Είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις… [Γράφει ο Athan]

Τα φώτα της δημοσιότητας είδε μια έρευνα της ανώνυμης εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ERNST & YOUNG με θέμα το προφίλ του Έλληνα φορολογουμένου(δολοφόνου).

Το κείμενο αναλυτικά ΕΔΩ για όποιον θέλει να το διαβάσει.

Τι λέει περιληπτικά αυτή η μελέτη;

Αναφέρεται στα επαγγέλματα  που παρατηρείται η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, στα οποία φιγουράρουν πρώτα οι αυτοαπασχολούμενοι, σεποσοστό του αδήλωτου εισοδήματος να αγγίζει το 57-58,6 % και έπειταακολουθεί ο αγροτικός τομέας με το αδήλωτο εισόδημα ναφτάνει το 53%.

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η φοροδιαφυγή στην μισθωτή εργασία, εκτιμώντας η ανώνυμη εταιρία ότι υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για την απόκρυψη της εργασίας, δηλαδή  αυτό που λέμε Μαύρη Εργασία, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην αποδίδει φόρο και ο εργοδότης να γλιτώνει τις ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης η μελέτη μας παρουσιάζει αναλυτικά στον τομέα των αυτοαπασχολούμενων τους κλάδους που ενδεχομένως φοροδιαφεύγουν όπως είναι ο ιατρικός, εκπαιδευτικός, παροχής υπηρεσιών (χρηματοοικονομικών, νομικών, λογιστικών)

Τέλος για να μη σε κουράσω παρουσιάζεται και το γεωγραφικό στίγμα αυτών που φοροδιαφεύγουν, το οποίο εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές εκτός Αττικής και νότια της χώρας.

Δεν μένω  στις κατηγορίες για φοροδιαφυγή,αλλά θέλω να δούμε τι κρύβεται πίσω από τέτοιου τύπου  έρευνες και ποιόν σκοπό εξυπηρετούν.

Κατά αρχάς εμφανίζουν μια μελέτη που στηρίζεται σε στοιχειά των φορολογικών ετών 2004-2005 και τα αποτελέσματα, οι ζημιές δηλαδή, αποδίδονται σε όρους του 2014 δέκα χρόνια μετά και δημοσιοποιείται το 2017,δηλαδή 13 χρόνια μετά.

Ένα είναι αυτό, δεύτερο είναι ότι μια ιδιωτική εταιρία αναλαμβάνει να διεξάγει μια έρευνα σε συνεργασία με το κράτος, που σημαίνει ότι ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία είναι στην διάθεση μιας οποιασδήποτε ιδιωτικής εταιρίας,αμφιβόλου εμπιστοσύνης για τους σκοπούς που εξυπηρετεί και που προφανώς έχει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα όλων μας, για να μπορέσει να πραγματοποιήσει την έρευνα και να παρουσιάσει τις αναλύσεις τηςστο κράτος αλλά και σε όλους εμάς. Δηλαδή δημοσιοποιείτε μια έρευνα που μιλάει για εμάς σε εμάς.

Αναρωτήσου λίγο  τι σκοπό εξυπηρετεί η δημοσίευση μιας τέτοιας μελέτης.

Δυστυχώς  υπάρχουν άτομα, έτοιμα να «σκοτώσουν δια λιθοβολισμού» τον συνάνθρωπο τους στο όνομα της φοροδιαφυγής,κατηγορώντας μια ομάδα ή ένα κλάδο και αποδίδοντας την ευθύνη της οικονομικής ανέχειας της χώρας σε αυτήν την ομάδα, σε αυτόν τον κλάδο και για αυτή την αιτία, την φοροδιαφυγή.  Μετατοπίζουν  την δική τους ευθύνη όλο αυτό το διάστημα σε άλλες ομάδες- κλάδους- επαγγέλματα, τα οποία κατηγορούν για φοροδιαφυγή, αδιαφορώντας όμως για της πολιτικές επιλογές που οι ίδιοι έκαναν κατά το παρελθόν  και σφυρίζουν αδιάφορα στο γεγονός ότι εάν είχαμε πραγματική Δημοκρατία, οι πολίτικες τους αυτές επιλογές  θα έπρεπε να είναι στην φυλακή. Που όμως δεν είναι αλλά αντιθέτως κυκλοφορούν ελεύθεροι και έχουν και πολιτικό λόγο στα ελληνικά δρώμενα.

