Μεγάλη νίκη του Γιώργου Τσούκαλη κατά της αρχαιοκαπηλίας [Φωτο]

Ένα ακόμα “χτύπημα” στη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας, που συνεχίζει να πλήττει την πολιτιστική κληρονομιά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κατάφερε η Ελληνική Αστυνομία.

Με τη πολύτιμη συμβολή και συνδρομή του Γιώργου Τσούκαλη ο οποίος είχε τη σχετική πληροφόρηση η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων συνέλαβε μετά από συντονισμένες ενέργειες ένα Γερμανό υπήκοο και την αλλοδαπή σύζυγό του στον Αρίλλα Θεσπρωτίας. Οι συλληφθέντες κατείχαν παράνομα στην κατοικία τους ένα μικρό μουσείο από αρχαιολογικούς θησαυρούς ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Συγκεκριμένα μετά από ενδελεχή έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων άνω τμήμα αμφορέα, χονδροειδές αγγείο, ολόκληρος ακέραιος αμφορέας, αγγεία και θραύσματα τα οποία χρονολογούνται μεταξύ 500 και 100 π.Χ. ένας αμφορέας τύπου Μένδης που χρονολογείται μεταξύ 800 π.Χ και 400 π.Χ ένα γλυπτό γυναικείας μορφής του 400 π.Χ. καθώς επίσης και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως νομίσματα της Μακεδονικής Ελληνιστικής εποχής, ζώνη με ένθετα μεταλλικά διακοσμητικά στοιχεία, βραχιόλια, δαχτυλίδι και άλλα. Στην κατοχή τους επίσης βρέθηκαν ένα δίκαννο ένα τυφέκιο ένα πιστόλι εκατοντάδες γεμιστήρες και φυσίγγια ένας ασύρματος και άλλα παράνομα αντικείμενα.

Παράλληλα ανακαλύφτηκε και παράνομο εργαστήριο κατασκευής εκμαγείων αρχαίων αντικειμένων. Όλες οι αρχαιότητες έχουν αποσταλεί στην εφορία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, του οποίου η συμβολή στην αποκάλυψη των παρανόμων αλλά και στην επιστροφή στα χέρια της Ελληνικού κράτους των αρχαίων αντικειμένων υπήρξε άμεση και καθοριστική, δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Στο πλαίσιο του αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας είχαμε άλλη μια μεγάλη επιτυχία. Ως Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για το ιδιαίτερο έργο το οποίο συντελείται υπό την αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων και έχει σαν στόχο του τη διαρκή προστασία της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Unesco Πειραιώς και Νήσων Γιάννη Μαρωνίτη ο οποίος ομολογώ ψήλωσε τον πήχυ και είναι πάντα δίπλα μου,επίσης ευχαριστώ τον υποστράτηγο Κώστα Σκούμα, τον διοικητή Ασφαλείας Ιωαννίνων Βασίλη Μουσελίμη και τους συναδέλφους Φώντα Βρόσγο και Γιώργο Μανίκα!”.

Ο ιδιωτικός ερευνητής που έγινε “φόβος και τρόμος” των αρχαιοκαπήλων

Ο Γεώργιος Τσούκαλης είναι ιδιωτικός ερευνητής, κατασκευαστής, οικονομολόγος και ίδρυσε την εταιρία ιδιωτικών ερευνών «JET-SET Private Investigations». Η έδρα της εταιρίας του βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 58, 10678, Αθήνα. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 22/02/1957. Έχει έναν γιο, τον Δημήτριο, που είναι τελειόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών. Οι γονείς του είναι ο Δημήτριος και η Ελευθερία. Ο Ματθαίος Μάνθου, παππούς του, υπήρξε αθλητής, Βαλκανιονίκης και καθηγητής φυσικής αγωγής.
Ο Γεώργιος Τσούκαλης τελείωσε το δημοτικό σχολείο στα Ιωάννινα και στη συνέχεια φοίτησε στο Οικονομικό Γυμνάσιο Ιωαννίνων.

