Οι ΗΠΑ χρησιμοποιήσαν όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράκ

Αποκαλύφθηκαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής χρησιμοποίησε όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στις αεροπορικές επιδρομές κατά την εισβολή του Ιράκ το 2003.

Στην κατοχή του Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Δικτύου Πληροφόρησης (IRIN) με έδρα την πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι, περιήλθαν αδημοσίευτα μέχρι σήμερα έγγραφα για την εισβολή του Ιράκ που είχαν παραδοθεί στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον το 2013.

Σύμφωνα με αυτά, οι ΗΠΑ σε αεροπορικές επιδρομές που χρησιμοποιήθηκαν αεροσκάφη τύπου A-10 έπληξαν 1.116 «ήπιους στόχους» όπως αυτοκίνητα, φορτηγά και στρατιωτικές θέσεις με όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Το 16,5% των όπλων αυτών εκτοξεύτηκαν εναντίον κτιρίων, το 36,5% εναντίον ήπιων στόχων, το 4,2% εναντίον στρατιωτών, το 10,4% εναντίον πυροβόλων και το 33,2% εναντίον αρμάτων μάχης.

Στα έγγραφα γίνεται αναφορά στη νομική συμβουλή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ το 1975 σύμφωνα με το οποίο τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εναντίον δύσκολων στόχων όπως άρματα μάχης και τεθωρακισμένα και σημειώνεται πως ο αμερικανικός στρατός παραβίασε σε μεγάλο βαθμό το διεθνές δίκαιο για να αποφευχθούν πλήγματα εναντίον αμάχων και στρατιωτών με αυτά τα όπλα.

Τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου είχαν επιπτώσεις στην υγεία του ιρακινού λαού και μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες αναφέρεται στα έγγραφα και υπογραμμίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει έρευνες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα λόγω των κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών που σημειώνονται.

Με αναφορά στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, τονίζεται ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο αν και έχει μικρότερη ραδιενεργή δράση σε σχέση με το κανονικό, προκαλεί προβλήματα υγείας σε περίπτωση επαφής με το ανθρώπινο σώμα επειδή περιέχει δηλητηριώδη χημικά.

Τα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον χάρη στον αμερικανικό νόμο περί πρόσβασης στην πληροφορία και οι πληροφορίες αυτές δεν κατοχυρώθηκαν στο αρχείο εθνικής ασφαλείας του πανεπιστημίου.

Το IRIN απέκτησε πρόσβαση στα έγγραφα μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης PAX με έδρα την Ολλανδία και του Διεθνούς Συνασπισμού για την Απαγόρευση των Όπλων Ουρανίου (ICBUW).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.