Αμερικανικός δάκτυλος στη ρήξη Κοσσυφοπεδίου & Μαυροβουνίου

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα εξέφρασε απογοήτευση για την έκθεση της νέας κρατικής επιτροπής για τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου. Η αμερικανική πρεσβεία σημειώνει ότι «οι ισχυρισμοί της Επιτροπής είναι αβάσιμοι, παραπλανητικοί και λανθασμένοι».

Κάλεσε τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου να κυρώσουν τη συμφωνία συνοριακής σήμανσης με το Μαυροβούνιο, η οποία είχε υπογραφεί πριν από δύο χρόνια. Επιπλέον, προτρέπει τους πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου να «κάνουν πέρα τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα και να επικεντρωθούν στις ανάγκες των πολιτών τους από την κύρωση της υφιστάμενης συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν». Η νέα επιτροπή επαναξιολόγησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι, η οποία εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της συμφωνίας που επετεύχθη. Η συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Μαυροβουνίου είχε υπογραφεί στα τέλη Αυγούστου του 2015 και έχει κυρωθεί από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου και σύμφωνα με αξιωματούχους της Ποντγκόριτσα έχει ολοκληρωθεί και δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί. Εξάλλου, το 2015, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε επιβεβαιώσει ότι η αρχική συμφωνία αντανακλά τα σύνορα που υπήρχαν μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου από το 1974. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έχει επικυρωθεί από το Κοσσυφοπέδιο λόγω των διαφωνιών που οδήγησαν σε βίαιες σκηνές στο κοινοβούλιο και το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα zeriamerikes.com την οποία μεταφράζει το echedoros-a.gr οι αντίπαλοι της συμφωνίας διατείνονται ότι το Κοσσυφοπέδιο χάνει πάνω από 8 χιλιάδες εκτάρια γης. Η επικύρωση της συμφωνίας αυτής αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο είναι το μοναδικό στα Δυτικά Βαλκάνια, του οποίου οι πολίτες χρειάζονται θεώρηση για να ταξιδεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.