Καταγγελίες: Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου κόβει πεύκα στα πεζοδρόμια!

Κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου στα νότια προάστια της Αθήνας καταγγέλλουν ότι ο Δήμος τον τελευταίο καιρό επιδίδεται στην κοπή μεγάλων πεύκων χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία.

Σας παραθέτουμε τη σχετική καταγγελία:

“Ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό, περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται αυτές τις μέρες στον Δήμο Αγ. Δημητρίου(Μπραχάμι). Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια έργων διαπλάτυνσης πεζοδρομίων επί της οδού Πριάμου, μεταξύ των οδών Ρ. Κένεντι και Δράμας, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στο κόψιμο τουλάχιστον 8-9 μεγάλων πεύκων (όπως φαίνεται και από τις διαμέτρους των κομμένων κορμών στις παρακάτω φωτογραφίες), προκαλώντας τη στεναχώρια και την οργή της γειτονιάς, η οποία απορεί μ’ αυτή την παράλογη αντιοικολογική κίνηση. Κάτοικος της γειτονιάς είπε πως τηλεφώνησε στην υπηρεσία πρασίνου ζητώντας τη θέση τους για τη σκοπιμότητα του κοψίματος των συγκεκριμένων δέντρων. Οι απαντήσεις που πήρε ήταν σχεδόν ακαταλαβίστικες με τις ευθύνες να πηγαινοέρχονται αριστερά-δεξιά. Μάλιστα, κάποια στιγμή του ανέφεραν ότι ο νόμος ορίζει πως τα δέντρα πρέπει να είναι φυτεμένα ενάμιση μέτρο από τα σπίτια και πως πολλά δέντρα που υπάρχουν είναι φυτεμένα παράνομα (!!).

Επικαλέστηκαν επίσης ότι κάθε πεζοδρόμιο πρέπει να είναι προσβάσιμο για μητέρες με καροτσάκια και από άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύμφωνοι, αλλά όποιος επισκεφθεί το σημείο, θα διαπιστώσει πως με την διαπλάτυνση που έγινε στα πεζοδρόμια, άνετα θα μπορούσε να αποφευχθεί το κόψιμο των συγκεκριμένων, πολύ μεγάλων, δέντρων, χωρίς να θιγεί καμία κοινωνική ομάδα. Τελικά τον παρέπεμψαν στην τεχνική υπηρεσία του δήμου και στην ίδια τη δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου. Τελειώνοντας, να καταγγείλω πως τα ίδια γίνονται και στην οδό Κολοκοτρώνη, μόνο που εκεί δεν υπήρχαν μεγάλα πεύκα για κόψιμο, μόνο πολλές νεραντζιές…”

Νομοθεσία για Κοπή δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους

Για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού απαιτείται έκδοση Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης, μετά από αίτηση της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου Δήμου και σχετική Απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Δήμου (Επιτροπή ποιότητας ζωής ή δημοτικού συμβουλίου), προσκομίζοντας τα ειδικά δικαιολογητικά που προβλέπονται από την παρ. 1 η του αρθ. 2 της 55174/4-10-2013 Απόφασης (ΦΕΚ 2605/Β’/15-10-2013). Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προσκόμιση τοπογραφικού διαγράμματος, κατατίθεται οδοιπορικό σκαρίφημα, αντίστοιχο της περίπτωσης ια του παραπάνω άρθρου, που αφορά στα δημόσια ή δημοτικά έργα. (Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας 46794/04.12.2015)

Αρθρο 23 του Κτιριοδομικού:
4. Κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών.

5. Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου που ανεγείρει από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων.

Αστικός Κώδικας:
Άρθρο 1008
Ρίζες ή κλαδιά του γειτονικού ακινήτου
Ο κύριος ακινήτου μπορεί να κόψει και να κρατήσει για τον εαυτό του τις ρίζες δέντρων του γειτονικού ακινήτου που εισχωρούν στο κτήμα του. Το ίδιο ισχύει και για τα κλαδιά των δέντρων του γειτονικού ακινήτου που εκτείνονται πάνω από το κτήμα του, εφόσον τάχθηκε προηγουμένως στο νομέα του γειτονικού ακινήτου εύλογη προθεσμία για να τα κόψει.
Το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται αν οι ρίζες ή τα κλαδιά δεν εμποδίζουν τη χρήση του ακινήτου.
Άρθρο 1009
Καρποί που πέφτουν σε γειτονικό ακίνητο
Καρποί που πέφτουν στο γειτονικό ακίνητο από κάποιο δένδρο λογίζονται καρποί του ακινήτου στο οποίο πέφτουν. Η διάταξη δεν ισχύει αν αυτό το ακίνητο είναι κοινόχρηστο.

Άρθρο 1023
Δέντρο στο όριο
Το δέντρο που βρίσκεται πάνω στα όρια είναι κοινό και των δύο γειτόνων.
Εφόσον δεν χρησιμεύει ως ορόσημο, έχει δικαίωμα καθένας από τους γείτονες να απαιτήσει την αποκοπή του.

Για την κοπή δέντρων εντός ιδιωτικών οικοπέδων απαιτείται άδεια εργασιών μικρής κλίμακας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (άρθρο 4 παρ. 2 ν. 4076/2012), υπό την προϋπόθεση ότι τα δέντρα δεν προστατεύονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Επειδή το τι αντιλαμβάνεται ο καθείς ως “κοπή” και ως “δέντρο προστατευόμενο από την δασική νομοθεσία” ποικίλει, καλό είναι να διευκρινισθεί από την Υπηρεσία Δόμησης, σε ποιες περιπτώσεις εκδίδουν άδεια.

Ν. 4495/2017 Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις

Άρθρο 29 Παρ. 1. ζ)
ζ) κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή σε Ζ.Ο.Ε., καθώς και σε οικισμούς προϋφιστάμενους του ν.δ. 17.7.1923 (Α ́ 223) και οικισμούς οριοθετημένους με το από 24. 5.1985 π.δ.. Ειδικά, για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού, Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας χορηγείται ύστερα από αίτηση, η οποία συνοδεύεται από Τεχνική Έκθεση του αρμόδιου γεωτεχνικού επιστήμονα και της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου δήμου και σχετική απόφαση του αρμόδιου οργάνου του δήμου, με την επιφύλαξη των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.