Η πολύωρη ακινησία στο γραφείο είναι ολέθρια για την υγεία, αλλά υπάρχουν τρόποι για να την καταπολεμήσετε, αναφέρει ένας αμερικανός καθηγητής Ιατρικής.
Ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν πως ακόμα κι αν κάποιος τηρεί τις παγκόσμιες συστάσεις για 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, δεν αντισταθμίζει πλήρως τα δεινά που επιφέρει η ακινησία στην καρέκλα.
Γι’ αυτό τον λόγο, καλό είναι να δημιουργούμε ευκαιρίες κίνησης, ακόμα κι όταν καθόμαστε, συνιστά ο δρ Ντάνιελ Βίτζιλ, αναπληρωτής καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής & Ορθοπεδικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
«Το σημαντικό είναι να κινούμαστε όσο το δυνατόν συχνότερα, τουλάχιστον μία φορά ανά ώρα», λέει. Και παρέχει μερικές ιδέες:
* Τοποθετήστε το καλάθι των αχρήστων μακριά από το γραφείο σας, ώστε να αναγκάζεστε να βαδίζετε έως αυτό όταν το χρειάζεστε.
* Να μην επικοινωνείτε ποτέ με τους συναδέλφους σας με το τηλέφωνο ή το email, αλλά να πηγαινοέρχεστε στα γραφεία τους.
* Να μην χρησιμοποιείτε την τουαλέτα του δικού σας ορόφου, αλλά να πηγαίνετε με τα πόδια σε άλλον όροφο.
* Αγοράστε έναν ιμάντα αντίστασης (λάστιχο γυμναστικής) για να γυμνάζετε τους άκρους πόδες και τα χέρια σας στο γραφείο, την ώρα λ.χ. που διαβάζετε ένα έγγραφο.
* Όταν περιμένετε σε μία ουρά (π.χ. για καφέ) να κάνετε διατάσεις του αυχένα και των ώμων, και να λυγίζετε τα γόνατά σας για να βελτιώσετε την ευλυγισία σας.
* Προσπαθήστε να κάνετε τα μήτινγκ όρθιοι, αν η διάρκειά τους είναι σχετικά σύντομη. Αν προβλέπετε ότι το μήτινγκ θα διαρκέσει πολύ, φροντίστε να γίνεται πεντάλεπτο διάλειμμα κάθε 45-50 λεπτά.
* Αν μετακινήστε με το αυτοκίνητό σας, να παρκάρετε μακριά από το κτήριο στο οποίο πηγαίνετε.
* Αν μετακινήστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να κατεβαίνετε μία στάση πριν ή μετά από τον προορισμό σας για να περπατάτε έως αυτόν.
* Όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο στη δουλειά, να σηκώνεστε και να περπατάτε έως ότου ολοκληρώσετε τη συζήτησή σας.
* Κατεβάστε στο κινητό σας κάποιο app που καταγράφει πόσα βήματα κάνετε κάθε μέρα ή επενδύστε σε ένα ποδόμετρο για να ξέρετε πόσο περπατάτε. Ο μέσος άνθρωπος κάνει 3.000 έως 4.000 βήματα την ημέρα, αλλά για καλή υγεία χρειαζόμαστε 10.000, σύμφωνα με τους ειδικούς.