Χρήστος Τσίχλης: Οι βασικές μας προτάσεις για την Αθήνα

Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών – Υποψήφιος σύμβουλος στην πρώτη δημοτική κοινότητα Αθηνών με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη.

Μία ομάδα ενεργών πολιτών αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών της Αθήνας, με τον Κώστα Μπακογιάννη, επικεφαλής του συνδυασμού “Αθήνα Ψηλά”.

Διότι ζούμε στην Αθήνα και βιώνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, διότι δεν είναι αυτή η Πρωτεύουσα που μας αξίζει, διότι οι κάτοικοι αισθάνονται την ανασφάλεια και κινδυνεύουν, διότι θέλουμε να εργαστούμε σκληρά για την επιστροφή στην κανονικότητα, διότι θέλουμε να προβάλλονται διεθνώς τα θετικά και όχι τα αρνητικά, διότι απαιτούμε την άμεση εκτέλεση σημαντικών έργων, διότι αποτελεί θλιβερή εικόνα επιχειρήσεις να φέυγουν από το κέντρο, διότι απαιτείται ψηφιοποίηση και απλοποίηση χορήγησης εγγράφων του δήμου, διότι δεν υπάρχουν αρκετές ράμπες για τους συνανθρώπους μας με ειδικές ικανότητες.

Οι περισσότερες από αυτές τις ράμπες δεν έχουν τις σωστές προδιαγραφές για να τις χρησιμοποιήσει κάποιος με αναπηρικό αμαξίδιο αυτόνομα, χωρίς να τον βοηθά κάποιος. Διότι οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι και οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους έχουν καταληφθεί από τοξικομανείς, διότι απαιτούμε νέα γραμμή μετρό και σταθμό μετρό στα Εξάρχεια, στην Ακαδημίας, στο Κολωνάκι και στα Δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Διότι ο Κώστας Μπακογιάννης υπήρξε δραστήριος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και δήμαρχος Καρπενησίου με πρωτότυπα έργα.

Οι βασικοί άξονες του συνδυασμού “Αθήνα Ψηλά”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ:

Πόλη ασφαλής, με έμφαση στην αποκατάσταση του φωτισμού και την επαρκή φύλαξη των κοινόχρηστων χώρων. Με τον Δήμο σε ρόλο συντονιστή σύγχρονου Σχεδίου Δράσης για την Ασφάλεια με πυλώνες τη συνεργασία Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας και τη δημιουργία Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου.
Πόλη καθαρή από άκρη σε άκρη, με εργαλεία τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου, τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, την ενίσχυση εξειδικευμένων συνεργείων, την προώθηση της κουλτούρας της ανακύκλωσης.

Πόλη πράσινη, με περιποιημένους και επισκέψιμους τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου και τη δημιουργία νέων. Με την αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Πόλη προσβάσιμη για όλους, με ασφαλή, λειτουργικά και χωρίς εμπόδια πεζοδρόμια σε όλες τις γειτονιές. Δέσμευση για ανάπλαση κάθε χρόνο σημαντικού μέρους των πεζοδρομίων με διαπλάτυνση όπου χρειάζεται.

Με τη δημιουργία κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας, την προώθηση της ενδοδημοτικής συγκοινωνίας και νέα προσέγγιση για την ελεγχόμενη στάθμευση.

Ο ΩΡΑΙΟΤΕΡΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ:

Προώθηση της περιπατητικής διασύνδεσης Διονυσίου Αρεοπαγείτου με Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Πανεπιστήμιου, Ομόνοιας, Αθηνάς, αγοράς Βαρβακείου, Ερμού, Πατησίων έως το Μουσείο για τη δημιουργία του μεγάλου περίπατου της Αθήνας. Έργο κατά 70% μελετημένο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 54,4 εκ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, σχεδιάζουμε την πολύπλευρη αναβάθμιση του ιστορικού τριγώνου με σύγχρονες παρεμβάσεις και την πεζοδρόμησή του. Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την ενοποίησή του με το Πολυτεχνείο και το Ακροπολ για τη δημιουργία μιας μοναδικής όασης πολιτισμού.

ΠΡΟΤΥΠΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ:

Προχωράμε στη θεσμοθέτηση της πρότυπης γειτονιάς με σεβασμό στην πολεοδομική ταυτότητα κάθε μίας από τις 129 γειτονιές και τις 38 συνοικίες της πόλης. Με σύγχρονες προδιαγραφές ανά γειτονιά για παιδικές χαρές, χώρους ποιοτικού πρασίνου (πάρκα τσέπης), χώρους ζωών συντροφιάς, σημεία ελεύθερης πρόσβασης WIFI, χώρους άθλησης και ποδηλατοδρόμους. Με τη δημιουργία τοπικού δικτύου δημόσιων χώρων με κόμβους «ανοιχτά» σχολεία, χώρους πολιτισμού, κέντρα κοινότητας, δημοτικά ιατρεία, γυμναστήρια, λέσχες φιλίας.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ:

Με πολεοδομικές παρεμβάσεις στον Ελαιώνα, την Ακαδημία Πλάτωνος και το Πάρκο Γουδή, την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και την ανάδειξη του κτηριακού αποθέματος της πόλης. Με κίνητρα για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων σε κάθε γειτονιά.

ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ:

Σχεδιάζουμε την ενίσχυση των ψηφιακών δημοτικών υπηρεσιών με στόχο λιγότερες επισκέψεις στο Δήμο, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση. Έξυπνες εφαρμογές στην υπηρεσία της καθημερινότητας: πχ έξυπνη στάθμευση, παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών, ενημέρωση για διαδρομές πλήρους προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ, με αναφορές στα εμπόδια και στα ΜΜΜ. Ασύρματο δίκτυο σε σχολεία, πλατείες, τουριστικούς χώρους.

ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΩΝ:

Κοινωνική Πολιτική με διεύρυνση υπηρεσιών και ωφελουμένων, βέλτιστη διαχείριση πόρων, συντονισμό εμπλεκόμενων φορέων και δημιουργία νέων δομών. Ειδικά προγράμματα ένταξης για μετανάστες/πρόσφυγες και δομές φιλοξενίας για αστέγους. Ισόρροπη κατανομή στην πόλη. Συντονισμένη πολιτική για τα ναρκωτικά, με στοχευμένη πρόληψη, κλειστά κέντρα εποπτευόμενης και ελεγχόμενης χρήσης, δράσεις/δομές επανένταξης και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. ΑΘΗΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚOΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ INVEST IN ATHENS: Σχεδιάζουμε τα δημιουργία φορέα Invest in Athens που θα προωθεί τις επενδυτικές ευκαιρίες της πόλης. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων με παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης με έμφαση στις λιγότερο αναπτυγμένες γειτονιές της Αθήνας, την ενδυνάμωση των τοπικών αγορών, τη διευρυμένη και ευέλικτη εφαρμογή του μέτρου των ανοιχτών κέντρων εμπορίου.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ:

Επισκέπτης σημαίνει προσωρινός κάτοικος. Σεβασμός και εξυπηρέτηση σε κάθε επίπεδο. Δημιουργία δομής διαχείρισης προορισμού της πόλης, προώθηση δράσεων προβολής θεματικών μορφών τουρισμού, δικτύωση και ενεργοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης. Ενίσχυση του city break προορισμού της Αθήνας.

Τουριστική ανάπτυξη σε ισορροπία με τη ζωή της πόλης με διάχυση τουριστικών ροών στις γειτονιές της Αθήνας, με ταυτόχρονη ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της καθεμίας. Θεσμοθέτηση πλαισίου βραχυχρόνιων μισθώσεων.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

Οραματιζόμαστε την Αθήνα Πρωτεύουσα πολιτισμού, αρχαίου και σύγχρονου. Με εξωστρέφεια και ανάπτυξη των εμβληματικών υποδομών του Δήμου (Τεχνόπολις, Θέατρο “Ολύμπια”, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη, Δημοτικά Μουσεία). Με την ενίσχυση, διασύνδεση και προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής και δημιουργικής βιομηχανίας, και τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών στην πόλη όλο το χρόνο.

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ:

Πρόσβαση όλων στον αθλητισμό με δημιουργία νέων και βελτίωση υφιστάμενων αθλητικών υποδομών ισόρροπα μέσα στην πόλη.

ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ:

Θέτουμε συγκεκριμένους στόχους και κάνουμε τη λογοδοσία καθημερινή πρακτική με δείκτες απόδοσης ανά τομέα πολιτικής, κοστολογημένες δράσεις, μετρήσιμα αποτελέσματα και αξιολόγηση των έργων από τους ίδιους τους δημότες.

Σχεδιάζουμε μέτρα για την πραγματική ανταποδοτικότητα φόρων και τελών για κατοίκους και επισκέπτες, άνοιγμα του Δήμου στις επτά κοινότητες με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, μέσων και πόρων.

Θέλουμε να δώσουμε τον λόγο στις γειτονιές με την ενίσχυση του συμμετοχικού σχεδιασμού και την εφαρμογή πρότυπου ανάπτυξης γειτονιάς σε όλη την Αθήνα. Σχεδιάζουμε την πιλοτική εφαρμογή του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

Η ΠΟΛΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ:

Για να γίνει ο Δήμος της Αθήνας πραγματικά αρμόδιος για τα ζητήματα της Πρωτεύουσας διεκδικούμε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση όλων των κοινόχρηστων χώρων, πάρκων, δρόμων και νησίδων στα όρια του Δήμου.

Διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος θεσμοθετημένων πόρων για έργα ανάπτυξης και επενδύσεις. Διεύρυνση χρηματοδοτικών πηγών, σχεδιασμός νέων χρηματοδοτικών εργαλείων & ενεργητική αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ. Κατάργηση της “Ανάπλαση Α.Ε.” Καταβολή τελών και φόρων από όλους τους δημόσιους φορείς που λειτουργούν εντός των ορίων της πόλης.

Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.