29η Οκτωβρίου: Ημέρα Αγνοουμένων για την Κύπρο

Πέρασαν 42 χρόνια από το 1974 κι όμως εκατοντάδες μάνες, αδέλφια, σύζυγοι, συγγενείς, αναζητούν τους δικούς τους, που έχουν να τους δουν από τις μαύρες εκείνες μέρες της τουρκικής εισβολής του Ιούλη του 1974. Σαν σήμερα πριν 6 χρόνια η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όρισε την 29η Οκτωβρίου ως Ημέρα Αγνοουμένων για την Κύπρο.

Η ημέρα που επιλέχθηκε για να σηματοδοτεί κάθε χρόνο, την άσβεστη φλόγα για εξεύρεση των Αγνοουμένων μας, δεν είναι τυχαία, καθώς στις 29 Οκτωβρίου του 1974 ήταν η τελευταία μέρα απελευθέρωσης και επιστροφής των Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων από τις τούρκικες φυλακές σε Κύπρο και Τουρκία μετά το πέρας της εισβολής το 1974.

Σαρανταδύο χρόνια τώρα, ο πόνος γίνεται πιο έντονος, πιο βαθύς και τα ερωτήματα παραμένουν στο μυαλό των συγγενών των αγνοουμένων.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση όχι μόνο προς τους συγγενείς αλλά και τους ίδιους τους αγνοούμενους να γίνουν τα αδύνατα δυνατά για να εντοπιστούν οι τοποθεσίες των τάφων τους έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εκταφές και οι ταυτοποιήσεις.

Πρέπει επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τελειώσει η αναμονή των πονεμένων οικογενειών, οι οποίες εδώ και δεκαετίες βλέπουν τους διάφορους πολιτικάντηδες να εκμεταλλεύονται την κατάστασή τους προς εξυπηρέτηση δικών τους συμφερόντων μέσω της προβολής τους όταν τοποθετούνται επί του θέματος.

Πρέπει επίσης να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, έτσι ώστε να βρεθούν όσοι αγνοούμενοί μας είναι ακόμα ζωντανοί, από μαρτυρίες και διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές.

Παρά τις καθημερινές και αγωνιώδεις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τύχη εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι άγνωστη. Η Ημέρα των Αγνοουμένων θέλει να τονίσει αυτή τη συγκλονιστική πτυχή του κυπριακού δράματος.

Η ανάγκη για συλλογή περαιτέρω πληροφοριών ώστε να καταστεί δυνατή η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, όπως και η άσκηση πιέσεων προς πάσα κατεύθυνση ώστε η Τουρκία να αναγκαστεί να συμβάλει στη διακρίβωση της τύχης τους, είναι επιτακτική και συνεχής.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, φαντάζει πιο έντονη η σημασία της άσκησης πιέσεων, ιδιαίτερα στην περίοδο αυτή, όπου οι πιέσεις είναι έντονες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει χρέος να προτάξει το ζήτημα της εξακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.