Νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στην Ολλανδία!

Στην ελαστικοποίηση των προϋποθέσεων για την άσκηση του κατοχυρωμένου στην Ολλανδία δικαιώματος στην ευθανασία προσανατολίζεται η κυβέρνηση της χώρας.

Στο σχέδιο νόμου που προωθούν οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, προβλέπεται η νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας ακόμα και για όσους απλά αισθάνονται ότι έχουν «ολοκληρώσει τη ζωή τους».

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα άτομα που «έχουν μια σταθμισμένη γνώμη ότι η ζωή τους έχει ολοκληρωθεί, θα πρέπει, υπό αυστηρά και προσεκτικά κριτήρια, να πάρουν την άδεια να τελειώσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια».

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις αναφορικά με το ποιοι περιλαμβάνονται στο νέο ορισμό δεν έχουν διευκρινιστεί.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Έντιθ Σίπερς «επειδή η προσωπική επιλογή για τον τερματισμό της ζωής αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους, το νέο σύστημα θα περιοριστεί σε αυτούς», χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει το κατώτερο όριο ηλικίας.

Το 2002 η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία, με ευρεία κοινωνική συναίνεση.

Μέχρι σήμερα η πρακτική αφορά μόνο περιπτώσεις ασθενών που υποφέρουν από αφόρητους πόνους χωρίς καμία προοπτική θεραπείας.

Σύμφωνα με τους επικριτές της πρότασης, η πρακτική της ευθανασίας έχει ήδη εξαπλωθεί πέρα από τα όρια.

Υποστηρίζουν ότι η φράση «αφόρητος πόνος» έχει εφαρμοστεί όχι μόνο σε περιπτώσεις ατόμων σε τελικά στάδια ασθενειών, αλλά και σε άτομα με ψυχικές νόσους ή άνοια.

Το 2015 καταγράφηκαν στην Ολλανδία 5.516 θάνατοι με ευθανασία, ποσοστό 3,9% του συνόλου των θανάτων στη χώρα.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2017, μετά από διαβούλευση με γιατρούς και άλλους ειδικούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.