Καταγγελία: Εν μέσω Πανδημίας η Alpha Bank πουλάει σε Ιρλανδικό fund Δάνεια του Νόμου Κατσέλη!

Δάνεια οι οφειλέτες των οποίων έχουν υπαχθεί με δικαστική απόφαση στις διατάξεις του νόμο Κατσέλη περιλαμβάνονται πλέον στα “πακέτα” που βγάζει στο “σφυρί” η Alpha Bank και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές που προσφέρονται από τα funds κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 1,5% έως και 3% της ονομαστικής αξίας του δανείου…

Έκπληκτοι πολλοί δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται εν αναμονή για το νόμο Κατσέλη, αντίκρισαν επιστολές από την Alpha Bank που τους ενημερώνουν για την πώληση των δανείων τους στα funds.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αναγνωστών του Adiakritos.gr στα ειδοποιητήρια γίνεται γνωστό ότι «στο υπό μεταβίβαση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται και όλες οι απαιτήσεις και δικαιώματα αναφορικά με την οφειλή που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση στην οποία ενέχεστε ως οφειλέτης, συνοφειλέτης, εγγυητής».

Τα στεγαστικά δάνεια αλλάζουν χέρια μαζικά και η διαχείρισή τους περνά σε ξένα funds και εταιρείες απέναντι στις οποίες θα είναι πλέον υπόλογοι οι δανειολήπτες.

Αναλγησία εν μέσω καραντίνας για τον Κορωνοϊό

Όπως είναι ευνόητο τα παραπάνω ειδοποιητήρια έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και στους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί ή προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, ο οποίος λειτουργεί ως «ασπίδα» για εκείνους που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός εξάλλου έρχεται να προστεθεί στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες οικογενειάρχες τα οποία τους έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και πλέον αναζητούν νομοθετική ρύθμιση ως «σανίδα σωτηρίας». Η πώληση των δανείων -σύμφωνα με τους τραπεζίτες- δεν επηρεάζει την προστασία των δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στο Ν.3869/10, κάτι που ωστόσο θα πρέπει να φανεί και στην πράξη.

Η Alpha Bank δεν σεβάστηκε ούτε τον τρόμο της πανδημίας και ανοίγει εν μέσω καραντίνας το δρόμο για την έλευση ξένων fund τα οποία θα πιέζουν όλους όσους αδυνατούν να πληρώνουν με… πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας!

Η προστασία του οφειλέτη στο πλαίσιο του ν. 4354/2015

Σε καμία διάταξη του ν. 4354/2015 δεν προβλέπεται η συμμετοχή του οφειλέτη των πωλούμενων απαιτήσεων στη σχετική διαδικασία, με αποτέλεσμα να ανακύπτει ζήτημα σχετικά με την έννομη προστασία του, στο βαθμό, μάλιστα, που τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη αποβλέπουν πρωτίστως στη διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων. Επειδή, λοιπόν, τυχόν παραγκωνισμός της θέσης του οφειλέτη θα δημιουργούσε οπωσδήποτε σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου, ακόμη και συνταγματικής φύσεως,ο νόμος καθιερώνει προς το σκοπό αποφυγής αυτών, την ενεργοποίηση δικλείδων ασφαλείας που έρχονται να κατοχυρώσουν και την έννομη θέση του οφειλέτη στην όλη διαδικασία.

Ωστόσο, ο ν. 4354/2015 δεν αρκείται στην επανάληψη του περιεχομένου των ρυθμίσεων του Αστικού Κώδικα αναφορικά με την προστασία του οφειλέτη στο πλαίσιο της σύμβασης εκχώρησης, αλλά προσθέτει δύο επιπλέον ρυθμίσεις που έρχονται να περιφρουρήσουν και να ενισχύσουν αυτή την προστασία. Αναλυτικότερα, στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του Άρθρου 3 ορίζεται ότι: «…δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση όρου σύμβασης, καθώς και του επιτοκίου», ενώ η ρύθμιση του δεύτερου εδαφίου της ίδιας παραγράφου του αυτού άρθρου έχει ως εξής: «Σε περίπτωση που μεταβιβάζεται απαίτηση από εξυπηρετούμενο δάνειο ή πίστωση, για την εξυπηρέτηση του οποίου έχει συμφωνηθεί κυμαινόμενο επιτόκιο, ο εκδοχέας δεν επιτρέπεται να προσδιορίσει περιθώριο, επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, υψηλότερου εκείνου που είχε προσδιορίσει το πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοδοτικό ίδρυμα κατά το χρόνο καταχώρισης της μεταβίβασης, εκτός εάν οι όροι που περιλαμβάνονται ή ενσωματώνονται στη δανειακή σύμβαση, προσδιορίζουν με ακρίβεια συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια για τη μεταβολή του περιθωρίου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.