Αποκατάσταση της αλήθειας για τη λειτουργία των κόμβων στο Κολωνάκι

Παραθέτουμε ανακοίνωση από τον Υπεύθυνο Κολωνακίου της Περιφέρειας Αττικής, κο Ιωάννη Δαραβίγκα σχετική με δημοσίευμα εφημερίδας για την τροποποίηση της λειτουργίας των κόμβων που βρίσκονται στην Πλατεία Φιλικής Εταιρίας στο Κολωνάκι:

“Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» όσον αφορά στην τροποποίηση της λειτουργίας των κόμβων που βρίσκονται στην Πλατεία Φιλικής Εταιρίας στο Κολωνάκι έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Η αριστερή στροφή από την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ προς την οδό Τσακάλωφ δεν επιτρεπόταν τουλάχιστον από τις 20 Οκτ 2003 όπως προκύπτει από τις εγκεκριμένες μελέτες που διαθέτει στα αρχεία της η αρμόδια υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες στην κεντρική νησίδα της Πατριάρχου Ιωακείμ υπήρχε ρυθμιστική πινακίδα Ρ-27 η οποία απαγόρευε την αριστερόστροφη κίνηση. Επομένως τα φανάρια που ρύθμιζαν την κυκλοφορία στο σημείο αυτό, τουλάχιστον από τις 20 Οκτ 2003, δεν έδιναν χρόνο στα οχήματα που ανέβαιναν στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, προκειμένου να στρίψουν αριστερά για να μπουν στην οδό Τσακάλωφ, όπως ανακριβώς αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να μεταφέρει την υφιστάμενη διάβαση πεζών που βρισκόταν στο ύψος περίπου της Αναγνωστοπούλου, στην ευθεία του πεζόδρομου της οδού Τσακάλωφ, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση των πεζών.


Η Περιφέρεια Αττικής θεώρησε εύλογο το αίτημα και προχώρησε άμεσα στην εκπόνηση νέας μελέτης για την τροποποίηση της εγκατάστασης και λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών και στη συνέχεια το Μάιο του 2020 προχώρησε στις εργασίες υλοποίησης της μελέτης. Καταρχήν μεταφέρθηκε η διάβαση πεζών στο ύψος του πεζόδρομου και ζητήθηκε από το Δήμο να προχωρήσει στις εργασίες αρμοδιότητας του, δηλαδή στην οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη καθώς και στη δημιουργία ραμπών αναπήρων στα πεζοδρόμια και στην κεντρική νησίδα της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ στο ύψος των διαβάσεων πεζών. Όταν ο Δήμος ολοκλήρωσε αυτές τις εργασίες η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην ολοκλήρωση των εργασιών για την εφαρμογή της νέας μελέτης και του νέου τρόπου λειτουργίας των σηματοδοτών στο ύψος της οδών Τσακάλωφ, Σκουφά και Κανάρη.
Η αντικατάσταση ιστών και σηματοδοτών αλλά και του ρυθμιστή κυκλοφορίας με νέους είχε ήδη προγραμματιστεί από την Περιφέρεια και θα γινόταν ανεξάρτητα από την τροποποίηση της λειτουργίας των σηματοδοτών στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας. Σημειώνουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει από διετίας ξεκινήσει και έχει την αντικατάσταση των παλαιών ιστών και των σηματοδοτών με λαμπτήρες πυράκτωσης με σηματοδότες LED για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, σε πολλές σηματοδοτικές εγκαταστάσεις στις κεντρικές αρτηρίες του Ν. Αττικής (Λ. Κηφισίας, Λ. Μεσογείων, Λ. Ποσειδώνος, Λ. Αθηνών κ.λπ.)
Σχετικά με την αναφορά στο δημοσίευμα ότι «στην κάθοδο της Πατριάρχου Ιωακείμ το φανάρι εξακολουθεί να απαγορεύει τη διέλευση προκειμένου τα αυτοκίνητα που ανεβαίνουν να μπορούν να στρίψουν προς την Τσακάλωφ» αυτό είναι αναληθές αφού όπως ήδη αναφέρθηκε ουδέποτε επιτρεπόταν αυτή η κίνηση, πόσο μάλλον τώρα. Εξάλλου συνεχίζει να υφίσταται στην κεντρική νησίδα στο ύψος της οδού Τσακάλωφ ρυθμιστική πινακίδα η οποία απαγορεύει την αριστερή στροφή. Η διέλευση των οχημάτων διακόπτεται στο ύψος της οδού Τσακάλωφ προκειμένου να διασχίσουν την οδό Πατριάρχου Ιωακείμ οι πεζοί”.

Ιωάννης Δαραβίγκας (Υπεύθυνος Κολωνακίου Περιφέρειας Αττικής).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.