Η οικονομική κρίση έχει σπρώξει τους… πολυμήχανους Έλληνες να επιστρατεύσουν όλη τη φαντασία τους για να προστατεύσουν τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία τους. Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες αναγνωστών του “Αδιάκριτου” κάποιοι συμπολίτες μας βρήκαν ένα άκρως πρωτότυπο αλλά και μακάβριο τρόπο να γλιτώσουν τα μετρητά και τα τιμαλφή τους από ένα ενδεχόμενο bail in δηλαδή “κούρεμα” των καταθέσεών τους και “σφράγισμα” των τραπεζικών θυρίδων τους.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες το τελευταίο χρονικό διάστημα τα… νεκροταφεία -κυρίως της Αττικής- έχουν μεταβληθεί σε… τραπεζικά ιδρύματα. Μη γελάσετε ακόμα…Όσο και αν ακούγεται απίστευτη αυτή η είδηση είναι πέρα για πέρα αληθινή. Κάποιοι εύποροι Αθηναίοι υπό το φόβο του “κουρέματος” εφηύραν ένα καινούριο κόλπο που δεν θα πήγαινε το μυαλό καμίας διωκτικής Αρχής.
Τα σεντούκια βγήκαν από τα υπόγεια και τις αποθήκες τις τελευταίες εβδομάδες, γέμισαν με μάτσα χαρτονομίσματα και χρυσές λίρες και φορτώθηκαν για τον προορισμό τους…Τα πολύτιμα αντικείμενα έχουν την τιμητική τους καθώς και τα πανάκριβα κοσμήματα. Πού όμως κατέληξαν; Σε κάποιο “οικονομικό παράδεισο”; Όχιιιιιιιι… “Φυτεύτηκαν” σε οικογενειακούς τάφους και “σφραγίστηκαν” με επιμέλεια , σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες, μακριάαπό τα αδιάκριτα βλέμματα.
Θα επανέλθουμε σύντομα με γαργαλιστικές λεπτομέρειες για το σπαρταριστό θέμα.
Να διαβάσουμε στη συνέχεια για το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των οικογενειακών τάφων:
Τι ισχύει για τους οικογενειακούς τάφους; (απόφαση ΣτΕ)
Mε τη σύσταση οικογενειακού τάφου παραχωρείται στον δικαιούχο και τα περιοριστικώς αναφερόμενα μέλη της οικογενείας του, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 του α.ν. 582/1968, το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης ορισμένου τάφου. Η σύσταση του οικογενειακού τάφου χωρεί με ρητή πράξη της αρμόδιας δημοτικής αρχής, με την οποία παραχωρείται η χρήση του τάφου στον δικαιούχο. Ως άδεια χρήσης πράγματος ανήκοντος στη δημόσια περιουσία του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, η πράξη παραχώρησης οικογενειακού τάφου συνιστά εκτελεστή διοικητική πράξη, με την οποία ιδρύεται έννομη σχέση δημοσίου και όχι ιδιωτικού δικαίου, με περαιτέρω συνέπεια ότι ο χώρος, επί του οποίου παρέχεται δικαίωμα χρήσης (ταφής), δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του δικαιούχου. Δεν έχουν, συνεπώς, εφαρμογή οι σχετικοί με την κτήση, μεταβίβαση και απώλεια των ιδιωτικών δικαιωμάτων κανόνες (παραγραφή, χρησικτησία, κληρονομική διαδοχή κλπ.), υπόκειται δε το δικαίωμα χρήσης οικογενειακού τάφου στη μονομερή και εξουσιαστική επέμβαση του Δήμου ή της Κοινότητας, ως φορέα δημόσιας διοίκησης. Εξάλλου, δικαίωμα ταφής σε οικογενειακό τάφο έχουν αποκλειστικώς και μόνο οι οριζόμενοι στις ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 3 του α.ν. 582/1968 δικαιούχοι, δηλ. ο προς όν η παραχώρηση, οι κατ’ ευθείαν γραμμή ανιόντες και κατιόντες του και οι σύζυγοί τους και οι γονείς του ή της συζύγου του προς όν η παραχώρηση. Πέραν τούτων, κατόπιν προηγούμενης έγγραφης συγκατάθεσης του δικαιούχου, ή, εάν αυτός δεν υπάρχει, του ή της συζύγου του, που παρέχεται από αυτούς εν ζωή, δύναται να επιτραπεί η ταφή στον οικογενειακό τάφο και των μη εχόντων ιδίαν οικογένεια αδελφών του προς όν η παραχώρηση. Εξάλλου, από τις ως άνω διατάξεις συνάγεται ότι μετά τον θάνατο και τον ενταφιασμό σε οικογενειακό τάφο και του τελευταίου νόμιμου δικαιούχου, εφόσον, δηλαδή, δεν υπάρχουν πλέον άλλοι δικαιούχοι, ο τάφος αυτός περιέρχεται στον Δήμο προς περαιτέρω ελεύθερη διάθεσή του μετά την πάροδο ευλόγου από την τελευταία ταφή χρόνου, ο οποίος, πάντως, δεν δύναται να είναι μικρότερος της πενταετίας.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ Δ΄
ΑΠΟΦΑΣΗ 3071/2014
Αφήστε μια απάντηση