Ευρωπαϊκή καταδίκη για τα ελληνικά “Γκουλάγκ” των 100 ευρώ!

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης
Δικηγόρος Αθηνών
Καταδικαστική απόφαση για την περικοπή του κατώτατου μισθού των εργαζόμενων εξέδωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης.Σύμφωνα με την απόφαση, το μέτρο αυτό χαρακτηρίστηκε «υπερβολικό» και «αντίθετο με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ESC)», καθώς και ότι συνιστά «διάκριση λόγω ηλικίας».Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ETUC, η εν λόγω καταδίκη ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις από τον ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ) και άλλους φορείς του Συμβουλίου της Ευρώπης.Η απόφαση εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ECSR), το κύριο όργανο παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, μετά από καταγγελία από την ελληνική συνδικαλιστική οργάνωση ΓΣΕΕ με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).Η ECSR διαπίστωσε, επίσης, ότι η νομοθεσία για την εφαρμογή μέτρων λιτότητας ,παραβίασε διάφορα άλλα άρθρα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη:

α) Σύμφωνη γνώμη των δανειστών για το πλαίσιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών.

β) Κατάργηση των μονομερών νομοθετικών ρυθμίσεων της προηγούμενης 7μηνης διακυβέρνησης.

γ) Μη επιστροφή στις προ μνημονίων ρυθμίσεις ως ασύμβατες με τη βιώσιμη ανάπτυξη…..

δ) Επαναφορά της εκκρεμούσας συζήτησης για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τη συλλογική δράση και την αδήλωτη εργασία.

ε) Δέσμευση για μη μονομερή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις.

στ) Υποχρέωση νομοθέτησης των μέτρων με βάση τις «βέλτιστες» ευρωπαϊκές πρακτικές….

ζ) Συμβολή διεθνών οργανισμών στο περιεχόμενο των νομοθετούμενων μέτρων…

Ο δικηγόρος Χρήστος Τσίχλης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι εξακολουθεί να μην τηρείται, σε ορισμένες περιπτώσεις, η υποχρέωση του εργοδότη να καταγγέλλει εγγράφως την εργασιακή σχέση του εργαζομένου, παράλειψη η οποία έχει ως συνέπεια την απώλεια του δικαιώματος του δεύτερου να λάβει επιδότηση τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.* Εργαζόμενος σε τουριστική επιχείρηση, η οποία παρέμεινε σε αδράνεια μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη και την αποποίηση της κληρονομιάς εκ μέρους των κληρονόμων, ενεγράφη στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και 4 μήνες μετά την παύση της επιχείρησης υπέβαλε αίτηση επιδότησης τακτικής ανεργίας, η οποία απορρίφθηκε. Το πρόβλημα εντοπίστηκε αφενός στο ότι είχε εκπνεύσει η προβλεπόμενη στον νόμο 60ήμερη χρονική προθεσμία αναγγελίας της ανεργίας, αφετέρου στο γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος εμφανιζόταν ως ενεργά ασφαλισμένος έως περίπου την εξάντληση του προβλεπόμενου στον νόμο τετράμηνου χρονικού διαστήματος για αποποίηση εκ μέρους των κληρονόμων (υπόθεση 150934/2012).

Την εμφάνισή της στην αγορά εργασίας, έκανε η γενιά των 100 ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να απασχολούνται με δουλειές του ποδαριού, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, αποδεχόμενοι μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας. Μπροστά στον εφιάλτη της ανεργίας, δεν αρνούνται να λένε «ναι» για εργασία, με αμοιβές που δεν ξεπερνούν τα 100 ευρώ.Όλα αυτά την ώρα που ήδη ο κατώτατος μισθός για εργαζόμενους έως 25 ετών είχε κατρακυλήσει στα 511 ευρώ μικτά δηλαδή 429,24 καθαρά, ενώ για εργαζόμενους άνω των 25 ετών στα 586 μικτά δηλαδή 492,24 ευρώ καθαρά. Μάλιστα, το κατώτατο ημερομίσθιο για νέους έως 25 ετών αγγίζει τα 22,83 ευρώ μικτά – δηλαδή 19,18 καθαρά, ενώ για άνω των 25 ετών τα 26,18 ευρώ μικτά δηλαδή 22 ευρώ καθαρά. Ενώ για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα 586,08 € και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο είναι 26,18 €, και για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 € και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο δεν ξεφεύγει από τα 22,83€.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε Αντισυνταγματική την κατάργηση της δυνατότητας των εργαζομένων να προσφύγουν μονομερώς στη διαιτησία .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.