Ομόφωνα αθωώθηκαν και από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Γιάννης Συμεωνίδης, αναφορικά με την υπόθεση εις βάρος τους περί συκοφαντικής δυσφήμισης του Ανδρέα Βγενόπουλου.
Η απόφαση αφορά στο πλήρες κατηγορητήριο, κρίνοντας επί της ουσίας αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς περί «συκοφαντίας» που σχετίζονται με τις αποκαλύψεις του περιοδικού HotDoc για τις δραστηριότητες του ενάγοντος στη Λαϊκή Τράπεζα και την κατάρρευση της κυπριακής Οικονομίας το 2013.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Κώστας Βαξεβάνης δήλωσε: «Ασφαλώς πρόκειται για μια νίκη της δημοσιογραφίας και της αλήθειας αλλά είναι και μια αποκατάσταση του κύρους και της λειτουργίας της Δικαιοσύνης. Η διαβολική ‘’τύχη’’ του κ. Βγενόπουλου με τις αρχειοθετήσεις τελικώς απ’ ό,τι φαίνεται τελείωσε και τώρα πια αρχειοθετείται το κομμάτι εκείνο και οι συμπεριφορές στη Δικαιοσύνη που είχαν έξη στον Βγενόπουλο και τις αρχειοθετήσεις. Ο κ. Βγενόπουλος προσπάθησε με την ισχύ που είχε και τις διασυνδέσεις του, όχι μόνο να φιμώσει τη δημοσιογραφική έρευνα αλλά να μας πατήσει κάτω, καταφέρνοντας τελικώς μόνο να υποδείξει το σημείο όπου ήταν θαμμένη η αλήθεια. Η πραγματική περιπέτεια του κ. Βγενόπουλου ξεκινάει τώρα, όχι από τους δημοσιογράφους αλλά από την ίδια τη Δικαιοσύνη και την κυπριακή και την ελληνική. Η ομάδα του Hot Doc του εύχεται καλό κουράγιο, αν και πιστεύουμε πως δεν θα έχει το κουράγιο να σταθεί απέναντι στη Δικαιοσύνη και θα ακολουθήσει την πορεία των καταζητούμενων συνεργατών του Μπουλούτα και Φόρου.
Ο Γιάννης Συμεωνίδης από την πλευρά του σημείωσε: «Η σημερινή αθωωτική απόφαση δεν αποτελεί νίκη μόνο των δύο δημοσιογράφων που βρεθήκαμε επί ημέρες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δεν είναι ούτε ‘’απλώς’’ ένα πρώτο βήμα στην πλήρη κι εξονυχιστική διερεύνηση κοινών πρακτικών που οδήγησαν στη χρεοκοπία δύο κρατών. Αποτελεί, πρωτίστως, αθώωση της ερευνητικής και μαχητικής δημοσιογραφίας, η οποία σπανίζει στην πατρίδα μας και η οποία συχνά πυκνά καταλήγει να κρίνεται από τη Δικαιοσύνη, όχι γιατί είναι ένοχη αλλά γιατί ενοχλεί. Θα κοιμόμουν πιο ήσυχος τα βράδια αν είχαμε περισσότερους βαξεβάνηδες να λειτουργούν ως κωδωνοκρούστες για ‘’φωτιές’’ που άλλοι ‘’συνάδελφοί’’ του παριστάνουν πως δεν έχουν πάρει καν μυρωδιά».
Σχολιάζοντας την ιστορική απόφαση, οι τρεις συνήγοροι υπεράσπισης των δύο δημοσιογράφων, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Γιάννης Μαντζουράνης και Γιάννης Απατσίδης, τόνισαν:
Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Η δίκη ανέδειξε όλες τις πτυχές μιας σύνθετης υπόθεσης που έχει σχέση με το δημόσιο συμφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο, για τον σωστό τρόπο λειτουργίας και τις ευθύνες των ελεγκτικών μηχανισμών. Επίσης ανέδειξε ότι σε περιόδους μεγάλης κρίσης για την κοινωνία, τους θεσμούς, και τη δημοκρατία αποφασιστικός είναι ο ρόλος μιας μαχόμενης ερευνητικής και ανυπότακτης δημοσιογραφίας καθώς επίσης και ο ρόλος μιας έντιμης ερευνητικής ανεξάρτητης και αποφασιστικής Δικαιοσύνης. Η δικαστική απόφαση έδειξε ότι έχουμε ανάγκη και από αυτή τη δημοσιογραφία και απ’ αυτή τη δικαιοσύνη που είναι η μοναδική καταφυγή του πολίτη όταν όλα διαβρώνονται και διαφθείρονται. Και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που όλα έχουν ξεπέσει, υπάρχουν και δημοσιογράφοι και δικαστές που δε χειραγωγούνται, που δεν επηρεάζονται, που δεν συνδιαλέγονται και που υπηρετούν την πραγματική αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας που είναι η αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας. Η απόφαση για την αθώωση των δημοσιογράφων έχει ιστορική σημασία και για τον δημόσιο βίο της χώρας αλλά και για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
Γιάννης Μαντζουράνης: «Μετά από μια πολυήμερη και επίπονη ακροαματική διαδικασία με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα όλων των διαδίκων, το δικάσαν Εφετείο Αθηνών, κατέληξε σε ομόφωνη αθωωτική απόφαση για τον Κώστα Βαξεβάνη και τον Γιάννη Συμεωνίδη. Το μήνυμα προς τους ‘’ισχυρούς’’ της ελληνικής κοινωνίας είναι ξεκάθαρο: ουδείς είναι υπεράνω κριτικής και υποψίας και κυρίως υπεράνω του νόμου».
Γιάννης Απατσίδης: «Μετά από τόσα δικαστικά πραξικοπήματα, τρεις γενναίοι δικαστές με μια ιστορική απόφαση αποκατέστησαν όχι μόνο την αλήθεια, αλλά και τη χαμένη τιμή της Δικαιοσύνης που είχε μολυνθεί από συγκεκριμένους εισαγγελικούς λειτουργούς. Θέλω να πιστεύω ότι πλέον μετά την αυτονόητη αθώωση των δημοσιογράφων, τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος δύο λαών θα διερευνηθούν εις βάθος από όσους είναι επιφορτισμένοι να απονέμουν δίκαιο χωρίς να φοβούνται και χωρίς να εκτελούν άνωθεν εντολές. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι απόδειξη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελευθερία του Τύπου και δικαιοσύνη που επικροτεί την άσκηση δημόσιας κριτικής. Είναι πλέον η ώρα όσοι προξένησαν τόσο πόνο να πληρώσουν, είτε με κατάθλιψη είτε χωρίς».
Υπενθυμίζεται ότι η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε καταθέσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος εις βάρος του Κώστα Βαξεβανη και του Γιάννη Συμεωνίδη (σ.σ είχε μηνύσει ακόμα δυο δημοσιογράφους του Hot Doc οι οποίοι έχουν αθωωθεί πρωτοδίκως), αφορούσε τις αποκαλύψεις του Hot Doc σε σχέση με τη δραστηριότητά του Ανδρέα Βγενόπουλου στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την επακόλουθη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε ως τη τράπεζα κουμπαρά για να δανειοδοτεί φίλους επιχειρηματίες και συνδεδεμένες επιχειρήσεις και την εμπλοκή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου μέσω υπέρογκων δανειοδοτήσεων στη Μονή.