Εφημερίδα Belgique: Οφθαλμαπάτη η επιτυχία συμφωνίας EE-Toυρκίας

“Οφθαλμαπάτη” χαρακτηρίζει την επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας η βελγική γαλλόφωνη εφημερίδα La Libre Belgique, με αφορμή σεμινάριο που διοργανώθηκε από την Κομισιόν στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου, σημειώνοντας ότι, παρά τους σχετικούς επαίνους που ακούστηκαν από πλευράς των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την υποτιθέμενη επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των ροών και τη δημιουργία της αίσθησης ότι η Ευρώπη ανέκτησε τον έλεγχο των συνόρων της, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, όπως εξάλλου μαρτυρούν και τα λόγια του Ιωάννη Μουζάλα, ο οποίος δε θεωρεί ιδανική τη συμφωνία και δε διστάζει να σχολιάσει, απευθυνόμενος στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που δηλώνουν μέσω facebook πως βρίσκονται όλοι στην Ελλάδα, ότι “εδώ βρισκόμαστε μόνο εμείς, όχι οι άλλοι”.

Η εφημερίδα παραθέτει 5 λόγους που δικαιολογούν συμπέρασμά της:

α) Τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στα πρόθυρα έκρηξης, εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης μεταναστών, το πλήθος των οποίων υπερβαίνει τις θέσεις υποδοχής. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ωστόσο, εμφανίζονται απρόθυμα να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους πρόσφυγες στην επικράτειά τους, από φόβο μήπως μία τέτοια κίνηση λειτουργήσει ενθαρρυντικά για μελλοντικούς επίδοξους μετανάστες.

β) Το σύστημα σύμφωνα με το οποίο για τον κάθε Σύριο που θα επέστρεφε στην Τουρκία ένας άλλος Σύριος θα επανεγκαθίστατο στην Ευρώπη βρίσκεται εκτός λειτουργίας, κυρίως λόγω της άρνησης των ανεξάρτητων επιτροπών εφέσεων να επιτρέψουν την επιστροφή των Σύριων στην Τουρκία, μη θεωρώντας την τελευταία ασφαλή τρίτη χώρα, γεγονός που δεν άργησε να οδηγήσει στο να γίνουν συστάσεις προς την Αθήνα και να πραγματοποιηθούν αλλαγές στη σύσταση των εν λόγω επιτροπών, θέμα για το οποίο, ωστόσο, εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

γ) Οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου των Ιρακινών και των Αφγανών βρίσκονται διαρκώς σε εκκρεμότητα, με συνέπεια αυτοί να παραμένουν εγκλωβισμένοι επί μήνες στην Ελλάδα, παρά το ότι και αυτοί, όπως και οι Σύριοι, φεύγουν από τις πατρίδες τους εξαιτίας του πολέμου.

δ) Οι μετανάστες βρίσκουν άλλες διόδους για να εισέλθουν στην ΕΕ.

ε) Η συμφωνία με την Τουρκία κρέμεται από μία κλωστή, δεδομένων των τουρκικών απειλών για ακύρωσή της σε περίπτωση μη απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.