Ανησυχία για τα εθνικά μας θέματα, αλλά και αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις πλευρές με την φράση, «Με την Ελλάδα μην παίζετε!», διατύπωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πόλη των Ιωαννίνων.
«Είμαστε σήμερα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «αντικριστά με την ιστορία σε μια δύσκολη καμπή για την πατρίδα μας, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση από τη μία και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής από την άλλη, εμφανίζουν την Ελλάδα πιο αδύναμη από κάθε άλλη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση». Παρατήρησε μάλιστα ότι όλο αυτό συμβαίνει, «δυστυχώς, σε μια εποχή μεγάλης διεθνούς κινητικότητας που προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στα δικά μας εθνικά συμφέροντα».
Απρόβλεπτη η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. «Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Και ακολουθούμε σταθερά το δόγμα “η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται”» επεσήμανε.
Διατύπωσε την άποψη ότι η Τουρκία, «ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εμφανίζεται απρόβλεπτη» και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ερντογάν: «Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητούν το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Και αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες» προειδοποίησε.
Απαράδεκτες οι κινήσεις της Αλβανίας
Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης έθιξε και τις σχέσεις με την Αλβανία η οποία «με μια σειρά δηλώσεων και πράξεων “ανοίγει” σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, προσθέτοντας μάλιστα και το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν “Τσάμικου”. Θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, την ώρα που η ίδια προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως το γκρέμισμα σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα ή τη διακίνηση προπαγανδιστικού εθνικιστικού υλικού από υπαλλήλους του Υπουργείου των Εξωτερικών. Την ίδια ώρα που δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών».
Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή».
Ωστόσο υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Έχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους» και προειδοποίησε: «Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους “λευκή επιταγή”. Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Γι’ αυτό, εδώ από τα Γιάννενα, θέλω να στείλω προς όλες τις πλευρές ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Με την Ελλάδα μην παίζετε!»».
Αναγκαία η πολιτική αλλαγή
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στις πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Αντί να είμαστε μέρος κάποιας λύσης, τείνουμε να είμαστε ένα διαρκές πρόβλημα που χρειάζεται ειδική διαχείριση. Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρο, περισσότερο από ποτέ, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια Κυβέρνηση με αξιοπιστία και κύρος. Που θα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδας μας. Και δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Μια Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων και ανήμπορη να δώσει όραμα για το μέλλον. Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία. Όχι μόνο για να ανορθωθεί η οικονομία και να αποκτήσουν ξανά οι Έλληνες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα. Αλλά και για να αναστηλωθεί το κύρος της χώρας και να θωρακιστεί ο ρόλος και τα εθνικά μας συμφέροντα».
Δεν είναι εικόνα πρωθυπουργού αυτή
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Κ. Μητσοτάκης κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Αυτή δεν είναι εικόνα πρωθυπουργού. Δεν αξίζει στην Ελλάδα ένας πρωθυπουργός που δεν έχει πει μια λέξη αυτοκριτικής. Δεν ζήτησε ούτε μία συγνώμη για την τεράστια ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα. Μονίμως επιρρίπτει αλλού τις ευθύνες για τις δικές του αποτυχίες. Μονίμως δηλητηριάζει την κοινωνία και συκοφαντεί τους αντιπάλους του. Δεν υπήρξε πολίτης που δεν εξαπάτησε, κοινωνική ομάδα που δεν κορόιδεψε, ψέμα που δεν είπε. Προσωποποίησε την πιο ανεύθυνη και δημαγωγική Αντιπολίτευση που γνώρισε ποτέ ο τόπος».
Όσο παραμένει ο Τσίπρας αυξάνεται η πιθανότητα 4ου μνημονίου
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, όσο παραμένει η Κυβέρνηση Τσίπρα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου, τονίζοντας: «Ακούω τον κ. Τσίπρα, σαν σύγχρονη Κασσάνδρα, να αναφέρεται συνέχεια στο 4ο Μνημόνιο. Και θέλω στο σημείο αυτό να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και να με ακούσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Το Μνημόνιο Τσίπρα, το τρίτο Μνημόνιο, τελειώνει στα μέσα του 2018. Τότε η Ελλάδα ή θα βγει στις αγορές ή θα συνεχίσει να εξαρτάται από τους δανειστές της. Για να βγούμε στις αγορές με καλούς όρους, πρέπει η Ελλάδα να έχει πάρει μπρος για τα καλά. Να έχει ισχυρή ανάπτυξη και να έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και το Κράτος, ώστε να είναι ανταγωνιστική. Για να την εμπιστευθούν και πάλι οι αγορές για να τη δανείσουν.
Αυτό η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει. Η ανικανότητά της παρατείνει την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας, αντί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις να επανακτήσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία και να τελειώνουμε με τα Μνημόνια. Όσο μένει ο κ. Τσίπρας τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ενός 4ου Μνημονίου. Γιατί κανείς δεν τον εμπιστεύεται. Γιατί κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει.
Αλήθεια, έχει καταλάβει κανείς τι ακριβώς πιστεύει ο κ. Τσίπρας για το Δ.Ν.Τ.; Τη μία μέρα το θεωρεί πολύτιμο σύμμαχο στο θέμα του χρέους, την επόμενη το κατηγορεί για αναλγησία και εμμονές στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων …. Θα πανηγυρίσουν το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, έχοντας υπογράψει ό,τι τους ζητηθεί και θα το θεωρήσουν και μεγάλη επιτυχία.