Αυτά τα άτομα κατέχουν  τετράγωνη λογική που είναι δύσκαμπτη και αδυνατεί  να καταλάβει ότι αυτοί που πραγματικά διαφεύγουν, οι μεγαλοκαρχαρίες, ζουν σε ένα περιβάλλον ασυλίας που κανείς δε τους αγγίζει, υπό την ανοχή και προστασία των ιδίων δυνάμενων που διαφημίζουν και λένε ότι ο Έλληνας φοροδιαφεύγει.

Υπάρχουν άτομα που θα διχαστούν και θα διχάσουν αφούόπως έχουμε πει, είναι ένα απαραίτητο συστατικό των ημέρων που θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν άτομα ανάμεσα μας που θα ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν και θα πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση στην πολυπόθητη  ηλεκτρονική διακυβέρνηση, παρουσιάζοντας την σαν λύση στο πρόβλημα της παραπάνω έρευνας, αλλά και άλλων παρόμοιων ερευνών  που θα δουν το φώς της δημοσιότητας στο μέλλον. Αυτά τα άτομα είναι από τα πρώτα  θύματα που θα πέσουν στην παγίδα της αλλαγής που έρχεται.

Εδώ και αρκετά χρόνια εξαθλιώνουν τον κόσμο σκοπίμως, στον όνομα της εξυγίανσης και στο δρόμο που χάραξαν οι πιστωτές  με τους εδώ συνεργάτες τους, εφαρμόζοντας τις συμφωνίες τους και  φορτώνοντας με υπέρογκούς φόρους τον μικρομεσαίοεπιχειρηματία ασκώντας μια πολιτική φοροεπιβαρύνσεων, που πλέον ένας αυτοαπασχολούμενος αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στην φοροδιαφυγή γιατί έχει ήδη πληρώσει και πληρώνει ακόμα πολύ ακριβά την στημένη κρίση τους και αυτό το γνωρίζουν και το γνώριζαν και πριν.

Ο μέσος  Έλληνας αυτοαπασχολούμενος φορολογούμενος όμως ,κύριοι με τα ατσαλάκωτα κοστούμια  είναι πλέον σε μια μόνιμη κατάσταση άγχους, θλίψης,  κατάθλιψης και  αβεβαιότητας για το μέλλον και για την οικογένεια του, που με δυσκολία ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του, επειδή οι φόροι που έχετε επιβάλλει τον πνίγουν οικονομικά,σωματικά, ψυχικά. Και πάνω σε αυτή οικονομικήασφυξία ξαφνικά κάνετε λόγο για φοροδιαφυγή, όταν η φορολαίλαπα έπρεπε να είναι το νούμερο ένα θέμα στις ειδήσεις σας εδώ και καιρό.

Πρόσεχε δεν λέω εάν κάνει καλά ή όχι που φοροδιαφεύγει, πιάσε τη σκέψη μου και δες την υποκρισία και το πονηρό σχέδιο που κρύβεται πίσω από το δόλωμα της φοροδιαφυγής.

Φίλε μου αγαπητέ, στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που τόσο πολύ θα διαφημίσουν το ερχόμενο διάστημα θα φτάσει η ώρα να προτείνουν και την λύση τους. Μια λύση, που το έδαφος προετοιμάζεται καιρό τώρα  στην Ελλάδα για να μπορέσει τώρα να εφαρμοστεί. Μια λύση που θα τους παραδώσει όχι μόνο την Ελλάδα,αλλά τον κάθε έναν μας ξεχωριστά. Ο κάθε έναςαπό εμάς θα ανήκει , θα δίνει λόγο στις Βρυξέλλες,εκεί που συντονίζεται το σχέδιο για την αχρήματη κοινωνία που θέλουν να επιβάλλουν.

