“Θα ήταν δειλία εάν παραμείνουμε στις ανησυχίες μας, αν μας καταλάβει ο φόβος και αν παραμείνουμε στάσιμοι στο Κυπριακό”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διεμήνυσε πως προχωρεί στις διαπραγματεύσεις με τόλμη, γνωρίζοντας αυτό που πρέπει να πράξει έναντι του λαού.
Σε εκτός κειμένου αναφορές του, σε ομιλία του στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Πολυδύναμου Κέντρου Αγίου Αθανασίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως γνωρίζει τις ανησυχίες που εκφράζονται. Ωστόσο τόνισε ότι “εάν παραμείνουμε όμως στις ανησυχίες, αν μας καταλάβει ο φόβος πως κάθε τολμηρό βήμα που κάνουμε πιθανόν να ενέχει κινδύνους, θα παραμείνουμε στάσιμοι, με τη σκλαβιά να συνεχίσει να αποτελεί ένα απαράδεκτο στάτους κβο και αυτό είναι που δεν επιθυμεί κανένας, μα κανένας”.
“Κανείς δεν θα ήθελε να δει να συνεχίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας, κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει να συνεχίζει την παρουσία του ο κατοχικός στρατός, κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει την πατρίδα μας μοιρασμένη με διαχωριστικές γραμμές, που όσο ο χρόνος περνά δυστυχώς μονιμοποιούνται”, ανέφερε, και συνέχισε πως κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει να διαμορφώνεται μια άλλη περιοχή στην κατεχόμενη πατρίδα μας, να παρακολουθεί κινδύνους ψηλαφητούς και να αδιαφορεί.
Αυτό, υπογράμμισε, ” θα ήταν δειλία, αυτό θα ήταν ό,τι ακριβώς δεν ζητά ο Κυπριακός Ελληνισμός και ο κυπριακός λαός ευρύτερα”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ακόμη πως αυτό που προσπαθούμε είναι, μέσα από το διάλογο και γνωρίζοντας τις έγνοιες και τις ανησυχίες του Κυπριακού Ελληνισμού, να δώσουμε τη μάχη έτσι ώστε, όχι αφ’ υψηλού κρίνοντας, αλλά ενεργά να συμβάλουμε έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που ήταν και η εντολή του λαού “επιτέλους βρέστε τον τρόπο, μονιάστε και δώστε ελευθερία και προοπτική σε αυτό το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους”.
“Αυτό πράττω και θα το πράττω μέχρι τέλους”, είπε, και επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος που θα αποφασίσει για τη λύση αλλά ο λαός, “που θα του δοθεί ο χρόνος να γνωρίζει ποια είναι τα στοιχεία της λύσης και δια της ψήφου του είτε θα εγκρίνει είτε θα απορρίψει”.
Συνεπώς, σημείωσε “αυτό που εγώ λέγω είναι ότι, προχωρώ στις διαπραγματεύσεις με τόλμη, γνωρίζοντας τις έγνοιες, τις ανησυχίες και αυτό που πρέπει να πράξω απέναντι σε όλο το λαό που εκπροσωπεί η Κυπριακή Δημοκρατία”.
Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του που δημοσιεύει το philenews.com:
“Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά και η τιμή που μου κάνετε να προσφωνήσω τη σημερινή εκδήλωση, με την οποία θέτουμε τον θεμέλιο λίθο σε ένα έργο που υπήρξε όραμα πολλών ετών για τον Δήμο Αθανασίου και τους πολίτες του. Ένα όραμα που είναι ενταγμένο μέσα στη συνολική σας φιλοσοφία παροχής κοινωνικής στήριξης σε οικογένειες και ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη.
Εσείς, ως ένα εθελοντικό συμβούλιο στο Δήμο Αγίου Αθανασίου – είναι εδώ και 20 σχεδόν χρόνια από την ίδρυση σας το 1997 που έχετε συλλάβει το υψηλό νόημα και με την καθημερινή σας δράση, προσφέρετε ποικιλότροπα ανακούφιση.
Η λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου του οποίου σήμερα θέτουμε τον θεμέλιο λίθο, θα συνιστά πραγματική αναβάθμιση των συνθηκών προσφοράς στους πολίτες του Δήμου σας. Προσφορά, η οποία, μάλιστα, θα είναι επικεντρωμένη στα παιδιά εργαζομένων οικογενειών, καθώς οι κύριες προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι:
· Η παραλαβή παιδιών από το σχολείο και η μεταφορά τους στον χώρο του κέντρου.
· Η παροχή γεύματος και απογευματινού.
· Η μελέτη της σχολικής εργασίας και διάφορες άλλες δραστηριότητες.
Ουσιαστικά δηλαδή το Πολυδύναμο Κέντρο θα στεγάσει το «Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης του Παιδιού», το οποίο εδώ και χρόνια λειτουργεί στον δήμο σας, αλλά και μία προδημοτική τάξη, η οποία σήμερα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Β΄Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου.
Θα ήθελα εδώ να επισημάνω πως δημιουργώντας, και τώρα παρέχοντας ιδιόκτητη στέγη στο Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιού, δεν προσφέρετε απλώς δημιουργική απασχόληση σε παιδιά, αλλά στηρίζετε έτσι όλη την οικογένεια, αφού επιτρέπετε στους γονείς τους να εργαστούν χωρίς να αντιμετωπίζουν το μείζον πρόβλημα της προστασίας των παιδιών τους.
