Ερώτηση στη Βουλή για τα στεγαστικά δάνεια σε Ελβετικό φράγκο

Στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες στεγαστικού δανείου σε ελβετικό φράγκο αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας που διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του “Ποταμιού”. Όπως αναφέρει:

“Εξαιτίας της μεγάλης αλλαγής στην ισοτιμία ευρώ με ελβετικό φράγκο, έχει αυξηθεί σημαντικά το χρέος των δανειοληπτών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα πλήθος δικαστικών αποφάσεων σε Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες και ταυτόχρονα έχουν τονίσει την έλλειψη επαρκούς προσυμβατικής ενημέρωσης των δανειοληπτών και την καταχρηστικότητα στους όρους αποπληρωμής των δανείων.

Η Οδηγία 2014/17/ΕΕ προβλέπει ρυθμίσεις και για τα δάνεια εκείνα που είναι σε ξένο νόμισμα, αλλά δυστυχώς δεν δίνει λύση στο ζήτημα αφού δεν έχει αναδρομική εφαρμογή. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν θα προβούν σε ενέργειες – ακόμη και νομοθετικές πρωτοβουλίες – για διευθέτηση του ζητήματος ώστε να βοηθηθούν οι 70.000 συμπολίτες μας.

Η ερώτηση
Περίπου 70.000 συμπολίτες μας δανειολήπτες έχουν λάβει την προηγούμενη περίοδο και συγκεκριμένα το διάστημα 2006 – 2009 στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο και σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποπληρωμής του δανείου τους εξαιτίας της μεγάλης αλλαγής στην ισοτιμία Ευρώ με Ελβετικό Φράγκο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2007 η ισοτιμία ευρώ / ελβετικό φράγκο ήταν 1,65, ενώ το 2015 το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε σημαντικά αντιστρέφοντας την ισοτιμία σε 1 ευρώ / 1,09 Ελβετικά Φράγκα. Επίσης το 2007 το συνολικό ύψος των δανείων υπολογίζονταν στα 7 δις ευρώ, ενώ το 2014 για τα ίδια δάνεια υπολογίζονται στα 8,5 δις ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα πλήθος δικαστικών αποφάσεων σε Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες έχουν δικαιώσει τους δανειολήπτες και ταυτόχρονα έχουν τονίσει την έλλειψη επαρκούς προσυμβατικής ενημέρωσης των δανειοληπτών και την καταχρηστικότητα στους όρους αποπληρωμής των δανείων.

Ενδεικτικά και πάλι αναφέρω την 35/2015 αμετάκλητη δικαστική απόφαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου για το εν λόγω πρόβλημα και την πρωτόδικη απόφαση 334/2016 της συλλογικής αγωγής Ενώσεων καταναλωτών – δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία με τη σειρά της είναι και πάλι ευνοϊκή για τους δανειολήπτες.

Η ενσωμάτωση της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας 2014/17/ΕΕ που θέτει κανόνες στις τράπεζες για τα στεγαστικά δάνεια, προβλέπει ρυθμίσεις και για τα δάνεια εκείνα που είναι σε ξένο νόμισμα, αλλά δυστυχώς δεν δίνει λύση στο ζήτημα αφού δεν έχει αναδρομική εφαρμογή. Το συγκεκριμένο κώλυμα είναι δύσκολο να παρακαμφθεί και ως εκ τούτου πρέπει να βρεθεί μία διαφορετική προσέγγιση – λύση στο πρόβλημα.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ενώ τα εν λόγω δάνεια ήταν κατά κύριο λόγο στεγαστικά, η «ρήτρα που τα προσδιόριζε» ουσιαστικά τα κατέστησε προϊόντα υψηλότατου ρίσκου, που τα ανέλαβαν εξολοκλήρου – χωρίς να το γνωρίζουν – οι δανειολήπτες.

Επειδή η νομοθεσία μας θα πρέπει επιτέλους να εναρμονιστεί με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις
Επειδή 70.000 οικογένειες κοντεύουν να βρεθούν στο δρόμο
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Σκοπεύετε να προβείτε σε ενέργειες για διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;
Πρόκειται να αναλάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να ρυθμιστούν δίκαια τα εν λόγω τραπεζικά προϊόντα; Αν ναι, ποιες είναι αυτές και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας- Αχαΐας».

Πηγή : Τι θα γίνει με τα δάνεια που έχουν δοθεί σε ελβετικό φράγκο; | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/352137/ti-tha-ginei-me-ta-daneia-poy-exoyn-dothei-se-elbetiko-fragko#ixzz4QZ5dA1Ns
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.