“Μαχαίρι” στα δύο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ από το Eurogroup

Σε δύο μέρη «έσπασε» την εκταμίευση της δόσης το Eurogroup. Κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, εγκρίθηκε η εκταμίευση ποσού 1,1 δισ. ευρώ, με την απόφαση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. της υποδόσης των 2,8 δισ. να μετατίθεται για τα τέλη του μήνα.

Η επίσημη απόφαση για την εκταμίευση του 1,1 δισ. θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, το οποίο θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του υπολοίπου 1,7 δισ., μόλις ληφθούν περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Οι θεσμοί αναμένουν το σύνολο των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, τα οποία θα έχουν στα χέρια τους τον Οκτώβριο, ώστε να επιβεβαιώσουν ότι προχώρησε έως τώρα η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εκταμιεύσουν στη συνέχεια το υπόλοιπο 1,7 δισ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές της δέσμης των 15 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων μέτρων για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του κλάδου της ενέργειας, για την ενίσχυση της διοίκησης των τραπεζών, για την πλήρη σύσταση της νέας ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων και για την πρόοδο στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στη σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. – Hellenic Corporation of Assets and Participations – HCAP).

Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, περιλαμβανόμενων του προέδρου και του CEO, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα προτεραιότητας προκειμένου το Ταμείο να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία του διορισμού είναι συμβατή με τις προϋποθέσεις του νόμου του HCAP ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μέλη του Δ.Σ. είναι ανεξάρτητα, με επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία και τα πρότυπα εταιρική διακυβέρνησης είναι συμβατά με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτουμένων ανοίγει τον δρόμο, ώστε το Δ.Σ. του ESM να εγκρίνει την εναπομείνασα εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών για τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει πως ο απαιτούμενος χρόνος για τα τελικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα είναι αργότερα μέσα στον Οκτώβριο. Η θετική αξιολόγηση από πλευράς των Θεσμών για τη διευθέτηση των καθυστερούμενων οφειλών θα ανοίξει τον δρόμο για το Δ.Σ. του ESM, προκειμένου να εγκρίνει την περαιτέρω αποδέσμευση των 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία και θα καταβληθούν σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στο επόμενο στάδιο του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να εντείνουν τη συνεργασία τους με τους Θεσμούς πάνω στα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνο, και καλωσορίζει την πρόθεση των Θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του Οκτωβρίου του 2016».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.