Δύο χρόνια ως “διπλοθεσίτης” στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με καταγγελίες που επιβεβαιώνονται από επίσημα έγγραφα, κλείνει ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της περιβόητης «Επιτροπής Σοφών» του ΣΥΡΙΖΑ, κος Ηλίας Γεωργαντάς. Με απόφαση (Α.Π.:ΔΙΔΚ/26430-12 Αυγούστου 2015) του τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη διορίστηκε ως μετακλητός υπάλληλος στο Πολιτικό Γραφείο του. Με το αριθμ. 9723 α/5-8-2015 έγγραφο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης με τη σε αυτό συνημμένη αριθμ. πρωτ. 9723 α/5-8-2015 Πράξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, δόθηκε η έγκριση άδειας για την κατοχή δεύτερης έμμισθης θέσης στο Δημόσιο! Ο Ηλίας Γεωργαντάς τελικά διορίστηκε από την 18η Ιουλίου 2015 σε θέση μετακλητού υπαλλήλου με Α’ βαθμό και Μ.Κ 4 κατηγορίας ΠΕ, ως Διευθυντής, του Πολιτικού Γραφείου του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και νυν Υπουργού Επικρατείας κου Χριστόφορου Βερναρδάκη. Όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης εντάχθηκε στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου την 12η Αυγούστου 2015 και ώρα 12:59.
Ο Καθηγητής που υπέγραφε υπέρ Τσίπρα το 2014 για την υποψηφιότητα στην Κομισιόν
Ο Ηλίας Γεωργαντάς ήταν ανάμεσα στα 180 άτομα που τον Μάιο του 2014 εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, υπογράμμιζαν στο κείμενο που υπέγραψαν ότι «χρειάζεται μια μεγάλη ειρηνική, δημοκρατική επανάσταση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, που θα επαναπροσδιορίσει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Χρειάζεται, ανέφεραν τότε χαρακτηριστικά, και μια νίκη της αριστεράς στις ευρωεκλογές που θα ενδυναμώσει τους αγώνες για την ανατροπή της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας και θα ενισχύσει τις δυνάμεις που αντιστέκονται στη διαίρεση της Ευρώπης σε σαφώς διαχωρισμένες κοινωνικοοικονομικές ζώνες.
«Για όλους τους παραπάνω λόγους», τόνιζαν, «υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»
“Μπροστάρης”και στο κείμενο υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015
Ο Καθηγητής συνυπέγραφε τον Σεπτέμβριο του 2015 το κείμενό με το οποίο 221 πανεπιστημιακοί καλούσαν «κάθε αριστερό, κάθε αγωνιστή, κάθε δημοκράτη να δώσει κάθε δυνατή συνδρομή στην εκλογική προσπάθεια μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνοντας ότι «το μέλλον είναι ανοιχτό στην υπέρβασή του».
Ποιος είναι ο Ηλίας Γεωργαντάς
Ο Ηλίας Γεωργαντάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε πολιτική επιστήμη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα (9,60) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (ΜΑ και DPhil) στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ με υποτροφία του ΙΚΥ και, στη συνέχεια, του Foreign & Commonwealth Office ως Chevening Scholar. Διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης από την αρχή της λειτουργίας του, το 1999. Έχει επίσης διδάξει στα πανεπιστήμια Σάσσεξ και Πεκίνου καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Τα πεδία του ερευνητικού του ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν τα εξής: Κράτος και θεωρίες κράτους, θεωρίες ρύθμισης και ρυθμιστικές πολιτικές, τοπική πολιτική, χωρικές διαστάσεις της πολιτικής, τοπικό κράτος και αναπτυξιακή πολιτική στην Κίνα.
Σπουδές:
1) Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών, Βαθμός Πτυχίου: 9,60
2) Μάστερ (MA), University of Sussex, Division of Urban and Regional Studies
3) Διδακτορικό (DPhil), University of Sussex, School of Social Sciences
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα:
1) Τοπική πολιτική, χωρική διάρθρωση της πολιτικής διεργασίας και της αντιπροσώπευσης, αναπτυξιακή πολιτική σε αστυκό και περιφερειακό επίπεδο
2) Κράτος και θεωρίες κράτους, η πολιτική οικονομία των κρατικών πολιτικών
3) Ρυθμιστικές πολιτικές, αντιμονοπωλιακή πολιτική, ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές στην οικονομία
4) Τοπικό κράτος, τοπικοί θεσμοί και αναπτυξιακή πολιτική στην Κίνα
Μαθήματα:
Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη Ι (Υποχρεωτικό)
Κράτος και Κρατικές Πολιτικές (Υποχρεωτικό)
Τοπικό Κράτος και Αναπτυξιακή Πολιτική στην Κίνα (Επιλεγόμενο σεμινάριο)
Κράτος και Ρύθμιση (Επιλεγόμενο σεμινάριο)
Επιλεγμένες δημοσιεύσεις:
(2001) ‘Τα Μακρά Τείχη της Οικονομίας: Διαπιστώσεις και Συμπεράσματα από την Εφαρμογή του Προγράμματος URBAN στην Περιοχή Δραπετσώνα – Κερατσίνι’. ΣτοΤΟΠΟΣ, Νο 16, σελ. 173-84. Αθήνα.
