10 σοφά αποφθέγματα ενός αρχηγού Ινδιάνων για τον σύγχρονο πολιτισμό…

10 σοφά αποφθέγματα ενός αρχηγού Ινδιάνων για τον σύγχρονο πολιτισμό…

Ο Λούθερ Στάντινγκ Μπέαρ ήταν αρχηγός της Ινδιάνικης φυλής Σιου. Μεγαλωμένος με τις παραδόσεις της φυλής του μέχρι την ηλικία των 11, αργότερα μορφώθηκε στο σχολείο Carlisle Indian industrial School στην Πενσιλβανία, όπου έμαθε την αγγλική γλώσσα και τον τρόπο ζωής.

Ωστόσο, παρά τον καινούργιο τρόπο ζωής που υιοθέτησε, οι ινδιάνικες ρίζες του ήταν βαθιά ριζωμένες μέσα του, δίνοντάς του μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους πολιτισμούς. Πριν τον θάνατό του είχε εκδώσει 4 βιβλία και ήταν επικεφαλής μιας προοδευτικής ομάδας, που σκοπό είχε να διατηρήσει την κληρονομιά των Ιθαγενών.

Δείτε παρακάτω 10 αποφθέγματα ζωής που θα σας κάνουν να αμφισβητήσετε τα πάντα για τον σύγχρονο πολιτισμό.

Στην φυλή Σιού οι έπαινοι, οι κολακείες και οι υπερβολικά καλοί τρόποι δεν είχαν θέση. Οι πολύ καλοί τρόποι θεωρούνταν ψεύτικοι και όσοι μιλούσαν ασταμάτητα θεωρούνταν αγενείς και απερίσκεπτοι. Οι συζητήσεις δεν ξεκινούσαν ποτέ κατευθείαν ή εσπευσμένα.

Τα παιδιά διδάσκονταν, ότι η πραγματική ευγένεια καθοριζόταν περισσότερο από πράξεις παρά από λόγια. Δεν τους επιτρεπόταν να διακόπτουν τους άλλους όταν μιλάνε ή να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Η σιωπή είχε σημαντική θέση στην φυλή. Όταν κάποιος σιωπούσε για λίγο πριν ξεκινήσει να μιλάει ήταν ένδειξη πραγματικής ευγένειας και σεβασμού. Επίσης, σε στιγμές θλίψης και πένθους η σιωπή ήταν ένδειξη σεβασμού.

Δεν χαρακτηρίζαμε ποτέ την φύση “άγρια.” Μόνο οι λευκοί άνθρωποι βλέπουν την φύση ως “άγρια.” Για εμάς η φύση ήταν ήρεμη και νιώθαμε ευλογημένοι που ζούσαμε μέσα σε αυτή.

Είναι καλό για την επιδερμίδα να έρχεται σε επαφή με την γη και γι’ αυτό οι ηλικιωμένοι άνθρωποι έβγαζαν τα παπούτσια τους και περπατούσαν ξυπόλυτοι στην γη.

Η συνεργασία με όλα τα πλάσματα της γης, με το νερό και τον ουρανό ήταν μια πραγματική και ουσιαστική αρχή. Ανάμεσα στα ζώα και τα πουλιά υπήρχαν αδερφικά συναισθήματα, που κρατούσαν την φυλή ασφαλή.

Αυτή η έννοια της ζωής και των σχέσεων έδωσε στην φυλή το προνόμιο να νιώσει την απεριόριστη αγάπη. Τα μέλη της φυλής γέμιζαν από την χαρά και το μυστήριο της ζωής.
Όλα ήταν υπό τον έλεγχο της προσωπικότητας. Η γνώση ήταν έμφυτη σε όλα τα πράγματα. Ο κόσμος ήταν μια βιβλιοθήκη και τα βιβλία ήταν οι πέτρες, τα πουλιά και τα ζώα που όλοι μαζί μοιραζόμασταν τις ευλογίες και τα κακά της φύσης.

Η καρδιά του ανθρώπου που βρίσκεται μακριά από την φύση γίνεται σκληρή. Η έλλειψη σεβασμού για τα πράγματα που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται σύντομα θα οδηγήσει σε έλλειψη σεβασμού στους ανθρώπους.

Ο Πολιτισμός έπεσε πάνω μου και δεν έχει προσθέσει τίποτα στην αγάπη μου για αλήθεια, την ειλικρίνεια και την γενναιοδωρία.

Πηγή: tilestwra

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.