Όλο το παρασκήνιο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Με τη δέσμευση για συνέχιση και ενίσχυση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας-Αιγύπτου ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη,Νίκου Κοτζιά και Σαμέχ Χασάν Σούκρι, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μια συνάντηση, η τέταρτη κατά σειρά, που επικυρώνει τα θετικά αποτελέσματα του υφιστάμενου τριμερούς μηχανισμού, τη στρατηγική του σημασία προς όφελος των χωρών τους και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και, κυρίως, την πολιτική βούληση για την επέκταση του κοινού βηματισμού σε σημαντικά θέματα εμβαθύνοντας, ακόμη περισσότερο, τη «θετική ατζέντα» της τριμερούς συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις υπουργοί, με δεδομένη τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι χώρες τους στην επικείμενη τριμερή Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο από 11 έως 12 Οκτωβρίου, εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην υλοποίηση των έργων που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες τριμερείς συνόδους Κορυφής, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας.

Εξέτασαν, επίσης, μια σειρά σχεδίων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δρομολογηθούν κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πεδία των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού.

Συμφώνησαν, δε, να ενδυναμώσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών κατά το πρότυπο των ήδη υφιστάμενων εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων.

«Είναι μια παράδοση να συναντιόμαστε εδώ στη Νέα Υόρκη» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, καθώς η τριμερής με την Αίγυπτο στην Νέα Υόρκη είναι η δεύτερη φορά, φέτος, που διεξάγεται εκεί και αρχίζει να παίρνει θεσμικό χαρακτήρα.

«Προετοιμάσαμε τη συνάντηση που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 του Οκτώβρη στο Κάϊρο σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Κουβεντιάσαμε για όσα έχουμε συμφωνήσει και για τον τρόπο που αυτά θα υλοποιηθούν μέχρι τις 11 του Οκτώβρη, καθώς και κατά τη διάρκεια της Τριμερούς συνάντησης. Παράλληλα, είχαμε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στο συριακό, και εκφράσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας» πρόσθεσε.

Οι κ. Κοτζιάς, Κασουλίδης και Σούκρι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη διεξαγωγή της Συνόδου της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα ως φόρουμ για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής και συζήτησαν για όλες τις περιφερειακές κρίσεις της περιοχής, όπως το Μεσανατολικό, καθώς και η κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη.

Οι τρεις υπουργοί επαναβεβαίωσαν τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στις προσδοκίες των λαών της περιοχής, επανέλαβαν ότι καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν την κοινή τους συνεργασία με σκοπό την εξάλειψη αυτής της απειλής, η οποία δύναται να επιφέρει περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις.

Σχετικά με το Κυπριακό, οι τρεις υπουργοί τόνισαν την ακλόνητη υποστήριξή τους στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, η οποία, όπως τονίστηκε, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς διευθετήσεις ασφαλείας που να παρέχουν δικαίωμα ξένης στρατιωτικής επέμβασης. – See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/332918/desmefsi-gia-enischysi-tis-stratigikis-synergasias-kyprou–elladas-aigyptou#sthash.hKtgunTl.dpuf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.