Διακρατικές Συμφωνίες Αμοιβαίας Αναγνώρισης των Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας μεταξύ Ελλάδας-Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής με το Ρώσο ομόλογό του κ. Sokolov. Ο κος Κουρουμπλής συμμετείχε χθες, συνοδευόμενους από τον πρέσβη της Ελλάδος στο Λονδίνο καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΝΑΝΠ, στην έναρξη των εργασιών της 30ης συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), που πραγματοποιείται στην έδρα του Οργανισμού στο Λονδίνο από 27 Νοεμβρίου έως 06 Δεκεμβρίου 2017.
Ο κ. Υπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Οργανισμού, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο μέγεθος και τη διαχρονική σημασία της ναυτιλίας για τη χώρα μας, στη σημασία του ρυθμιστικού ρόλου του ΙΜΟ στους τομείς της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, αποδίδοντας έμφαση στην αναγκαιότητα υιοθέτησης την προσεχή άνοιξη μιας φιλόδοξης αρχικής Στρατηγικής του ΙΜΟ για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου από τα Πλοία. Παράλληλα, ο κ. Υπουργός τόνισε τη σημαίνουσα σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και της ναυτικής κατάρτισης για τη λειτουργία της ναυτιλίας, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανάληψης δράσεων για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Ο Έλληνας υπουργός ναυτιλίας υποστήριξε την προώθηση του προτεινομένου προϋπολογισμού του Οργανισμού καθώς και τον μελλοντικό 5ετή Στρατηγικό Σχεδιασμό του.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης, o Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλής πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του σημαντικών ναυτιλιακών χωρών. Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον Υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας κ. Maxim Sokolov, τον αρμόδιο για τη Ναυτιλία Υφυπουργό του Υπουργείου Γαιών, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού της Ιαπωνίας κ. Hiroshi Narahira και τον αρμόδιο για τη Ναυτιλία Υφυπουργό της Κίνας κ. He Jianzhong. Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας τις Ελλάδας με τις ανωτέρω χώρες και η επιθυμία τους για την περαιτέρω ενίσχυσή της, στη βάση του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου αλλά και των διεθνών οργανισμών.
Στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Κουρουμπλή με το Ρώσο ομόλογό του κ. Sokolov, υπογράφηκαν παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ κ. Ki Tack Lim διακρατικές Συμφωνίες Αμοιβαίας Αναγνώρισης των Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας μεταξύ Ελλάδας-Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες θα παράσχουν ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης και εργασίας. Παράλληλα οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν τις δυνατότητες εμβάθυνσης της εμπορικής τους συνεργασίας, με έμφαση στο ναυτιλιακό τομέα.
Παράλληλα, ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει με τον Ιάπωνα ομόλογό του κ. Hiroshi Narahira τη βούληση για ολοκλήρωση των διαδικασιών σύναψης του συμφωνηθέντος σε τεχνικό επίπεδο «Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Βιομηχανίας», το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το κινητήριο μοχλό για την εμβάθυνση της εμπορικής ναυτιλιακής συνεργασίας των δύο χωρών, καθόσον η συνεργασία στο ναυπηγικό τομέα αποτελεί σημαντικό υπόβαθρο των διμερών ναυτιλιακών σχέσεών τους. Σημειώνεται ότι κατά τα δύο προηγούμενα έτη, οι παραγγελίες νέων πλοίων ελληνικών συμφερόντων σε ιαπωνικά ναυπηγεία ανήλθαν συνολικά σε 69 χωρητικότητας 3.164.424 GT. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικά καλό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας με την Ιαπωνία στην βάση κοινών προτεραιοτήτων ναυτιλιακής πολιτικής, που περιλαμβάνει και την κύρωση των σημαντικότερων ναυτιλιακών συμβάσεων, όπως η ΔΣ για την Ανακύκλωση Πλοίων (Hong Kong Convention 2009).
Στη συνάντηση του με τον Υφυπουργό Θαλάσσιων και Χερσαίων Μεταφορών της Κίνας κ. He Jianzhong, ο κ. Κουρουμπλής, απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας της χώρας μας με την Κίνα στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας και το ενδιαφέρον για την επέκταση της σε άλλους συναφούς τομείς ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, όπως στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού. Παράλληλα οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του θέματος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) της διεθνούς ναυτιλίας αποκλειστικά εντός πλαισίου του ΙΜΟ. Τέλος, οι δύο Υπουργοί σημείωσαν με ικανοποίηση την σημαντική αύξηση του όγκου των διακινούμενων από τον Πειραιά φορτίων κατόπιν της συνεργασίας του με την COSCO. Το λιμάνι του Πειραιά συγκαταλέγεται μεταξύ των στρατηγικών λιμένων σύνδεσης του δικτύου θαλάσσιων μεταφορών από τις ανατολικές ακτές της Κίνας μέχρι τη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλία «One Belt One Road» στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία από την κινεζική κυβέρνηση.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων και στη βάση της επιβεβαίωσης του εξαιρετικού επιπέδου ναυτιλιακών σχέσεων της Ελλάδας με τις ανωτέρω χώρες, συμφωνήθηκε η συνεργασία κατά τις επικείμενες εκλογές του ΙΜΟ για την ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ, όπου η χώρα μας είναι υποψήφια για επανεκλογή στην κατηγορία «Α». Οι εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1.12.2017 στο πλαίσιο πάντα της 30ης Συνόδου της Συνέλευσης του ΙΜΟ.
Αναφορικά με τα ειδικότερα θέματα που πρόκειται να εξεταστούν στο πλαίσιο των εργασιών της Συνέλευσης του ΙΜΟ ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται από το ΥΝΑΝΠ στις κατωτέρω θεματικές ενότητες:
(α) Στρατηγικός σχεδιασμός και μεταρρυθμίσεις του ΙΜΟ, στοχεύοντας στην υιοθέτηση σχεδίων Αποφάσεων για: (i) το Στρατηγικό Σχέδιο του Οργανισμού για την περίοδο 2018-2023 και (ii) την Εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου του Οργανισμού.
(β) Εκτέλεση προϋπολογισμού του Οργανισμού στοχεύοντας στον εξορθολογισμό της οικονομικής επιβάρυνσης των Κρατών Μελών του Οργανισμού,
(γ) Υποχρεωτικό σύστημα επιθεωρήσεων των Κρατών Μελών του ΙΜΟ αποδίδοντας προτεραιότητα στην υλοποίηση των, σχετικών με το Σύστημα Επιθεωρήσεων των Κρατών Μελών του ΙΜΟ, Αποφάσεων της Συνέλευσης του Οργανισμού
(δ) Εκλογή των νέων Μελών του Συμβουλίου ΙΜΟ για τη διετία 2018 – 2019, με στόχο, όπως προαναφέρθηκε, την επανεκλογή της χώρας μας στην Κατηγορία “Α” του Συμβουλίου του ΙΜΟ.