Αιχμές Παππά για ΣτΕ: “Οι αποφάσεις κρίνονται”

Με βολές κατά πάντων ο υπουργός Επικρατείς Νίκος Παππάς απάντησε

στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματικό. “Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πάρει αποφάσεις που και αυτές κρίνονται”, είπε.

Στη γραμμή επίθεσης που επέλεξε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση κατά των δικαστών του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (27.10.2016) στην ΕΡΤ.

«Το ΣτΕ έχει πάρει αποφάσεις που και αυτές κρίνονται. Θεώρησε το κλείσιμο της ΕΡΤ συνταγματικό. Εάν δυο από τους δικαστές είχαν ψηφίσει διαφορετικά η εικόνα θα ήταν διαφορετική», είπε ο υπουργός Επικρατείας και σημείωσε πως δεν θα γυρίσει στο γραφείο του για να υπογράψει ένα χαρτί που θα δίνει άδεια σε όσα κανάλια λειτουργούν να συνεχίσουν να το κάνουν.

«Οι καναλάρχες πήραν άδειες στο παρελθόν πατώντας την πολιτεία στο σβέρκο. Θυμίζω τον διαγωνισμό παρωδία για τον ψηφιακό πάροχο», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφερόμενος δε στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας να παραιτηθεί, ο Νίκος Παππάς επεσήμανε πως αν βρίσκεται στη θέση αυτή είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και γιατί «ακόμα απολαμβάνω της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».

Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν συναίνεσε στη σύσταση του ΕΣΡ. «Κανένας πολίτης δεν αμφιβάλει γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν συνέβαλε στη σύσταση του ΕΣΡ», τόνισε και πρόσθεσε πως «οι προκάτοχοί μου αντί να ρυθμίζουν το τηλεοπτικό τοπίο έδιναν παρατάσεις προσωρινών αδειών».

Δεν θα υποχωρήσουμε και τώρα όπως δεν υποχωρήσαμε στις πιέσεις για τη διαιώνιση της προηγούμενης κατάστασης ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

“Και οι κρίνοντες κρίνονται”, είπε ο κ. Παππάς λέγοντας μάλιστα ότι και “οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος των τηλεοπτικών πιέσεων”. “Όλοι θα κριθούμε από τις πολιτικές μας αποφάσεις είπε ο κ. Παππάς. Ας πούμε η Νέα Δημοκρατία θα συμβάλει στη συγκρότηση ΕΣΡ;”

Σε ότι αφορά στην αδειοδότηση των καναλιών ο κ. Παππάς επικαλέστηκε τη διαδικασία λέγοντας ότι μέσω του διαγωνισμού έχει γίνει μια αποτίμηση της αξίας την οποία, όπως τόνισε θα λάβει υπόψη η κυβέρνηση.
Ο διαγωνισμός ευχόμαστε να γίνει γρήγορα, τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα κανάλια που δεν υφίστανται έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που λειτουργεί εδώ και χρόνια.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε και να μπουν στη διαδικασία.
Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για τον αριθμό των καναλιών μέχρι να δούμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ.
Νομικά πάντως όπως ξεκαθάρισε αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να περιορίσει τον αριθμό των καναλιών.

Οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση είπε ο κ. Παππάς καθορίζονται εκτός από το τίμημα και με βάση το προσωπικό που απαιτεί ο ήδη υπάρχον νόμος και που θα διατηρηθούν. Ο ίδιος νόμος προβλέπει και κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές που απαιτούνται.

Τη Δευτέρα θα φέρουμε τη νέα ρύθμιση στη Βουλή. Η διεξαγωγή ενός διαγωνισμού από την αρχή παίρνει πάρα πολύ χρόνο. Εμείς δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα νομιμοποιήσουμε την υπάρχουσα κατάσταση έστω για ένα 24ωρο. Υπάρχει ένα νομικό κενό το οποίο θα καλύψουμε έστω προσωρινά μέχρι την απόφαση του ΣτΕ.
Ελπίζω να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία να γίνει ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ και να εισπράξει και το Δημόσιο τα έσοδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.