Το έτος 1974 εισήχθη στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, απ’ όπου αποφοίτησε το έτος 1979. Την περίοδο 1977-1979 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία σαν Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός στο Πυροβολικό. Από μικρός ήθελε να γίνει ιδιωτικός ερευνητής, έτσι κατά τα φοιτητικά του χρόνια αναλάμβανε υποθέσεις σαν ερευνητής ενώ παράλληλα εργαζόταν σε οικοτροφεία. Το έτος 1976 εργάστηκε σαν ταμίας στον ιππόδρομο του Φαλήρου. Το έτος 1980 προσελήφθη στην Ricomex Α.Ε. σαν διευθυντής πωλήσεων. Στη συνέχεια άνοιξε δικό του γραφείο ερευνών στην οδό Σωκράτους 73, ασχολούμενος με το οικονομικό έγκλημα, την αρχαιοκαπηλία, τα ναυτιλιακά και τις ασφαλιστικές εταιρίες. Μέχρι το έτος 1985 είχε φτάσει να έχει 12 συνεργάτες. Το έτος 1983 άρχισε να ασχολείται με τις οικοδομικές κατασκευές. Το έτος 1990 ξεκίνησε κατασκευαστική εταιρία στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Ιωάννινα. Το έτος 1992 άρχισε να ασχολείται και με τους χώρους στάθμευσης, ξεκινώντας από τα Ιωάννινα και ανοίγοντας στη συνέχεια άλλα δύο στο κέντρο της Αθήνας (Αχαρνών 189 και πλατεία Μεταξουργείου).

Η εξιχνίαση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας των αρχαίων της Κορίνθου είναι ένα προσωπικό στοίχημα που έβαλε και κέρδισε.
Υπήρξε αθλητής στίβου και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στα εφηβικά του χρόνια. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα έντυπα σε σχέση με τη δουλειά του. Υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Σωματείου των Ελλήνων Ιδιωτικών Ερευνητών. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου για την Καταπολέμηση της Αρχαιοκαπηλίας. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΣ Γιάννενα και χορηγός της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π.

Τα χόμπι του είναι τα ταξίδια και ο αθλητισμός. Μιλάει ελληνικά και αγγλικά.

Ο συγγραφέας Γιώργος Τσούκαλης

Ο Γιώργος Τσούκαλης κυκλοφόρησε το 2013 το πρώτο βιβλίο του με τίτλο “Λαθρέμποροι ιστορίας”.
Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής έχει πρωταγωνιστήσει στις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που ήρθαν στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια όπως η κλοπή των αρχαίων από το Μουσείο της Κορίνθου, ο εντοπισμός του πίνακα του Ρούμπενς, τα αρχαία της Σκοτούσας, και άλλες.
Έχει συμπληρώσει είκοσι έξι χρόνια στον πόλεμο κατά των αρχαιοκαπήλων.
Στις σελίδες του βιβλίου του φιλοξενείται το παρασκήνιο μερικών από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που εξιχνίασε σε συνδυασμό με άγνωστες στο πλατύ κοινό λεπτομέρειες που αφορούν σε όλες τις δύσκολες ιστορίες που έζησε και περιγράφει.
Παράλληλα στο βιβλίο καταγράφονται εντυπωσιακά στοιχεία από τις έρευνες για την σύλληψη των λαθρεμπόρων που σπάνια αποτυπώνονται στις δικογραφίες για διάφορα ποινικά αδικήματα.
«Η Ελλάδα είναι ένα τεράστιο μουσείο, που σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζει ξέφραγο αμπέλι. Η πολιτιστική κληρονομιά μας δυστυχώς βρίσκεται στο έλεος των αρχαιοκάπηλων και θεωρώ ότι η αρχαιοκαπηλία είναι εθνική μειοδοσία. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ιράκ είναι οι χώρες που θεωρούνται ιδανικός προορισμός για τα διεθνή οργανωμένα και αδίστακτα κυκλώματα που ασχολούνται με την αρχαιοκαπηλία. Σε πολλά σημεία θυμίζουν αυτά των ναρκωτικών καθώς το κέρδος από τις παράνομες αυτές υποθέσεις είναι ανυπολόγιστο. Για παράδειγμα ένα αντικείμενο του οποίου η μουσειακή τιμή είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ στην ελεύθερη αγορά μπορεί και να δεκαπλασιαστεί» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής.
Το βιβλίο “Λαθρέμποροι ιστορίας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.