(2002) Τοπικό Κράτος και Τοπικότητα: στα ίχνη δύο συζητήσεων. Αθήνα: Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα.
(2004α)‘Η Πόρρω Εξουσία: οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές και η Πολιτική Οικονομία της Ρύθμισης’. Στο Κοινωνική Αλλαγή στη Σύγχρονη Ελλάδα (1980-2001), σελ. 241-58. Αθήνα: Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα.
(2004β) ‘Αναδιαρθρώσεις του Χωρικού Μοντέλου Εξουσίας στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα’. Στο Γ. Κοντογιώργης, Κ. Λάβδας, Μ. Μενδρινού, Δ. Χρυσοχόου (επιμ.)Τριάντα Χρόνια Δημοκρατία: το Πολιτικό Σύστημα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, 1974-2004, τόμ. Β΄, σελ. 75-91, Αθήνα: Κριτική / Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης (από κοινού με Ι. Ψυχάρη).
(2004γ) ‘Πολιτικές Διαστάσεις της Χωρικής Κατανομής των Δημοσίων Επενδύσεων στην Ελλάδα’. Στο Γ. Κοντογιώργης, Κ. Λάβδας, Μ. Μενδρινού, Δ. Χρυσοχόου (επιμ.)Τριάντα Χρόνια Δημοκρατία: το Πολιτικό Σύστημα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, 1974-2004, τόμ. Β΄, σελ. 92-118, Αθήνα: Κριτική / Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης (από κοινού με Ι. Ψυχάρη).
(2010α) Η. Γεωργαντάς, Θ. Γκιούρας, επιμ., μτφρ., εισαγ., Πόλη, Χώρος και Εξουσία στη Νεωτερικότητα, Αθήνα: Σαββάλας / Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα.
(2010β) ‘Περιφερειακοί καινοτομικοί σχηματισμοί και διεργασίες θεσμικής ολοκλήρωσης των δρώντων: Quo Vadis Creta?’. Στο ΑΕΙΧΩΡΟΣ, (6)2, σελ. 72-107, Ειδικό τεύχος-αφιέρωμα ‘Καινοτομία και Περιφερειακή Ανάπτυξη’, Eπιμέλεια: Γ. Πετράκος, Βόλος: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας (από κοινού με Α. Αγγελάκη).
(2012α) ‘Hibous sur l’eau, caisses à dragon : origines et dynamique du rapprochement sino-grec’. Στο Outre-Terre, 31, σελ. 333-345, Ειδικό τεύχος-αφιέρωμα ‘L’euro sans l’Europe? (I) La Grèce dans tous ses états’, Paris: Editions Glyphe.
(2012β) ‘La diaspora grecque Cent ans de multitude’. Στο Outre-Terre, 31, σελ. 261-274, Ειδικό τεύχος-αφιέρωμα ‘L’euro sans l’Europe? (I) La Grèce dans tous ses états’, Paris: Editions Glyphe.
(Υπό έκδοση) ‘Πόλη, Πόλεμος και Πολιτική: σκέψεις σε λόγο πλάγιο’. Στο Πολιτική Επιστήμη: Διακλαδική και Κριτική Προσέγγιση της Πολιτικής Πράξης, επιμ. Α-Ι. Δ. Μεταξάς, Αθήνα.
Αναμένουμε την άποψη του πανεπιστημιακού Ηλία Γεωργαντά
Η ιστοσελίδα μας adiakritos.gr σεβόμενη τη δεοντολογία κατέβαλλε ανεπιτυχώς προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον κο Ηλία Γεωργαντά για να παραθέσει τη δική του άποψη για την προαναφερόμενη καταγγελία. Ξεκαθαρίζουμε πως θα φιλοξενήσουμε και την άλλη πλευρά αρκεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email: news@adiakritos.gr