Ελληνίδες πήραν Χρυσό Βραβείο στα Μουσικά Βραβεία GMA Awards!

Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου: οι συνθέτριες που έγραψαν πολιτικά τραγούδια και έφεραν το Χρυσό Βραβείο. Η μουσική θριαμβεύει, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Ποιος είπε ότι η κρίση έχει χτυπήσει και την κουλτούρα μας; Στην Ελλάδα του σήμερα, που η οικονομία έχει πιάσει πάτο, κάποιοι μαζεύουν τις βαλίτσες τους και φεύγουν στο εξωτερικό, και κάποιοι άλλοι που μετράνε τις δεκάρες τους για να αγοράσουνε ψωμί, υπάρχει και η αθάνατη Ελληνική ψυχή που δεν γονατίζει, που δεν ματώνει, αλλά μεγαλουργεί και ανεβάζει το πνεύμα στα ουράνια.

Κι αν μερικοί κοντόφθαλμοι δεν τη βλέπουν, γιατί έρπονται στη γή, και αρέσκονται να βάζουν στα ραδιόφωνα και στις μουσικές εκπομπές τραγούδια χαμαιτυπείου, κάπου εκεί έξω η ελληνική μουσική θριαμβεύει.

Και το περίεργο είναι ότι ενώ η μουσική, ο στίχος και οι φωνές αναπτύσσονται εντός του ελλαδικού χώρου, μόνο έξω μπορούν να τις ακούν, να τις αφουγκραστούν και να τις θαυμάσουν. Λες και τα αυτιά των ραδιοφωνικών παραγωγών είναι βουλωμένα με κερί, οι ψυχές τους τρομοκρατημένες και φοβούνται να δώσουνε λόγο στα τραγούδια της κρίσης.

spanomarkou_hellas_politiki_kratoumeniΣαν να μην θέλουν να παραδεχτούν ότι η χώρα είναι «Ελλάς Πολιτική Κρατούμενη», αλλά ζουν ακόμα στην περίοδο της ευημερίας και στο παρελθόν. Το σήμερα το αντιλαμβάνονται οι νέοι καλλιτέχνες, το γράφουν, το δημιουργούν και στο στέλνουν έξω, πέρα του Ατλαντικού, για να ακουστεί η κραυγή της Ελλάδας. Και εκεί, οι άνθρωποι της μουσικής, οι ειδήμονες, που δεν έχουν συμπλέγματα, παρότι είναι διευθυντές των κολοσσών της παγκόσμιας δισκογραφίας, μπορούν με καθαρό μυαλό να αναγνωρίσουν τα διαμάντια των τραγουδιών αυτών που γράφουν οι μουσικοσυνθέτριες Ιωάννα & Αρετή Σπανομάρκου.

Αν και γεννήθηκαν στα χρόνια της ευμάρειας, ζουν σήμερα την φρίκη της κρίσης, με τόλμη και αξιοπρέπεια, και δεν μάζεψαν τις βαλίτσες να κυνηγήσουν την τύχη τους κάπου στο εξωτερικό. Μένουν εδώ, στην ρημαγμένη χώρα, για να την υπερασπιστούν, να τραγουδήσουν τους καημούς του σύγχρονου Έλληνα, και να αποδείξουν ότι υπάρχει ακόμα κουλτούρα σ’αυτόν τον τόπο. Αγωνίζονται με τον δικό τους τρόπο, με σπαθί τους τον στίχο και με όχημα τη μουσική, εκφράζουν όσους έχουν ακόμα κουράγιο να ακούσουν ελληνική μουσική. Με μπουζούκι, κιθάρα, βιολί, με επιρροές Ελληνικές, με ξεκάθαρες τις ρίζες στους παραδοσιακούς δρόμους. Μπορεί οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί και τα μουσικά κυκλώματα να φιμώνουν ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα και των αγώνα των καθημερινών ανθρώπων για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια, όμως η μουσική εξακολουθεί να υπάρχει και να τραγουδιέται από στόμα σε στόμα, και να φτάνει μέχρι τα πέρατα της γής, όπως συμβαίνει με την περίπτωση Σπανομάρκου.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να ακούσετε το playlist με όλα τα κομμάτια του δίσκου «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» στο Youtube.

Δυστυχώς, αυτοί που γνώρισαν την ξενόφερτη μουσική στη χώρα, και καταδίκασαν τον Ελληνικό στίχο, είναι άμουσοι και συμπλεγματικοί, και τελικώς λανσάρουν υποκουλτούρα.

Μας βραβεύουν οι του εξωτερικού, και οι δικοί μας παίζουν Nicki Minaj, Miley Cyrus, και μουσική …του καλαθιού.

Και αν αναρωτιούνται γιατί έχουν πέσει οι τηλεθεάσεις και οι ακροαματικότητες, είναι γιατί δεν έχουν πλέον επαφή με την πραγματικότητα και την μουσική. Έχουν την εντύπωση ότι ο Έλληνας μασάει κουτόχορτο και θα ικανοποιηθεί με την υποκουλτούρα που τον ταϊζουν. Δεν μπορεί ένας που οδηγεί ανεμόπτερο να πιλοτάρει Boeing, παιδιά. Ακόμα πιστεύουν ότι η επιτυχία συνδέεται στενά με το string και το γυμνό μπούτι στην πίστα. Ο Έλληνας, όμως που πασχίζει να ξεπεράσει τον ύφαλο της κρίσης, πλέον έχει αλλάξει πορεία. Αυτή την αλλαγή δεν την έχουν αντιληφθεί ακόμα, πιστεύουν ότι περνάει ακόμα ο ανούσιος στίχος και η πρόχειρη μουσική, ενώ ο κόσμος διψάει για ουσία, για ποιότητα. Αντίθετα, πολεμούν και φιμώνουν το πολιτικό τραγούδι, το τραγούδι που κινητοποιεί τους κοινωνικούς αγώνες, γιατί δεν επιθυμούν την αφύπνιση, και αυτό το πετυχαίνουν ελέγχοντας με πολιτικά μέσα τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και εκείνους οι οποίοι υποτίθεται γνωστοποιούν τη μουσική και ασχολούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα.