Θα ήθελα να απονείμω τα εύσημα και στην προηγούμενη Κυβέρνηση, καθώς η αρχική απόφαση για την χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, ελήφθη από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2009.
Ακολούθως η οικονομική κρίση δεν επέτρεψε την ταχεία διεκπεραίωση των προκαταρκτικών διεργασιών και ο στόχος μετετέθη χρονικά. Ωστόσο ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε η φιλοδοξία ανέγερσης της αναγκαίας αυτής υποδομής.
Η σημερινή Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε την αναγκαιότητα του και όπως γνωρίζετε, τον Ιούλιο του περασμένου έτους κατά την συνάντηση μου στην Λεμεσό με εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών εξήγγειλα την εξασφάλιση του αναγκαίου υπολειπομένου ποσού. Το γεγονός αυτό επιτρέπει σύντομα, στις αρχές του 2017, στο νέο Δήμαρχο, να προχωρήσει στην προσφοροδότηση του έργου.
Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις σας είναι πολλές. Για κάθε μία από αυτές αξίζετε ξεχωριστά συγχαρητήρια. Θέλω όμως ιδιαίτερα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών ηλικιωμένων ατόμων. Ανθρώπων που στην τρίτη ηλικία προσβλέπουν σε εσάς για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ανεξαρτητοποίησης και αποφυγής ιδρυματοποίησης. Πραγματικά το εθελοντικό κίνημα προσφέρει υπηρεσίες ανεκτίμητες και είχαμε την ευκαιρία πρόσφατα, στο Προεδρικό Μέγαρο, να τιμήσουμε τις εθελοντικές οργανώσεις που σε όλες τις εκφάνσεις και δράσεις του κράτους είναι στο πλευρό του για να συμπληρώνουν εκεί όπου το κράτος αδυνατεί.
Θέλω επίσης να γνωρίζετε πως η εκτίμηση μου για το έργο σας είναι απεριόριστη καθώς αντιλαμβάνομαι πως τα τόσα χρόνια προσφοράς, όχι μόνο δεν σας έχουν κουράσει και απογοητεύσει αλλά σας ενθαρρύνουν να προσφέρετε ακόμη περισσότερα, με ακόμη καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο. Το κράτος στο βαθμό που του είναι δυνατόν, θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προσπάθεια σας.
Σας ευχαριστώ πολύ και προσβλέπω σύντομα, να είμαστε πάλι εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του πολύτιμου αυτού έργου. Θέλω να γνωρίζετε πως θα είμαι πάντοτε στη διάθεση σας, για να σας στηρίξω και να συμβάλω να ξεπεραστούν τα όποια τυχόν προβλήματα προκύψουν.
Θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά στην προτροπή, στην ευχή του Δημάρχου να βοηθήσει έτσι ώστε ο νέος χρόνος να είναι χρονιά σημαντική για την πατρίδα μας, να είναι μια χρονιά που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις επανένωσης, αλλά και απαλλαγής από τα κατοχικά στρατεύματα.
Γνωρίζω ανησυχίες που εκφράζονται. Εάν παραμείνουμε όμως στις ανησυχίες, αν μας καταλάβει ο φόβος πως κάθε τολμηρό βήμα που κάνουμε πιθανό να ενέχει κινδύνους θα παραμείνουμε στάσιμοι με τη σκλαβιά να συνεχίσει να αποτελεί ένα απαράδεκτο στάτους κβο και αυτό είναι που δεν επιθυμεί κανένας μα κανένας. Κανείς δεν θα ήθελε να δει να συνεχίζονται οι εγγυήσεις της Τουρκίας, κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει να συνεχίζει την παρουσία του ο κατοχικός στρατός, κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει την πατρίδα μας μοιρασμένη με διαχωριστικές γραμμές, που όσο ο χρόνος περνά δυστυχώς μονιμοποιούνται. Να βλέπει να διαμορφώνεται μια άλλη περιοχή στην κατεχόμενη πατρίδα μας, να παρακολουθεί κινδύνους ψηλαφητούς και να αδιαφορεί. Αυτό θα ήταν δειλία, αυτό θα ήταν ό,τι ακριβώς δεν ζητά ο Κυπριακός Ελληνισμός και ο κυπριακός λαός ευρύτερα.
Αυτό που προσπαθούμε είναι μέσα από το διάλογο και γνωρίζοντας τις έγνοιες και τις ανησυχίες του Κυπριακού Ελληνισμού, να δώσουμε τη μάχη έτσι ώστε, όχι αφ’ υψηλού κρίνοντας, αλλά ενεργά να συμβάλουμε έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που ήταν και η εντολή του λαού: επιτέλους βρέστε τον τρόπο, μονιάστε και δώστε ελευθερία και προοπτική σε αυτό το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Αυτό πράττω και θα το πράττω μέχρι τέλους.
Εξάλλου θέλω να πω κάτι για άλλη μια φορά. Δεν είμαι εγώ που θα αποφασίσω, αλλά ο λαός που θα του δοθεί ο χρόνος να γνωρίζει ποια είναι τα στοιχεία της λύσης και δια της ψήφου του είτε θα εγκρίνει είτε θα απορρίψει. Συνεπώς, αυτό που εγώ λέγω είναι ότι, προχωρώ στις διαπραγματεύσεις με τόλμη, γνωρίζοντας τις έγνοιες, τις ανησυχίες και αυτό που πρέπει να πράξω απέναντι σε όλο το λαό που εκπροσωπεί η Κυπριακή Δημοκρατία”.