Ανακοίνωση της Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για την εκπαίδευση προσφύγων

Ανακοίνωση της Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για την εκπαίδευση των προσφύγων:

Ανοίγουμε τα σχολειά μας , κόντρα στην αμορφωσιά , τον αποκλεισμό , τον ρατσισμό!

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, για όλους , ανεξάρτητα από την εθνικότητα, την φυλή, το χρώμα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος αποτελεί κριτήριο πολιτισμού , ανθρωπιάς και αλληλεγγύης κάθε ανθρώπου , κάθε κοινωνίας και λαού.

Ιδιαίτερα όταν αυτό το δικαίωμα αφορά ανθρώπους και μικρά παιδιά , ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους , περιπλανώμενους σε αναζήτηση καλύτερης ζωής , προσπαθώντας εναγωνίως να σώσουν την ζωή τους.

Στην πατρίδα μας , στα νησιά μας , βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες , στοιβαγμένοι σε κέντρα κράτησης, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Κυνηγημένοι από τον πόλεμο που διεξάγουν στις χώρες τους , οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους που για τα οικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα, δεν διστάζουν να αιματοκυλούν και να ξεριζώνουν τους λαούς.

Μπαίνει επιτακτικά από την ίδια την ζωή , το θέμα της εκπαίδευσης αυτών των ανθρώπων.

Οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες και χειρισμοί για το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφύγων , για την ίδρυση και λειτουργία των Δομών Εκπαίδευσης και Υποστήριξης Προσφύγων δε λύνουν το πρόβλημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει αποκλειστική χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, δεν αποκλείει την εμπλοκή των ΜΚΟ, δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ολόπλευρη στήριξη των προσφυγόπουλων σε σχέση με τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Δε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ένταξη των παιδιών αυτών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον ανοίγει τον δρόμο για παραπέρα διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στις δομές αυτές .

Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα, να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία. Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας τους.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (επιτακτική είναι η ανάγκη για πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων) , ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών, για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, διερμηνείς – μεταφραστές , ψυχολόγοι , κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.

Μόνο με μια τέτοια πολιτική θα απαντηθούν οι όποιες ανησυχίες εκφράζονται από κάποιους γονείς που έχουν να κάνουν κυρίως με τις συνθήκες υγιεινής στα σχολεία που θα φιλοξενούνται και θα εκπαιδεύονται οι πρόσφυγες μαθητές.

Ταυτόχρονα , έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη των προσφύγων μαθητών και γενικά όλων των προσφύγων θα είναι να δυναμώσει ο αγώνας:

♦ για την άμεση μετακίνηση από τα νησιά και τον απεγκλωβισμό τους από όλη την Ελλάδα των προσφύγων και των μεταναστών. Γρήγορα να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις ασύλου όλων όσων έχουν τις προϋποθέσεις και όλοι οι υπόλοιποι να πάρουν χαρτιά και να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.

♦ ενάντια στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που διαιωνίζει τον εγκλωβισμό τους και οξύνει όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται και στους ίδιους και στους ντόπιους κατοίκους .
♦ ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, που γεννούν πολέμους και δημιουργούν την προσφυγιά.
♦ για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων.

Μέσα από αυτόν τον αγώνα θα απομονώνονται και οι ρατσιστικές ξενοφοβικές φασιστικές φωνές που επιδιώκουν να δηλητηριάζουν συνειδήσεις και να μπολιάζουν ιδιαίτερα τη νέα γενιά με άγρια ένστικτα ανθρωποφαγίας και βαρβαρότητας.

Τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές, που αθωώνουν τους θύτες και στήνουν στον τοίχο τα θύματα, χρειάζεται να καταδικαστούν και να απομονωθούν στις συνειδήσεις των εκπαιδευτικών και όλου του ελληνικού λαού με τις πλούσιες δημοκρατικές και αγωνιστικές παραδόσεις.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                 Ο γραμματέας

Κριαράς Στέλιος                       Κρητικός Δημήτρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.