Όταν θα έρθει η στιγμή που επίσημα εγώ και εσύ θα είμαστε ένα νούμερο για το σύστημα, τότε θα καταλάβεις όλους αυτούς που τόσα χρόνια μας φώναζαν για αυτό που τώρα βλέπουμε να εξελίσσεται μπροστά μας. Όμως θα ήταν προτιμότερο εσύ που δεν το έχεις καταλάβει ακόμα , να το καταλάβεις λίγο πιο νωρίς γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Αν τώρα ακόμα έχεις ονοματεπώνυμο και συμπεριφέρονται έτσι, φαντάσου όταν θα είσαι απλά ένας και μόνο αριθμός.Μάλλον να το πω πιο σωστά ήδη είσαι ένας αριθμός. Και εγώ το ίδιο. Δες το ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ, τον Αριθμό Ταυτότητας, τον Αριθμό Λογαριασμού,όλα έχουν γίνει αριθμοί, που δίχως αυτούς τους αριθμούς, πολύ μα πολύ απλά δεν θα είχες πρόσβαση στην κοινωνία, στον σύγχρονο πολιτισμό όπως συνηθίσαμε να λέμε. Μια κοινωνία, που θα βασιστεί στις ηλεκτρονικές και μόνο συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα εξαλείφοντας το χρήμα. Δηλαδή εάν τώρα υπηρετούμε το χρήμα, το έγχρωμο αυτό χαρτί, τότε θα υπηρετούμε το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών που ήδη βλέπουμε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την χώρα το οποίο μια εντελώς απρόσωπη ηλεκτρονική κυβέρνηση  θα μπορεί να επεμβαίνει στον ηλεκτρονικό λογαριασμό μας και να κάνει ότι πραγματικά θέλει.

Σκέψου απλά ότι τώρα αξιολογείς τις ανάγκεςσου και λες πρώτα θα φάωεγώ και  η οικογένεια μου και μετα όλα τα αλλά. Ακριβώς το αντίθετο θα συμβαίνει τότε, πρώτα όλα τα άλλα και μετα εσύ και η οικογένεια σου. Είπαμε απρόσωποσύστημα δίχως ίχνος ανθρωπιάς, αφού τα μηχανήματα δεν έχουν συναισθήματα, αλλά θα  βασίζονται στις ρυθμίσεις που θα έχουν ψηφιστεί σε νόμους και διατάξεις της  Ευρωπαϊκής Ένωσης ή κάποιας κατά την γνώμη μου άλλης Ένωσης πιο διευρυμένης συμπεριλαμβάνοντας  πολλά περισσότερα κράτη, μερικά από τα οποία είναι στην φάση της δημιουργίας και της αποδοχής τους από την διεθνή κοινότητα.

Παλιότερα ακούγαμε για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και γελάγαμε, χαρακτηρίζοντας το σαν κάτι γραφικόεκτός πραγματικότητας. Να όμως που πέρασε ο καιρός και είμαστε εδώ και όλα είναι έτοιμα γύρω μας να υποδεχτούν την νέα μορφή διακυβέρνησης, η οποία όμως είναι απαραίτητο να ζητηθεί από εμάς για να εφαρμοστεί. Δεν μπορούν από μόνοι τους να το επιβάλλουν, απλά τις συνθήκες διαμορφώνουν.

Εμείς θα το φέρουμε το σύστημα αυτό, εμείς θα πρέπει να το διαλέξουμε, έτσι είναι ο κανόνας του παιχνιδιού, οπότε δημοσιεύματα σαν τα παραπάνω καταλαβαίνεις που αποσκοπούν. Θέλουν να καλλιεργήσουν αυτό το κλίμα της φοροδιαφυγής ώστε η συνείδηση των πολλών να προετοιμαστεί, να ζητήσει και να δεχτεί την ψηφιοποίηση της ζωής μας.

Για το τέλος άφησα την μεγαλύτερη απόδειξη των παραπάνω που διάβασες.

Δες και μόνο σου τι γράφει στο τέλος της  η συγκεκριμένη μελέτη, ποια λύση προτείνει και βγάλε τα δικά σου συμπεράσματα.

 

«Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση η μείωση της υπερφορολόγησης, η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης και η αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, με έμφαση στην καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συνιστούν βασικούς πυλώνες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.»

Athan

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.