Νέα πρόκληση των Σκοπίων: Οι Έλληνες πάνε πάντα σε ακραίες παραλλαγές!

Φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα των Σκοπίων αναδημοσιεύει άρθρο της εφημερίδας “Σλόμποντεν Πέτσατ” που αναφέρεται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού τους, Ζόραν Ζάεφ για τη μη αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων και τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα.

Παρουσιάζονται οι θέσεις δύο ειδικών στο θέμα:

«Είναι πολύ πιο εύκολο να συμφωνήσουν οι Τσίπρας και Ζαέφ στη διευθέτηση της ονομασίας, από ό, τι με έναν εγγυητή του νέου ονόματος, γιατί το κύριο πρόβλημα είναι ποιος θα εγγυηθεί ότι θα τηρήσουμε αυτά που λέμε», είπε ο πρώην πρέσβης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, Νάνο Ρουζίν.
«Οι Έλληνες αναζητούν τη λύση με την ένταξη του νέου ονόματος στο Σύνταγμα της χώρας μας, γιατί ενδέχεται κάποια στιγμή να αλλάξει η κυβέρνηση και η νέα θα μπορούσε να διενεργήσει δημοψήφισμα για την επιστροφή του ονόματος (της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»).
Οι Έλληνες φοβούνται και την ενδεχόμενη κατάρρευση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, για αυτό προτείνουν να καταστεί μια διεθνής εθνική συμφωνία εγγυημένη από την ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συμφωνία θα συναφθεί σε διμερή βάση και είναι καλό ότι το Συνταγματικό μας Δικαστήριο δεν έχει εξουσίες επί των διεθνών συμφωνιών, οπότε και τα δύο μέρη πρέπει να συμμετέχουν σε ενδεχόμενη λύση της σύμβασης. Όσον αφορά το όνομα, η πρόταση της Ελλάδας είναι ότι το όνομα θα αποτελείται από δύο συγχωνευμένες λέξεις, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου λογικό ή ακόμη φαίνεται γελοίο.

Είναι γνωστό αυτό σε αυτούς, αλλά οι Έλληνες ως Έλληνες πάνε πάντα σε ακραίες παραλλαγές. Είμαι βέβαιος για ένα πράγμα ότι ο Τσίπρας και ο Ζάεφ είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία, αλλά θα λύσουν το πρόβλημα και θα φθάσουν μέχρι το τέλος», είπε ο Ρουζίν.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λαζάρ Λαζάροφ, λέει ότι μια υπερ-συνταγματική διεθνή συμφωνία έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από ό, τι οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις.
«Τον περασμένο Σεπτέμβριο καταλήξαμε σε μια διεθνή συμφωνία που υποχρέωσε την Ελλάδα να μην εμποδίσει τη χώρα μας να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω ότι αυτή η εξαγγελθείσα διεθνής συμφωνία διαπραγμάτευσης θα έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, θα αποτελέσει συμφωνία με εγγύηση που δεν θα είναι μόνο προσωρινή.
Είναι καλό που είπε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ότι θέλει να ανοίξει το ελληνικό Σύνταγμα, γιατί εάν οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να μεριμνούν για τις μειονότητες τους σε άλλες χώρες, τότε και η χώρα μας θα φροντίζει με τον ίδιο τρόπο τις μειονότητες στο εξωτερικό.
Αυτό κάνουν η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Σερβία και άλλες χώρες, οπότε γιατί θα πρέπει να αποκλεισθεί από τη χώρα μας;
Όσον αφορά για το όνομα, γενικά δεν είναι αποδεκτό ένα όνομα σύνθετο με μία λέξη, αλλά εδώ είναι να παίξουμε με σύνεση και χωρίς βιασύνη», διευκρίνισε ο Λαζάροφ στο δημοσίευμα του plusinfo.mk που μεταφράζει το echedoros-a.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.