Ο δήμαρχος Λέσβου διώχνει τις ΜΚΟ από προσφυγικό καταυλισμό

Άμεση αποχώρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από τον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου στη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε λόγω των εργασιών για τη δημιουργία νέου καταυλισμού στην περιοχή.

Η συνεδρίαση συνεκλήθη με πρόταση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού μετά την πληροφορία για δημιουργία νέου καταυλισμού στο φυλάκιο Λεμονού στον Καρά Τεπέ. Οι εργασίες στο χώρο σταμάτησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής με παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμένου.

Ο δήμαρχος Λέσβου ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να φύγουν οι ΜΚΟ από τον δημοτικό χώρο φιλοξενίας, αφού όπως είπε εξαπατήθηκε από ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις που συντόνιζαν ή βοηθούσαν στη δημιουργία νέων δομών, αναφερόμενος στο φυλάκιο Λεμονού.

Με την απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε τα παρακάτω:

– Ζητείται η άμεση αποσυμφόρηση των υφιστάμενων κέντρων φιλοξενίας με τη μεταφορά του πλεονάζοντος προσφυγικού πληθυσμού σε άλλες δομές της Ελλάδας, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των διαμενόντων στη Λέσβο τουλάχιστον σε 3.000, αριθμός οποίος θα αποτελέσει και το ανώτατο όριο

– Ζητείται να συγκληθεί από τα συναρμόδια υπουργεία έκτακτη σύσκεψη στη Λέσβο με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού, των εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων τοπικών φορέων, στην οποία θα εξηγηθεί το πλάνο διαχείρισης και τα σχέδια που υπάρχουν για τη Λέσβο σε σχέση με τη τοπική διαχείριση του προσφυγικού

– Ζητείται εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με σκοπό να έχει ο Δήμος αποκλειστική αρμοδιότητα και διαχειριστική αυτονομία. Ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων θα πρέπει να περιοριστεί σε αποκλειστικά υποβοηθητικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται ο χώρος του Καρά Τεπέ να κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα και με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος έτους.

– Τέλος με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητείται να υιοθετηθεί η πρόταση, που έχει αποσταλεί στην ΚΕΔΕ και στους δήμους οι οποίοι έχουν στην επικράτειά τους δομές φιλοξενίας, και αφορά τη δημιουργία εθνικού και ευρωπαϊκού δικτύου δήμων οι οποίοι θα φιλοξενούν συγκεκριμένο αριθμό αιτούντων άσυλο σε μικρές δομές στην επικράτειά τους.

Πορεία στη Μόρια

Στο μεταξύ, το Τοπικό Συμβούλιο Μόριας αποφάσισε να πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη στο δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο της Μόριας αύριο Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει πορεία που θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί από την πλατεία Μαρτύρων, μπροστά στο ΙΚΑ, στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης, ενώ θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Λέσβου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.