Η Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου είναι τρανή απόδειξη του τι συμβαίνει σήμερα εδώ.
Πάμπολλες φορές τα τελευταία χρόνια, οι νεαρές μουσικοσυνθέτριες από τα Πατήσια των Αθηνών, φέρνουν βραβεία για την Ελληνική μουσική με τις συνθέσεις τους, κερδίζοντας τις πρώτες θέσεις σε διεθνείς διοργανώσεις.

Φέτος μάλιστα θριάμβευσαν κυριολεκτικά. Πήραν το Χρυσό Βραβείο στα Παγκόσμια Μουσικά Βραβεία GMA Awards, στην Καλιφόρνια στις ΗΠΑ (που μαζί με τα Grammy, και τα Billboard αποτελούν το τρίπτυχο των κορυφαίων βραβείων), με το album τους «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ»,που περιλαμβάνει 13 τραγούδια και 9 αφηγήσεις για την κρίση, την ανεργία, την διαφθορά, τα πολιτικά παιχνίδια, τις αυτοκτονίες, τους άπληστους ηγέτες εντός και εκτός Ελλάδας, και την ανελευθερία.

Ο ίδιος δίσκος μάλιστα, πήρε τον Απρίλιο άλλες δύο διακρίσεις, περιλήφθηκε ανάμεσα στους φιναλίστ του International Songwriting Competition, στο Νάσβιλ, με κριτές πασίγνωστους μουσικούς και συνθέτες, αλλά και τους προέδρους των μεγαλύτερων δισκογραφικών εταιριών (UNIVERSAL, EMI, ATLANTIC κλπ).

Σύμφωνα με τα katohika και μόνο οι τίτλοι των τραγουδιών και των αφηγήσεων, σε προδιαθέτουν για το περιεχόμενο, μπλεγμένο με λαική, συμφωνική, και εντεχνη μουσική, πάντα με παραδοσιακές αποχρώσεις. Μάλιστα, μεταξύ των αξιόλογων ερμηνευτών και μουσικών, συμμετέχει και ο επονομαζόμενος «ποιητής της Ελευθερίας», ο Πορτογάλος και γνωστός φιλέλληνας τραγουδοποιός Luis Gonzaga.

Κάνετε κλικ σε κάθε link για να ακούσετε το καθε τραγούδι του δίσκου «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» στο youtube:

1. ΕΔΩ ΛΑΟΣ – Νάντια Καραγιάννη
2. ΒΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
3. ΠΟΝΤΙΚΟΤΡΥΠΑ – Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
4. PRESENTE – Luis Gonzaga
5. ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ – Δημήτρης Καρασαββίδης
6. ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
7. ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ – Σωτήρης Ψυλλάκης (goo.gl/oBTr3Y)
8. ΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ – Γιώργος Ράπτης
9. ΓΙ’ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
10. ΠΛΗΘΩΡΑ – Ορχηστρικό Συρτάκι, Μπουζούκι: Γιώργος Ξενοκώστας
11. ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
12. ΗΤΑΝ ΤΡΕΛΟΣ – Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
13. ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
14. ΑΠΛΗΣΤΟΣ – Γιώργος Λάσκαρις
15. ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
16. ΑΡΠΥΙΕΣ – Σωτήρης Ψυλλάκης
17. ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
18. ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ Η ΜΑΝΑ ΣΠΙΤΙ – Νάντια Καραγιάννη
19. ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΟΝΕΙΡΩΝ – Γιάννης Σταματίου (αφήγηση)
20. ΗΛΙΕ ΜΟΥ ΑΛΗΘΙΝΕ – Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
21. Η ΚΡΙΣΗ – Επίλογος – Γιάννης Σταματίου (ποίημα)
22. ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ – Αρετή Σπανομάρκου και Ιωάννα Σπανομάρκου

Μπουζούκι/Σολίστ/Μπαγλαμά: Γιώργος Ξενοκώστας
Κιθάρες/Μπάσο/Ακορντεόν/Πιάνο/Κρουστά: Δημήτρης Τσινιδέλος
Πιάνο: Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
Βιολί: Κώστας Αγέρης
Βιολί: Νίκος Φάκαρος

Κρουστά: Νάνσυ Αγγελάκη
Σαξόφωνο: Νίκος Κουλούρης
Λαούτο: Γιώργος Κωνσταντάκης
Programming, Μίξη, Ηχοληψία: Δημήτρης Τσινιδέλος
Ενορχήστρωση: Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου/ Δημήτρης Τσινιδέλος
Mastering: Γιάννης Ιωαννίδης, Γιώργος Αντωνίου
Πίνακας Εξωφύλλου: Μάγδα Ράπτη
Δημιουργικό Εξωφύλλου: Γιώργος Μαρίνογλου

Έπεται συνέχεια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.