Η ποσοτική χαλάρωση θα έπρεπε να έχει συμβεί από τις αρχές του 2015. Έσυραν τη χώρα σε μια πρωτοφανή περιπέτεια και σήμερα πανηγυρίζουν για τα ενδεχόμενο, αν όλα πάνε καλά, να βρεθούμε εκεί που ήμασταν δύο χρόνια πριν.
Το ίδιο συμβαίνει με το χρέος. Ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις είναι δεδομένο από τον Νοέμβριο του 2012. Θα είχαν ήδη συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παρατρεχάμενοί του δεν είχαν ρίξει την προηγούμενη Κυβέρνηση. Τη θέλουμε και την υποστηρίζουμε τη ρύθμιση του χρέους. Αλλά σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, θέλω να είμαι ειλικρινής: Δεν αρκεί η ρύθμιση του χρέους. Χρειάζονται και αλλαγές στην οικονομία και το Κράτος για να πάρει η χώρα μπροστά».
Για τα τελευταία γεγονότα στη Μόρια ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Επιτρέψετέ μου να εκφράσω τη θλίψη μου και τον προβληματισμό μου για τα τραγικά γεγονότα στην Μόρια. Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και είναι τουλάχιστον αστείο ο αρμόδιος Υπουργός να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν συναινεί στην κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, όταν αυτό ακριβώς είχα ζητήσει πριν από 8 μήνες από τον κ. Τσίπρα και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα».
Η ΝΔ ως κυβέρνηση θα βάλει μπροστά την οικονομία
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «οι δυνατότητες της χώρας μας είναι μεγάλες» και σημείωσε: «Χρειάζεται, ωστόσο, ένας καταλύτης για να πάρει μπρος η χώρα και η οικονομία. Μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και μια νέα Κυβέρνηση με σχέδιο που θα ξεκολλήσει τη χώρα. Πριν δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη παρουσίασα το πρόγραμμά μας με το οποίο η χώρα μπορεί να τρέχει με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 4% για μια πενταετία τουλάχιστον. Να προσελκύσει επενδύσεις 100 δις την επόμενη πενταετία, που θα δημιουργούν 120.000 θέσεις εργασίας το χρόνο.
Σας διαβεβαιώνω ότι οι στόχοι μας είναι εφικτοί. Μπορούμε να το πετύχουμε, ακολουθώντας μια πολιτική που θα στηρίζεται σε 4 πυλώνες:
1. Δραστική μείωση φόρων με ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Για να αναπνεύσει η οικονομία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
2. Επιτάχυνση των αλλαγών στο Κράτος και στην οικονομία. Των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της προσέλκυσης επενδύσεων.
3. Ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
4. Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στοχευμένα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη. Για να μη μένει κανείς πίσω».
Οι τρεις δεσμεύσεις Μητσοτάκη
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού έκανε ειδική αναφορά στις δυνατότητες, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ηπείρου, καθώς και στα αναπτυξιακά έργα που δρομολογήσαν στην ευρύτερη περιοχή οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, ανέλαβε τρεις καθαρές δεσμεύσεις:
«Πρώτη δέσμευση: Από το δικό μου στόμα ψέματα δεν θα ακούσετε. Ξέρω καλά, ότι η πρωτοφανής κατάρρευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλεται στο ξεγύμνωμα της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Κορόιδεψαν τους πολίτες και σήμερα δεν τους ακούει κανείς. Δεν θα επαναλάβουμε το ίδιο λάθος. Εμείς δεν θα υποσχεθούμε 100 για να πουν κάποιοι “βρε και τα μισά να κάνει, καλά θα είναι”. Θα δεσμευτούμε για 10, θα γίνουν και τα 10. Θα πούμε λίγα, θα γίνουν όλα. Συμφωνία Αλήθειας προτείνω στους Έλληνες, το λέω και το εννοώ.
Δεύτερη δέσμευση: Θα δουλέψουμε για τα συμφέροντα και τα όνειρα των πολλών. Η πρότασή μας αφορά κυρίως όσους αισθάνονται ξεχασμένοι. Οι μειώσεις φόρων θα ανακουφίσουν τη μέση ελληνική οικογένεια. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ανακουφίσει κυρίως τους μικρούς επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις. Οι νέες επενδύσεις θα δημιουργήσουν δουλειές και προοπτική για όσους σήμερα φεύγουν από την πατρίδα μας. Η πολιτική μας για την Εκπαίδευση θα φτιάξει καλύτερα δημόσια σχολεία για κάθε παιδί που θέλει, μπορεί και αξίζει να πάει μπροστά. Η πολιτική μας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ακραίας φτώχειας που ακουμπάει ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες.
Και τρίτη δέσμευση. Θα ενώσουμε ξανά τους Έλληνες. Η πρότασή μας δεν είναι μια κομματική διακήρυξη. Είναι ένα νέο εθνικό αφήγημα. Ένα νέο πατριωτικό όραμα να βγει η χώρα από την κρίση και να σταθεί ξανά δυνατή και περήφανη. Μετά από μια περίοδο έντασης και διχασμού είναι καιρός οι Έλληνες να θυμηθούμε ότι είμαστε όλοι παιδιά της ίδιας πατρίδας».
Η οικονομική ελίτ να εμπνευστεί από τους μεγάλους ευεργέτες
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού αναφέρθηκε «στην Ήπειρο των μεγάλων πατριωτών και των μεγάλων ευεργετών», πρόσθεσε: «Και με την ευκαιρία, θέλω να πω και κάτι ακόμα: Πρέπει και η σημερινή οικονομική ελίτ του τόπου μας να σταθεί στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν. Να εμπνευστεί από το παράδειγμα των Ηπειρωτών ευεργετών και να στηρίξει και εκείνη έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας».