Άγριος ξυλοδαρμός του ιδρυτή των Ορθόδοξων Αλβανών στα Σκόπια!

Επίθεση δέχθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Μαρτίου 2018 ο Μπράνκο Σιναντινόφσκι, ιδρυτής της Ορθόδοξης Θρησκευτικής Κοινότητας των Αλβανών των Σκοπίων.

Η επίθεση έγινε από δύο άγνωστα άτομα που κατάφεραν να τον τραυματίσουν σοβαρά. Η πράξη καταγγέλθηκε στην αστυνομία, η οποία διερευνά το συμβάν και τα κίνητρα των αγνώστων. Ο Σιναντινόφσκι, που είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, δέχθηκε την επίθεση στην γειτονιά Αεροντρόμ, κοντά στο διαμέρισμά του. Σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα shigjeta.net που μεταφράζει το echedoros-a.gr ο Σιναντινόφσκι έγινε γνωστός, εδώ και χρόνια στο κοινό μετά την κήρυξη ενός εθνοτικού πλαισίου για την υποστήριξη και τη δημιουργία Θρησκευτικής Κοινότητας Ορθόδοξων Αλβανών στα Σκόπια.

Οι Αλβανοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί των Σκοπίων

Μία από τις πιο σημαντικές διενέξεις στην Σλαβο-Αλβανική σύγκρουση του 2001 υπήρξε η διαμάχη για την παρουσία της κοινότητας των 300 χιλιάδων Ορθόδοξων Αλβανών στο νοτιοσλαβικό κράτος, τους οποίους αρνείται η κυβέρνηση των Σκοπίων να αναγνωρίσει ως Αλβανούς, προωθώντας βίαιους μοχλούς απορρόφησης με το σλαβικό Ορθόδοξο στοιχείο.

Σύμφωνα με άρθρο της Αριόλα Μόλα στην αλβανική εφημερίδα “Shqip”, «η αλβανική ορθόδοξη κοινότητα στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, υπόκειται σε βίαιη αφομοίωση λόγω της θρησκείας και του διαχωρισμού της από τους μουσουλμάνους Αλβανούς».

«Υπάρχει μια τρέχουσα μάχη με τα ριζοσπαστικά θρησκευτικά στοιχεία των Αλβανών, αλλά και ένας μακροχρόνιος πόλεμος με όλους τους Αλβανούς, ανεξάρτητα με τη θρησκεία της εθνότητας, που ζει στο νοτιοσλαβικό κράτος».

Η συντάκτης επιδιώκει να τονίσει ότι οι σλαβικές αρχές των Σκοπίων προσπαθούν να καρπωθούν πληθυσμιακά τους Ορθόδοξους Αλβανούς και να τους διαχωρίσουν από τους υπόλοιπους Αλβανούς, μουσουλμανικού θρησκεύματος.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν», γράφει η συντάκτης, «αυτή η κοινότητα βρίσκεται στην περιοχή Rekës së Epërme, που συμπεριλαμβάνει 17 οικισμούς, όπου ζουν Ορθόδοξοι Αλβανοί που υπολογίζονται σε 250 χιλιάδες».

Θα συνεχίσει:

«Εάν προσθέσετε τον αριθμό αυτόν στον πραγματικό αριθμό των 509.083 της απογραφής του αλβανικού πληθυσμού το 2002, που αντιστοιχεί στο 25,2 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού, τότε θα δούμε ότι το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων που στην τελευταία απογραφή (2002) είχε 2.022.547 κατοίκους, τότε οι Αλβανοί αποτελούν το 37,53%.

Εάν αυτό αποδειχθεί τότε πρέπει να καθορισθεί εκ νέου ο όρος «αλβανική μειονότητα», αφού τα ποσοστά των Αλβανών δεν εκπροσωπούν τη συμφωνία πλαίσιο της Οχρίδας του 2001. Οι Αλβανοί δεν αποτελούν μειονότητα στο κράτος – εφόσον τεκμηριωθούν τα στοιχεία αυτά.

Ποτέ τα στοιχεία των Ορθόδοξων Αλβανών δεν έχουν συμψηφισθεί με το σύνολο των Αλβανών που ζουν σε αυτό το κράτος, θα σημειώσει η συντάκτης.

Η Αριόλα Μόλα θα συνοψίσει τονίζοντας ότι κάθε προσπάθεια των Σλάβων να ξεχωρίσουν τους Ορθόδοξους Αλβανούς από τους Μουσουλμάνους Αλβανούς, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή και να μην υπάρχει ταύτιση των Αλβανών με τη θρησκεία.

Επιγραμματικά θα πει:

Ο Σκιπταρισμός (Αλβανισμός) είναι και πρέπει να παραμείνει η θρησκεία των Αλβανών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.