“Ληστές” της Εθνικής Τράπεζας μου χρέωσαν 50 ευρώ τις φωτοτυπίες!

Αναγνώστης του Adiakritos.gr καταγγέλλει ότι υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας χρέωσε 50 ευρώ τις …φωτοτυπίες της σύμβασης που υπέγραψε για την πιστωτική του κάρτα!

Με δεδομένο ότι οι ελληνικές(;) τράπεζες δεν κατανοούν την αναγκαιότητα της δωρεάν χορήγησης αντιγράφων των δανειακών και λοιπών συμβάσεων, θα πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπιστεί νομοθετικά, ώστε είτε να είναι υποχρεωτική η χωρίς χρέωση χορήγησή τους.

Να σημειώσουμε ότι η απαίτηση της Τράπεζας είναι παράνομη και καταχρηστική και συνιστά μάλιστα και ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται από το νόμο ως αδίκημα αισχροκέρδειας.

Η αισχροκέρδεια από τη πλευρά των τραπεζών εις βάρος των δανειοληπτών έχει ξεφύγει από κάθε όριο και κανείς δεν ελέγχει τις τράπεζες για υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν.

Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. Ζ1-699/10 ΦΕΚ (917/Β/23.06.2010) – Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2008/48/ΕΚ, (αρθρ. 4, περιπτ. ιη και θ.) ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να λαμβάνει δωρεάν αντίγραφο της σύμβασης πίστωσης, τούτο ισχύει, μεταξύ άλλων, και για πίνακα χρεολυσίων, που περιλαμβάνει το κεφάλαιο, τους τόκους και άλλες επιβαρύνσεις, για πίστωση που έχει σταθερή διάρκεια και τον οποίο ο δανειολήπτης μπορεί να παραλαμβάνει, κατόπιν αιτήσεως, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της σύμβασης και δωρεάν, δυνάμει του άρθρου 10 παράγραφος 2 εδάφιο θ) της οδηγίας 2008/48/ΕΚ.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι ο δανειολήπτης δικαιούται δωρεάν ενημέρωσης από τις τράπεζες για όλα όσα αφορούν στη δανειακή του σύμβαση και ότι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες όταν κάποιος ζητάει ενημέρωση για τη δανειακή του σύμβαση, ακόμη και φωτοτυπία της, είναι εντελώς παράνομες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.