Στην έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, η Αγία Ρουμέλη τους καλοκαιρινούς μήνες μοιάζει με μια όαση στους χιλιάδες επισκέπτες που περνούν από κει καθημερινά. Όμως εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα τον χειμώνα για τους περίπου εκατό μόνιμους κατοίκους του χωριού που παραμένουν αποκλεισμένοι αφού οι ανύπαρκτες λιμενικές υποδομές δεν επιτρέπουν ούτε στο πλοίο της γραμμής να «δέσει» όταν έχει κακοκαιρία.
Συνάντηση για το θέμα της προσβασιμότητας στην Αγία Ρουμέλη πραγματοποιήθηκε -σύμφωνα με το zarpanews.gr- σήμερα το πρωί στο Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων, παρουσία του Προέδρου Κωνσταντίνου Μανωλικάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, του Δημάρχου Σφακίων Γιάννη Ζερβού, του προέδρου του χωρίου, Γιάννη Τζατζιμάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.
«Οι κάτοικοι ζητάνε καλύτερες λιμενικές υποδομές στην περιοχή τους για να μπορούν να εξυπηρετούνται όλο το χρόνο. Όταν έχει κακοκαιρία και ειδικότερα Νοτιά, είναι αδύνατον να προσεγγίσει το πλοίο. Προγραμματίζουμε από καιρό προέκταση της υφιστάμενης ράμπας προς τα δυτικά, περίπου 28 μέτρα μήκος ούτως ώστε να μπορούν να δένουν με ασφάλεια τα καράβια της εταιρείας. Επίσης ένα δεύτερο αίτημα των κατοίκων είναι να δημιουργηθεί κάποια λιμενική υποδομή στην περιοχή της «μασχάλης» όπου θα εξυπηρετούνται μικρότερα σκάφη, όπως το φουσκωτό νοσοκομειακό του Δήμου αλλά και τα δικά τους σκάφη για να μπορούν να έχουν επικοινωνία με το χωριό τους.
Αποφασίσαμε ότι πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να προχωρήσει η προέκταση της ράμπας και έπειτα σε μεταγενέστερο στάδιο μέσα από τις προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις το πώς θα δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για την κατασκευή της νέας υποδομής» τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, ο κ. Ζερβός.
«Το χειμώνα η κατάσταση στο χωριό είναι πολύ δύσκολη. Η εταιρεία μας έχει δύο φορές την εβδομάδα δρομολόγιο, αν το επιτρέπει ο καιρός. Είμαστε ένα νησί πάνω σε νησί. Δεν μπορείς να μετακινηθείς», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τζατζιμάκης, ερωτηθείς για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.
Καλογερής: Ξεκινά η μελέτη
«Υπάρχουν κάποια ζητήματα ασφαλείας, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε» παραδέχτηκε ο αντιπεριφερειάρχης χωροταξίας και περιβάλλοντος: Χρειάζεται μια υποδομή στο σημείο αυτό ούτως ώστε να μπορεί το πλοίο να δένει με ασφάλεια. Οι άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι. Η γραμμή δεν υπάρχει. Υπάρχει άλλο νησί στην ελληνική επικράτεια που να μην έχουν τη δυνατότητα οι κάτοικοι όταν χρειαστεί και τους το επιτρέπει ο καιρός να έχουν ένα σκάφος για να μεταβούν στη χώρα; Για καλό για κακό, για μια κοινωνική εκδήλωση, για γιατρό, για ο,τιδήποτε;» τόνισε.
Όπως ανακοίνωσε, για την περιοχή σχεδιάζεται ένα μικρομεσαίο λιμάνι σε μια κλίμακα που αρμόζει στην περιοχή και στις οικονομικές συνθήκες της εποχής. η μελέτη για το οποίο ξεκινά άμεσα.