Σε καταιγιστικούς ρυθμούς η Alpha Bank ενημερώνει με επιστολές τους άτυχους δανειολήπτες ότι διαβιβάζει τα προσωπικά δεδομένα τους γιατί τα “κόκκινα” δάνεια τους ξεπουλήθηκαν “αντί πινακίου φακής” σε ξένα funds!
Να θυμίσουμε ότι την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων Λιανικής συνολικού υπολοίπου Ευρώ 3,7 δισ. με ημερομηνία αναφοράς την 30.6.2017 προς την Ultimo Portfolio Investment (Luxembourg) S.A., μέλος του επενδυτικού ομίλου B2Holding.
Το προκλητικό σκέλος της πώλησης είναι ότι η Alpha Bank αντί να “κουρέψει” τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών για να πάρουν οικονομικές “ανάσες” λειτούργησε απάνθρωπα και τα “σκότωσε” έναντι της εξευτελιστικής τιμής των 90 εκατ. ευρώ!!!
Η B2 Holding με 19 εκατ. κέρδη αγοράζει 3,7 δισ. NPLs
Οι ελληνικές τράπεζες τα μη εξασφαλισμένα προβληματικά δάνεια τα πουλάνε έναντι εξευτελιστικών αποτιμήσεων με ένα στόχο να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια τους από τους ισολογισμούς και έτσι να πετύχουν τους στόχους τους στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό και η Alpha bank πούλησε 3,7 δισ. έναντι 90 εκατ. δηλαδή πούλησε μη εξασφαλισμένα προβληματικά δάνεια καταναλωτικά και κάρτες στο 2,4% της ονομαστικής αξίας.
Η Alpha bank επί της ουσίας ξεφορτώθηκε προβληματικά δάνεια και έτσι εμφανίζεται συνεπής στον SSM στον εποπτικό μηχανισμό ότι πιάνει τους στόχους μείωσης των NPEs των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων.
Το ζήτημα εδώ δεν είναι η Alpha bank αλλά πως μια Νορβηγική εταιρία η B2Holdng που έχει παρουσία στην Ελλάδα με εννέα εργαζόμενους κατάφερε να φορτωθεί 3,7 δισ. προβληματικών δανείων.
Η απάντηση είναι ότι πλήρωσε μόλις 90 εκατ. ευρώ!
Όμως αυτή η εταιρία που εμφανίζεται ως σπεσιαλίστας στο είδος του μια εταιρία που δημιουργήθηκε το 2011 διαθέτει μόλις 641 εκατ. ευρώ ενεργητικό ή 6,14 δισ. νορβηγικές κορώνες.
Έχει 253 εκατ ευρώ κεφάλαια και 19 εκατ. κέρδη.
Οι ταμειακές της ροές ανέρχονται σε 146 εκατ ενώ το 2016 σε ετήσια βάση είχε αρνητικές ταμειακές ροές.
Μια εταιρία με ενεργητικό 641 εκατ. ευρώ… αγοράζει ένα χαρτοφυλάκιο 3,7 δισ. και το σημαντικότερο δηλώνει ότι θα είναι «εντάξει» με όσους εθελοντικά προσφερθούν να συνεργαστούν.
Πως καταφέρνουν τέτοιες εταιρίες – δυστυχώς ελέω ενός προβληματικού νόμου – να αγοράζουν τέτοιας κλίμακας χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων εγείρονται πολλά ερωτηματικά.
Η εμπειρία της διαχείρισης της NAMA στην Ιρλανδία ή ακόμη και της ελληνικής bad bank αποδεικνύει ότι το στοίχημα διαχείρισης των προβληματικών δανείων μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
Η Ελλάδα χρειάζεται ελληνική λύση και όχι Νορβηγούς ή κάθε Νορβηγούς που απλά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αγοράσουν με 90 εκατ. 3,7 δισ. προβληματικά δάνεια.
Με αυτή τη λογική με 100 χιλ. ευρώ αγοράζεις 4,11 εκατ. προβληματικά δάνεια…