Δείτε ποια επιδόματα & ποιες φοροαπαλλαγές καταργούνται

Το πρώτο τίμημα της αναδιάρθρωσης της επιδοματικής πολιτικής που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβρη του 2017 είναι η κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων κόστους μόλις 10 εκατ. ευρώ και το «ψαλίδι» 100 – 180 εκατομμυρίων από φοροαπαλλαγές (και το επίδομα θέρμανσης) για το 2018.

Πάντως σύμφωνα με την υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου εξασφαλίστηκε από την υπεραπόδοση εσόδων το κονδύλι για την πανελλαδική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) με χρηματοδότηση από τον προυπολογισμό (760 εκατομμύρια για το 2017) . Οι υποψήφιοι δικαιούχοι του ΚΕΑ , που υπολογίζονται σε 700.000 θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 1/1/2017.

«Καταφέραμε να διαγράψουμε την μνημονιακή υποχρέωση για εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τα επιδόματα της Πρόνοιας που ήταν μεγάλος βραχνάς για μας», δήλωσε χθες η κ. Φωτίου αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι δε θα κοπούν επιδόματα αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγησή τους . Όπως εξήγησε η δεύτερη αξιολόγηση όσον αφορά στην Πρόνοια και την χρηματοδότηση του ΚΕΑ «κλείδωσε» με την ενσωμάτωση μόνο τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων και «ψαλίδι» σε φοροαπαλλαγές από το 2018. Ειδικότερα από το 2017 καταργούνται επιδόματα 8 εκ. ευρώ και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο ΚΕΑ -επειδή αλληλεπικαλύπτονται- ενώ άλλα δυο εκατομμύρια καταργούνται από το 2018:

– Επίδομα Ένδειας. Δίνονταν από τους Δήμους μαζί με το επίδομα φυσικών καταστροφών. Αφορούσε 500-1300 ωφελούμενους με προυπολογισμό 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

– Επίδομα απροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε 13.000 ωφελούμενους με προυπολογισμό για το 2016 στα 5,268 εκατομμύρια ευρώ. Ενσωματώνεται στο ΚΕΑ σταδιακά. Τα 3,952 εκατομμύρια μεταφέρονται το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018.

– Επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελούμενους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προυπολογισμό 1,750 εκατομμύρια ευρώ. Για την είσπραξη του ΚΕΑ η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική.

– Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελούμενους με μεταφερόμενο προυπολογισμό 2 εκ. ευρώ (το 1,5 εκ. από το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018).

Συνδυαστικά από το 2018 στον «κουμπαρά» του ΚΕΑ μπαίνουν και εξοικονομήσεις από φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 100 – 180 εκατομμυρίων ευρώ. «Ψαλίδι» μπαίνει σε:

– Φοροαπαλλαγές ναυτικών.

– Έκπτωση 1,5% από την παρακράτηση φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

– Επίδομα θέρμανσης (η λογική είναι τα εισοδηματικά κριτήρια να συμπληρωθούν με κριτήρια απομόνωσης και κλιματολογικά και η εξοικονόμηση να κατευθυνθεί στο ΚΕΑ και σε στεγαστική πολιτική).

-Φοροαπαλλαγές για ιατρικά έξοδα (80 εκ. ευρώ). Εξετάζεται να διατηρηθούν μόνο για πληρωμές με «ηλεκτρονικό χρήμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.