Έκθεση της Κομισιόν προβλέπει 2,5% ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018

Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία, με το πραγματικό ΑΕΠ να εκτιμάται στο 1,6% το 2017, ενώ προβλέπεται να φτάσει το 2,5% το 2018, αλλά και το 2019. Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις που παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος Μοσκοβισί, η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στην αύξηση της απασχόλησης. “Η σταθερή δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παραμένει ουσιώδης για τη συνεχή ανάπτυξη”, υπογραμμίζεται στην έκθεση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των προβλέψεων, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2017, που αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,1%, για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2017 . Είναι η πρώτη φορά από το 2006 που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.
Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται, με το δείκτη ανεργίας να έχει μειωθεί στο 20,7% τον Οκτώβριο του 2017, κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το τέλος του 2016. Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, καθώς το μέγεθος του εργατικού δυναμικού ήταν γενικά σταθερό. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,8% (σε ετήσια βάση), τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, σε συνάρτηση με την οικονομική ανάκαμψη.
Οι καθαρές εξαγωγές ήταν ο βασικός μοχλός της ανάκαμψης το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο , “σηματοδοτώντας ότι η Ελλάδα επωφελείται από την ευρύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που επετεύχθη μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν γενικά σταθερή τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2017, μειώνοντας κάπως το κενό των αποταμιεύσεων. Η μείωση των επενδύσεων, πιθανότατα, συνδέεται με τις δυσμενείς επιπτώσεις που έφερε η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Επιπλέον, το 2019 προβλέπεται δυναμική αύξηση των επενδύσεων που θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.