλαστών αριθμών πλαισίου (ποντες, ρολό αυτοκόλλητης ταινίας για αποτύπωση αριθμού, ηλεκτρονικός υπολογιστής).
Επισημαίνεται ότι με βάση τα ευρήματα των ερευνών προκύπτει πως τα μέλη της ομάδας, είχαν διεθνείς διασυνδέσεις και διέθεταν μεγάλη οικονομική άνεση, ενώ ο 46χρονος και ο 51χρονος έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα και έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης και φυλάκισης αντίστοιχα.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτική ανάκριση, ενώ η ερευνά για την αποδόμηση όλου του φάσματος της εγκληματικής τους δράσης και την ταυτοποίηση των συνεργών τους συνεχίζεται.

Τέλος, από το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Δ/νσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση – τυποποίηση και περαιτέρω διακίνηση λαθραίων προϊόντων καπνού.

Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησαν την 13-12-2017, Αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, με τη συνδρομή Αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, του A στυνομικού T μήματος Ασπροπύργου και της Ο.Π.Κ.Ε., στην περιοχή του Ασπροπύργου, συνελήφθησαν πέντε ημεδαποί, ηλικίας (62, 55, 31, 30 και 29 ετών).

Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη διεθνούς κυκλώματος, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση λαθραίου προϊόντων καπνού και στο τόπο που συνελήφθησαν, προετοίμαζαν την κατασκευή παράνομου συσκευαστηρίου ειδών καπνού, προς περαιτέρω διακίνηση.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, για παράβαση του τελωνειακού κώδικα, της νομοθεσίας σχετικά με τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τη φορολογία καπνού, καθώς και για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και πλαστογραφιών.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση και εκμετάλλευση πληροφοριών, οι έρευνες μας οδήγησαν σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης, στην περιοχή του Ασπροπύργου, όπου αποκαλύφθηκε εξοπλισμός παρασκευής λαθραίων καπνικών ειδών, καθώς επίσης και «χύμα καπνός», που ήταν επιμελώς κρυμμένος μέσα σε σταθμευμένα επικαθήμενα, που έφεραν πινακίδες Βουλγαρικών Αρχών.

Από την περαιτέρω ανάλυση δεδομένων και ευρημάτων, προσδιορίστηκε η δράση και ο διακριτός ρόλος των κατηγορούμενων, στους τομείς της αποθήκευσης, τυποποίησης και περαιτέρω διακίνησης λαθραίων προϊόντων καπνού.

Επιπλέον, κατά την πορεία των ερευνών, εξιχνιάστηκε περίπτωση κλοπής ανυψωτικού μηχανήματος (κλαρκ) από εταιρεία στην Ελευσίνα, όπου κατά το χρονικό διάστημα από 06 έως 09 Φεβρουαρίου 2015, άγνωστοι είχαν αφαιρέσει (13) ανυψωτικά μηχανήματα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διενέργειας της έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

(14) περίπου τόνοι λαθραίου καπνού (χύμα),
μηχανολογικός εξοπλισμός και εργοστασιακά μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας καπνικών ειδών,
(8) παλέτες, με φιλτροσωλήνες τσιγάρων,
πλήθος κενών συσκευασιών, με τις ενδείξεις επώνυμων καπνικών προϊόντων,
(15) επικαθήμενα φορτηγά, με πινακίδες Βουλγαρικών Αρχών,
(12) φορτηγά αυτ οκίνη τα,
(3) κλαρκ (ανυψωτικά),
(2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
γερανοφόρο όχημα με πλατφόρμα,
λεωφορείο, καθώς και
δίκυκλη μοτοσυκλέτα και συσκευή εντοπισμού θέσης ( GPS ).
Εκτιμάται ότι, απ’ την παράνομη διακίνηση των κατασχεθέντων ποσοτήτων, οι διαφυγόντες δασμοί θα υπερέβαιναν το χρηματικό ποσό των (2.500.000) ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση τυχόν συνεργών τους, καθώς και την πλήρη διακρίβωση του εύρους της δραστηριότητάς τους.

Δείτε το σχετικό βίντεο της παρουσίασης των υποθέσεων:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.