Η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το 2016 παρουσιάστηκαν αναλυτικά, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.
Στα βελτιωμένα, έναντι των προβλέψεων, έσοδα εστίασε η ελληνική πλευρά, τάση που βάσει των ενδείξεων θα συνεχιστεί και το 2017, ως αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε, της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν από την ελληνική πλευρά τα εξής:
Η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις, και
η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017.
Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό “βηματισμό” και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος στα έσοδα είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.
Αλλά το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, άδραξε την ευκαιρία για να θέσει και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Πρότεινε μάλιστα, βάσει των ίδιων πληροφοριών, τη σύνταξη ενός προσχεδίου Μεσοπρόθεσμου με βάσει τα μειωμένα πλεονάσματα 2,5% και 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020 αντίστοιχα που προτείνει.
«Είμαστε αναρμόδιοι για τέτοιες αποφάσεις. Αυτό είναι θέμα του Eurogroup» φέρεται να ήταν ωστόσο η απάντηση των θεσμών, που ως εκ τούτου ζήτησαν Προϋπολογισμό 2017 και Μεσοπρόθεσμο με βάσει τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα και ισχύοντα.
Ενστάσεις δε φέρονται να εξέφρασαν και για τις κρατικές δαπάνες ζητώντας μείωσή τους και πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο για τα δύο χρόνια επόμενα χρόνια.