Ένας στους δύο Έλληνες “λαβωμένος” από την κυβέρνηση Τσίπρα

Οι μισοί συνταξιούχοι (1,2 εκατ. άτομα) είδαν μειώσεις στο εισόδημά τους από λίγα ευρώ έως 230 ευρώ (κατάργηση ΕΚΑΣ) από το Μάιο που άρχισε η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού. Η αλήθεια των αριθμών ακυρώνει το επίτευγμα του τετραγωνισμού του κύκλου για το οποίο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ και οι μικρές «ανάσες» που υποσχέθηκε η κυβέρνηση (πάγωμα οφειλών, αντισταθμιστικά για ΕΚΑΣ, πλαφόν στην παρακράτηση των αναδρομικών) τελούν υπό την αίρεση των δανειστών.

Παρά τις εμφατικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εργασίας ότι το 90% των συνταξιούχων έμεινε αλώβητο και ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) κάτω από 1300 ευρώ, από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων θα κάνουν φτερά έως το τέλος του χρόνου πάνω από 800 εκατ. ευρώ . Αναλυτικά:

– Περισσότεροι από 150.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ ή λαμβάνουν μειωμένο ποσό. Στην εκπνοή του χρόνου, στις 31 Δεκεμβρίου άλλοι 150.000 θα υποστούν ανάλογο τσεκούρι καθώς α) αποφασίστηκε η εμπροσθοβαρής εξοικονόμηση 400 εκ. ευρώ για το 2017 από τη δαπάνη του ΕΚΑΣ β) η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη συσσώρευση αναδρομικών μετά το σάλο που προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες.

– 250.000 δικαιούχοι επικουρικών υπέστησαν απώλειες έως 50% . Οι 100.000 έχασαν 100 έως 150 ευρώ μηνιαίως .

– 280.000 συνταξιούχοι του δημοσίου έχασαν περίπου 70 ευρώ το μήνα από τη δραματική περικοπή του μερίσματος.

– Ολοι οι συνταξιούχοι είδαν περικοπή στο καθαρό ποσό της σύνταξης λόγω της αύξησης της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΠΥ στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις . Η παρακράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ εδώ και ένα χρόνο που εφαρμόζεται επιφέρει μείωση πάνω από 100 ευρώ το μήνα στις υψηλές κύριες συντάξεις ενώ οι απώλειες είναι βαρύτερες για δικαιούχους δύο συντάξεων , οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είναι προνομιούχοι αλλά συνταξιούχοι λόγω χηρείας. Για παράδειγμα μία χήρα λαμβάνει σήμερα 700 ευρώ σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και 600 ευρώ σύνταξη χηρείας . Σύνολο 1300 ευρώ. Με το νέο ασφαλιστικό που ορίζει η παρακράτηση να υπολογίζεται στο άθροισμα αντί να της παρακρατούν 36 ευρώ υπέρ υγείας , της παρακρατούν 78 ευρώ το μήνα.

– Οι μέσες και υψηλές συντάξεις υπέστησαν περικοπές λόγω της μείωσης του αφορολόγητου. Στα 1000 ευρώ καθαρό εισόδημα από σύνταξη , η παρακράτηση είναι 10 ευρώ.

– 150.000 νέοι συνταξιούχοι που θα βγουν με το νέο καθεστώς αναμένουν μειωμένο ποσό κατά 20%.

– Χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν μείωση στο εφάπαξ μεσοσταθμικά 18%.

– Μειώθηκαν οι συντάξεις χηρείας (τέθηκε ηλικιακό όριο) οι αναπηρικές και οι προσωρινές συντάξεις.

– Στο τέλος του μήνα βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς (αναδρομικά από τον Ιούνιο ) σε κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) η οποία θα μειωθεί κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κλπ) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από τα 3.000 θα «κουρεύεται».

– Μειωμένη έως και 21% θα είναι και οι συντάξεις του Οκτωβρίου για 11.000 τραπεζουπαλλήλους.

Από τον επόμενο μήνα το τελικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς θα είναι ακόμα χαμηλότερο έως και 10% καθώς θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών 2- 4 μηνών.
Μέχρι το τέλος του χρόνου με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν:

– 22 εκατ. ευρώ από τις νέες μειωμένες συντάξεις που θα απονεμηθούν
-360 εκατ. από τις μειώσεις στις επικουρικές
-168 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ .
-170 εκατ. ευρώ από τη μείωση του μερίσματος για 280.000 συνταξιούχους του δημοσίου
– 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εφάπαξ
-22 εκατ. ευρώ από τη μείωση του πλαφόν για τις υψηλές συντάξεις
-11 εκατ. ευρώ από την περικοπή των συντάξεων χηρείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.